Presedintele Abraham Lincoln a cunoscut multe evenimente care au schimbat viata in 1862. Fiul sau a murit de tifos , armata confederata a avansat si a avut loc razboiul Dakota – unul dintre cele mai mortale ciocniri ale razboaielor indiene -. Chiar daca unii cercetatori cred ca Lincoln a fost unul dintre cei mai buni presedinti , multi oameni nu isi dau seama ca omul a aprobat cea mai mare executie in masa din istoria SUA. Iar actiunea nu a fost luata impotriva trupelor confederate care s-au razvratit impotriva tarii lor. In schimb, a fost indreptata catre 38 de membri ai tribului Santee Sioux.

In anii 1800, politica oficiala a guvernului i-a indepartat pe nativii americani de pe pamanturile lor. Traseul lacrimilor , de exemplu, a distrus mii de vieti autohtone, deoarece colonistii albi au cerut pamantul lor. Oamenii Santee, cunoscuti si sub denumirea de Dakota Sioux, au trait in zona care a devenit Minnesota si s-au confruntat cu o situatie similara. Dupa un tratat din 1837, au fost fortati sa faca o rezervare si au promis o plata anuala de la guvernul SUA.

Rascoala a inceput dupa o indrazneala tinereasca

Un grup de baieti Santee Sioux s-au indraznit reciproc sa fure oua de la un colonist alb in timp ce comunitatea lor se lupta cu foamea. Indrazneala in cele din urma a devenit violenta, iar unii au pretins ca vor jefui si ucide fermierii. La 17 august 1862, adolescentii au urmat planul, ucigand trei barbati si doua femei .

Cand un grup de lideri Santee Sioux, inclusiv Little Crow, Medicine Bottle, Shakopee si Big Eagle, au aflat de ucidere, s-au ingrijorat ca, indiferent de actiunile lor viitoare, colonistii albi vor riposta.

Micul Crow a avertizat  ca razboiul cu albii ar insemna ,,de 10 ori 10 vor veni sa te omoare”. Dar consiliul a votat in cele din urma sa o declare, crezand ca mai multa violenta este inevitabila.

Guvernul a luat pamantul dorit Santee Sioux

Teritoriul Santee Sioux  se intindea din Minnesota in Montana; era luxurianta si fertila . In 1837, un tratat al guvernului SUA a impins oamenii Santee departe de raul Mississippi, revendicand Valea Mississippi pentru colonistii albi.

Cei responsabili au garantat nativilor americani pamanturile ramase la vest de rau. Tratatul a stabilit, de asemenea, o rezerva pentru grupul stramutat din sud-vestul Minnesota.

Un comerciant le-a spus oamenilor infometati sa manance iarba – L-au ucis si i-au umplut iarba in gura

Tribul Santee Sioux infometat parea sa primeasca putina simpatie de la colonistii albi in lunile premergatoare violentei. Un comerciant local,  Andrew Myrick , a respins criza, spunand: ,,Daca le este foame, sa manance iarba”.

In timpul rascoalei Santee, agentia de rezervari, care gestiona terenul, a suferit mai intai. Zeci au murit in atac, iar Myrick a fost una dintre decese. Cei responsabili ar fi umplut gura lui Myrick plina de iarba dupa moartea sa.

Avanposturile armatei si orasele din Minnesota au coborat in continuare.

Americanii albi au cerut sange

Colonistii albi din Minnesota si americanii albi din toata tara doreau ca oamenii Santee Sioux sa primeasca executii rapide. Un rezident din St. Paul, MN, i-a scris lui Abraham Lincoln , descriind salbatici insetati de sange cu tomahawks si cutite scalpante care rapeau femeile si copiii albi.

Jane Gray Swisshelm, abolitionista, a declarat ca nativii americani au ,,la fel de mult drept la viata ca si hienele” si a recomandat administratiei Lincoln ,,exterminarea fiarelor salbatice”. Un titlu de ziar a proclamat: „MOARTEA BARBARILOR!”

Generalul John Pope i-a sugerat presedintelui sa aprobe toate cele 303 de pedepse cu pedeapsa capitala fara prea multe revizuiri, declarand: ,,Singura distinctie intre vinovati este cu privire la care dintre ei a ucis majoritatea oamenilor sau a incalcat majoritatea fetelor tinere”.

Dintre cei 303 de barbati Santee Sioux condamnati, doar doi au fost condamnati pentru agresiune sexuala .

Oficialii au executat un om in ciuda iertarii sale prezidentiale

In ziua executarii, 38 de barbati Santee Sioux  stateau pe o schela in Mankato, MN. Lincoln nu si-a schimbat pedeapsa pentru ca ar fi ucis colonisti albi. Majoritatea  marturiilor martorilor  pareau sa se bazeze pe zvonuri, insa barbatii nu au primit niciodata consiliere juridica sau dreptul de a se apara.

Barbatii acuzati au dansat si au cantat pe spanzuratoare si un martor a spus:

Se parea ca scopul cantarii si dansului era doar sa se sustina reciproc in ultima lor incercare … Pe masura ce ultimul moment se apropia rapid, fiecare isi striga numele si striga in limba lor materna: ,,Sunt aici! ‘sunt aici!”

Din cauza identitatii gresite, un barbat pe nume Chaska a murit si el in acea zi, chiar daca Lincoln a vrut sa-si crute viata. In timpul procesului lui Chaska, o femeie alba a depus marturie in numele sau, argumentand ca el i-a salvat viata si copiii.

Ea a remarcat: ,,Daca nu ar fi fost Chaska, oasele mele ar fi acum albite pe prerie si copiii mei cu Little Crow”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here