Te-ai saturat putin de acest Pamant? Crezi ca ai putea dori sa obtii unul nou stralucitor? Poate unul cu mai putini biti de plastic care plutesc in ocean, mai mult aer proaspat si vecini mai putin enervanti? Daca aveti elementele potrivite si suficient timp liber pe maini, iata cum obtineti unul la fel ca acesta. Aceasta este o cronologie a celor mai mari si mai importante perioade din lunga istorie a Pamantului. Pentru a obtine un adevarat sens al scarii timpului geologic, retineti ca mamiferele din care s-au dezvoltat oamenii nu au aparut nici macar pana aproape de sfarsit.

Precambrian – De la inceput pana la 650Ma

Precambrianul nu este intr-adevar o singura perioada de timp unificata … reprezinta aproximativ sapte optimi din istoria Pamantului. Cu alte cuvinte, majoritatea a ceea ce a facut Pamantul, se face in timpul Precambriei. Prin urmare, cele mai importante evenimente din istoria biologica au avut loc in acest timp. Pamantul s-a format, primele placi tectonice au inceput sa se miste, celulele eucariote au evoluat, atmosfera s-a imbogatit in oxigen – si chiar inainte de sfarsitul acestei perioade, au evoluat organisme multicelulare complexe, inclusiv primele animale. Deci, mult.

In prima parte a Precambrianului – Arhaeanul – Atmosfera era destul de diferita de ceea ce stim astazi; era o supa de metan, amoniac si alte gaze care ar fi toxice pentru aproape tot ceea ce traieste acum aici. Cele mai vechi fosile noastre dateaza din Arhean, aprox. Acum 3,5 miliarde de ani si constau din bacterii microfosile.

A doua jumatate a Precambrianului a fost Proterozoicul si acesta a fost un moment deosebit. Continentele stabile au inceput sa se formeze in urmatorii miliarde de ani si au aparut primele fosile abundente de organisme vii (in principal bacterii), dar cu aproximativ 1,8 miliarde de ani in urma celulele eucariote au inceput sa intre in evidenta, care este prima dovada a oxigenului in atmosfera . Oxigenul a insemnat viata pentru unii, dar dezastru pentru locuitorii existenti carora li s-a intamplat sa le placa supa lor toxica, va multumesc foarte mult. Imi pare rau, baieti.

Cambrian – De la 543 – 490Ma

Dupa cum probabil v-ati dat seama, ,,pre” vine de obicei inainte de ceva si, in acest caz, precambrianul a venit inainte de cambrian.

Acesta a fost un moment in care majoritatea grupurilor majore de animale apar pentru prima data in dosarul fosilelor. Acest eveniment este uneori numit ,,explozia cambriana”, din cauza timpului relativ scurt in care ,,diversitatea” formelor de viata ,,a explodat”. Odata ce Pamantul a lovit oxigenul ca concept si tema de petrecere, mingea a inceput sa se rostogoleasca.

Cel putin, se rostogolea in oceane … pamantul era complet sterp, ceea ce are sens daca va ganditi la faptul ca murdaria, asa cum o stim, este produsul a miliarde de ani de eroziune, iar Pamantul nu a avut asta un fel de timp pentru a face oricare. Practic avea un ,,crud” microbian care actiona ca o crusta de sol care acopera pamantul. In afara de unele dovezi minore ca ar putea cativa animale sa fi facut pamant, noile continente (care tocmai se formasera in timpul destramarii supercontinentului Pannotia) semanau cu deserturi cu mari putin adanci la margini. Marile erau relativ calde si, in cea mai mare parte a acestei ere, nu exista deloc gheata polara.

Ordovician – De la 490 la 443Ma

In timpul Ordovicianului, cea mai mare parte a pamantului lumii a fost colectata in super-continentul sudic Gondwana. In toata aceasta perioada, Gondwana s-a deplasat spre Polul Sud si o mare parte din acesta a fost scufundat sub apa. Din aceasta cauza, Ordovicianul este cunoscut pentru diversele sale nevertebrate marine, inclusiv graptoliti, trilobiti, brahiopode si conodonti (vertebrate timpurii). O comunitate marina tipica era formata din aceste animale, plus alge rosii si verzi, pesti primitivi, cefalopode, corali, crinoizi si gastropode. Mai recent, s-au gasit dovezi ale unor spori tetraedrici care sunt similari cu cei ai plantelor primitive de pe pamant, sugerand ca plantele ar fi putut invada pamantul in acest moment.

De la inceputul pana la jumatatea acestei perioade, vremea a fost placut calduroasa si inabusitoare (daca va place acest lucru). Cu toate acestea, cand Gondwana a terminat in cele din urma de mutare pe Polul Sud la sfarsitul acestui timp, s-au format ghetari masivi, provocand scurgerea marii putin adanci si scaderea nivelului marii. Aceasta este o veste proasta pentru toate lucrurile carora le-au placut cu adevarat marile calde si putin adanci sa traiasca. Este foarte probabil ceea ce a provocat disparitiile in masa care caracterizeaza sfarsitul Ordovicianului, in care 60% din toate genurile de nevertebrate marine si 25% din toate familiile a disparut.

Silurian – Din 443 – 417Ma

Datorita stabilizarii climatului general al pamantului, perioada siluriana a pus capat modelului anterior de nebunie climatica eratica. Din aceasta cauza, ghetarii au inceput sa se topeasca, ceea ce a contribuit la o crestere destul de importanta a nivelurilor celor mai mari mari. Recifele de corali au intrat pe scena mondiala pentru prima data, iar evolutia si diversitatea pestilor au pornit cu adevarat gazul. Silurianul a vazut raspandirea rapida a pestilor fara falci, precum si aparitiile incredibil de importante atat ale pestilor de apa dulce, cat si ai primilor pesti cu falci. Falcile sunt o mare problema atunci cand te gandesti la cate creaturi de pe pamant le au.

Silurianul este, de asemenea, prima perioada din istoria Pamantului in care avem dovezi bune si solide ale vietii pe uscat, inclusiv rudele paianjenilor si centipedelor, precum si cele mai vechi fosile ale plantelor vasculare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here