Irreverent, ambitios si cu siguranta neconventional, acestea sunt cateva adjective care l-ar putea defini pe Jim Jarmusch, regizorul premiat care poate fi iubit sau urat, dar care nu lasa niciodata pe nimeni indiferent.

Nascut in Akron, Ohio, la 22 ianuarie 1953, Jarmusch impartaseste eticheta unui mare autor, dar in acelasi timp apara ideea de a face ce vrea in spatele camerei, fara a-si sacrifica viziunea si esenta.

Cu ocazia anului mai mult de viata care implineste, facem o recenzie prin care criticul asigura ca sunt cele mai bune casete din traiectoria lui.

1) Paterson

Caseta ne arata timp de sapte zile viata unui tanar sofer de autobuz american pe nume Paterson (interpretat de intotdeauna eficient Adam Driver), un barbat amabil si calm. 

Paterson este un tip literar inalt si un poet insusi, in timp ce locuieste cu o tanara sotie minunata in Paterson, New Jersey. Din intamplare, linia de autobuz pentru care lucreaza este 23 Paterson

Filmul, desi simplu, emana romantism si profunda frumusete poetica, despre acest barbat pasionat de lucruri marunte.

2) Stranger Than Paradise

Au trecut patru ani de la debutul cu Permanent Vacation pana cand in 1984 ne-a surprins cu Stranger Than Paradise , film cu care si-a consolidat pecetea minimalista si care a aratat ca si umorul sec poate fi eficient.

Povestea ne arata pe Willie, un ungur care locuieste la New York; verisoara lui Eva, recent sosita de la Budapesta, si prietenul sau Eddie in trei etape diferite ale vietii sale.

Un stil neobisnuit, filmat in alb-negru, cu un buget extrem de mic si cu actori mai ales neprofesionisti, aceasta este o explorare stralucitoare, fara prea mult efort de a gasi sens in banal.

3) Da-mi pericol

Un documentar solicitat de insusi Iggy Pop, care in 2008 i-a cerut lui Jim Jarmusch sa realizeze acest film despre The Stooges.

Dupa opt ani de munca asidua la strangerea de filmari si finantare, realizatorul a adus la viata acest film exploziv care aduce un omagiu si este o sarbatoare nerusita a unora dintre cele mai mari trupe rock din istorie.

4) Trenul misterului

O caseta care a dezvaluit marile abilitati ale lui Jim Jarmusch ca narator si una dintre lucrarile care l-au ridicat ca autor cult.

Filmul este o antologie compusa din trei povesti care au loc in aceeasi noapte in centrul orasului Memphis, Tennessee.

„Far From Yokohama” urmareste calatoria unui cuplu japonez intr-un pelerinaj blues, „A Ghost” se concentreaza pe o vaduva italiana blocata noaptea in oras, iar „Lost in Space” urmareste nenorocirile unui barbat proaspat singur si somer. engleza si colegii lor.

Cele trei povesti sunt legate intre ele de Hotelul Arcade, un hostel darapanat cu personal peste noapte de un manager si un clopot, unde protagonistii fiecarei povesti isi petrec o parte din noapte.

5) Broken Flowers

Jim Jarmusch l-a recrutat pe Bill Murray pentru a-l juca pe Don Johnston in Broken Flowers, un barbat mai in varsta burlac care a fost abandonat recent de ultima sa cucerire, Sherry. 

Resemnat sa-si continue viata, totul se schimba atunci cand primeste o scrisoare misterioasa de la o veche prietena prin care il anunta ca fiul de nouasprezece ani al relatiei lor ar putea sa-l caute. 

Cel mai bun prieten si vecinul sau il incurajeaza sa investigheze misterul. Si, desi nu accepta calatoriile, Don se imbarca intr-una care il va duce prin tara in cautarea indicii despre patru foste flacari si posibilele lor mame. Vizitele neasteptate la aceste femei il vor face sa-si infrunte trecutul si sa ia mai mult de o surpriza.

6) Down prin lege

In 1986, Jim Jarmusch ne-a oferit acest film despre arestarea, incarcerarea si evadarea din inchisoare a trei barbati, un film care, in ciuda premisei sale, s-a indepartat considerabil de toate stereotipurile altor filme cu acelasi subiect pentru un rezultat mai neo-noir.

Filmul a fost filmat alb-negru si a marcat prima colaborare a lui Jarmusch cu renumitul regizor olandez Robby Muller. De asemenea, prezinta performante grozave ale lui John Lurie, Tom Waits si debutul american al italianului Roberto Benigni

7) Numai indragostitii au ramas in viata

Fidel formei, Jim Jarmusch a avut o intrare de obicei neobisnuita in genul vampirilor. 

Filmul spune povestea lui Adam (Tom Hiddleston), un vampir si muzician underground care traieste izolat in Detroit si care urmareste cu frustrare declinul civilizatiei umane. Iubita lui, Eve (Tilda Swinton), tot un vampir, are in jur de 3.000 de ani, in comparatie cu cei 500 de ani ai lui Adam, si are o viziune mai lunga asupra istoriei si, prin urmare, este mai optimista.

Dragostea dintre cei doi a prevalat de cateva secole, dar Adam este cufundat intr-un vartej de depresie care le ameninta relatia.