De-a lungul anilor, unele filme au fost interzise in diferite tari din cele mai ciudate motive, pentru a atinge religia, a arata prea mult sex, violenta sau pentru a-si bate joc de personaje istorice (de la Iisus Hristos la Iosif si Stalin).

Oscar Wilde, celebrul scriitor, obisnuia sa spuna ca nu exista publicitate proasta si avea dreptate, vorbind despre ceva, la bine si la rau, face pe toti sa vrea sa-l vada, sa-l citeasca sau sa-l asculte (cum crezi ca Trump a castigat alegerile?), motiv pentru care unele filme au devenit mai populare abia dupa ce au fost interzise in parti ale lumii in care erau considerate prea riscante sau ofensatoare.

De la filme clasice precum Apocalypse Now, care este considerat unul dintre cele mai bune filme de razboi din istorie, pana la comedii ireverente precum The Interview, in care doi jurnalisti calatoresc in Coreea de Nord pentru a avea cel mai nebunesc interviu cu Kim Jong Un. Au existat zeci de povesti . care ii fac pe cei mai conservatori sa-si rupa hainele si sa puna, asa cum ar spune bunicile, plansul pe cer, si pentru asta ii iubim mai mult.

An lumina

Da, filmul inocent Buzz Lightyear, astronautul de jucarie din Toy Story, a cazut si el victima cenzurii. Potrivit The Hollywood Reporter, filmul a fost cenzurat in Arabia Saudita deoarece include o scena cu un sarut intre un cuplu LGBT. 

Eternii 

Multe filme care au fost cenzurate nu sunt tocmai grafice sau violente, ci mai degraba incalca regulile foarte stricte ale anumitor tari. In cazul Eternals, „problema” a fost similara cu cea a lui Lightyear , deoarece a fost cenzurata in unele tari din cauza faptului ca prezenta un cuplu LGBT. 

Persepolis

Bazat pe romanul grafic al lui Marjane Satrapi, filmul este plasat pe fundalul revolutiei iraniene si urmareste o adolescenta care nu se teme sa-si spuna parerea intr-o lume care nu permite femeilor sa se exprime. Filmul a fost interzis pentru ca este ofensator pentru islam, dar a primit mari critici in intreaga lume.

Portocala mecanica

Prea multa violenta si sex au facut ca acest film cu Stanley Kubrick sa fie interzis in tari precum Irlanda si Singapore de mai bine de 30 de ani. Bazat pe cartea lui Anthony Burgess, povestea il urmareste pe Alex, un criminal carismatic care este fortat sa intre intr-un program ciudat de reabilitare pentru a-si opri impulsurile mai intunecate, menite sa opreasca crimele din oras.

Interviul

Seth Rogen si James Franco joaca in aceasta comedie ciudata in calitate de gazda de spectacol tabloid si de producatorul sau, carora li se ofera posibilitatea de a-l intervieva pe Kim Jong Un, un fan al show-ului, in Coreea de Nord. La aflarea vestii, CIA ii intercepteaza si ii recruteaza sa se infiltreze in tara ermetica si sa-i asasineze liderul.

Moartea lui Stalin

Rusilor nu le-a placut acest film care are loc in anii 50 si care incepe cand Iosif Stalin, care a fost la putere de mai bine de 30 de ani, se imbolnaveste si moare, provocand o batalie intre toti cei care cauta sa ramana.

Brokeback Mountain

Pune doi cowboy impreuna si fa-i un cuplu si lumea o sa-i urasca. Brokeback Mountain este o mare poveste de dragoste si, in alte circumstante, nimeni nu ar fi spus nimic, dar relatia LGBT dintre protagonisti a fost suficienta pentru ca China, Orientul Mijlociu si organizatiile conservatoare sa vrea sa o opreasca.

Un film sarbesc 

Scenele de violenta au facut ca acest film sa fie cenzurat in 4 tari. In filmul lui Srdjan Spasojevic, o vedeta porno in varsta accepta sa ia parte la un „film de arta” pentru a destrama afacerea, doar pentru a descoperi ca a fost recrutat pentru a realiza un film snuff pe tema pedofiliei si necrofiliei.

Apocalipsa Acum

Acesta este unul dintre cele mai bune filme de razboi din istorie, dar a fost interzis in Coreea de Sud pentru tema sa anti-razboi si a fost puternic criticat pentru scenele sale violente, portretizarea nativilor si utilizarea cadavrelor reale in timpul filmarilor.

Masacrul cu drujba din Texas

Acest film clasic (vorbim despre originalul din anii 70) este unul dintre cei mai buni slashers, iar Leatherface ramane unul dintre cei mai infricosatori raufacatori. Urmareste doi frati care calatoresc cu prietenii lor pentru a-si vizita bunicul in Texas, dar pe parcurs se intalnesc cu o familie de canibali psihopati, carora le place sa tortureze pe oricine le patrunde pe teritoriul lor.

Saw 

Aceasta saga de groaza spune povestea unui ucigas care isi rapeste victimele, le incuie in camere misterioase si le spune ca trebuie sa-si testeze limitele si sa faca ceea ce este inimaginabil daca vor sa supravietuiasca. Saw II si alte cateva filme din saga au fost cenzurate in mai multe tari pentru ca prezentau scene prea grafice si sangeroase. 

Zmeul Albastru

Acest film despre regimul comunist al lui Mao nu a fost interzis doar in China, ci l-a determinat si pe regizorul sau Zhuangzhuang Tian sa devina veteran timp de 10 ani, in ciuda castigarii unei serii de premii internationale. Filmul este povestit din perspectiva unui baietel de 10 ani care a crescut la Beijing in anii 1950 si 1960, in mijlocul revolutiei culturale.

Salo, sau cele 120 de zile ale Sodomei

Filmul lui Pier Paolo Pasolini a fost cenzurat in zeci de tari din cauza scenelor sexuale brutale, torturii si umilintei sale. Aceasta este povestea unui grup de barbati privilegiati care rapesc adolescenti pentru a-i abuza sexual si a-i tortura timp de 120 de zile.