Desi nu suntem constienti, aditivii alimentari fac parte din zilele noastre si cu siguranta merita mult mai multa atentie decat li se acorda. Aceste substante, majoritatea compusi chimici, sunt destinate sa adauge culoare, aroma si chiar sa creasca termenul de valabilitate al alimentelor.

Unii nutritionisti cu o prezenta mare pe retelele de socializare si-au folosit influenta pentru a face publice riscurile legate de abuzul care, astazi, este facut din aditivi alimentari. Acestia explica faptul ca peste alimente sunt adaugate peste 2.500 de aditivi pentru a le prelucra in modul dorit, pentru a prezenta consumatorilor un produs cu textura, culoarea si mirosul pe care si-l doresc. Aceste substante, in functie de frecventa consumului, pot cauza daune progresive pentru sanatate.

Culori artificiale

Asa cum am mentionat deja, este obisnuit sa adaugam coloranti la alimentele care sa le faca sa para mai palpabile pentru ochi. Cerealele, dulciurile, bauturile, deserturile si chiar produsele din carne sunt adulterate cu culori artificiale pentru a le face mai atractive.

Potrivit specialistilor, colorarea alimentelor poate creste hiperactivitatea si problemele de comportament la copii, precum si poate provoca alergii si creste riscul de astm.

Cele mai frecvente sunt: albastru 2, verde 3, galben 3, galben 6 si rosu 3.

Conservanti artificiali

Sulfitele sunt adesea adaugate la nuci si vin , astfel incat primele se rumenesc si impiedica bacteriile sa se strice. Metabisulfitele, nitritii, nitratii si dioxidul de sulf sunt doar cateva exemple de aditivi de sulf care se gasesc frecvent in carnati si sosuri . Ele nu numai ca isi imbunatatesc culoarea, dar isi cresc si durata de viata utila.

Nmami explica faptul ca sulfitii pot provoca reactii alergice, urticarie, astm, iar nitritii si nitratii tind sa formeze nitrosamine in alimente, ceea ce poate creste riscul de dezvoltare a cancerului.

In afara de cele mentionate, cele mai frecvente sunt: BHT, BHA si EDTA.

Arome artificiale

Aromele sunt substante chimice utilizate pentru a imita gustul natural sau original al alimentelor. Le putem vedea in multe preparate, desi probabil unul dintre cele mai bune exemple sunt cele prajite adanc , cum ar fi cartofii cu sunca, taran, arome de branza etc.

Dupa cum explica nutritionistul, aceste arome artificiale pot provoca dureri de cap, dureri in piept, ameteli, oboseala si chiar pot duce la probleme de sanatate mintala.

Cele mai frecvente substante chimice adaugate la mesele noastre sunt: diacetilul, maitolul de etil, antranilatul de metil si decadienoatul de etil.

Emulgatori artificiali

Emulgatorii sunt agenti care se adauga la alimente precum paine, bomboane de ciocolata, inghetata sau pansamente pentru salate. Acestea fac ca produsele alimentare sa fie mai moi, desi, daca sunt abuzate, pot afecta metabolismul uman, producand obezitate, diabet de tip 2 si boli conexe.

Cand efectuati achizitia, verificati eticheta pentru a sti ce va hraniti. Este important sa stiti ca consumul acestor tipuri de substante chimice nu prezinta un risc direct pentru sanatate, desi abuzul acestora poate duce la deteriorarea sau boala.

Nu uitati ca aditivii autorizati, usor de identificat prin litera E, sunt supuse unor controale stricte si trebuie revizuite pe baza datelor stiintifice care apar in comunitatea stiintifica. In caz de a demonstra efectul nociv asupra sanatatii, nu va temeti, acest ingredient ar fi interzis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here