Fata asimetrica poate oferi unei persoane un farmec aparte. Prin urmare, justifica tratament numai daca provoaca probleme functionale sau psihosociale.

Fata asimetrica, sau „asimetria faciala”, este o afectiune in care exista dizarmonie intre ambele parti ale fetei . Cand vorbim despre ambele parti, se face referire la sectiunile care apar prin trasarea unei linii verticale imaginare in mijlocul fetei.

In termeni generali, fata asimetrica are doua forme. Una cand dizarmonia este in mandibula sau maxilarul superior; alta, daca sunt implicate mai multe oase. In acest din urma caz ​​pot fi afectati pometii, orbitele ochilor, nasul si fruntea etc.

La fel, este posibil ca asimetria sa provina dintr-o dizarmonie a muschilor, a pielii sau a nervilor. Indiferent de caz, fata asimetrica nu merita o interventie decat daca este foarte evidenta, pana la punctul in care provoaca consecinte psihologice sau sociale pentru persoana afectata.

Ce o poate cauza?

Fata asimetrica implica prezenta dizarmoniilor faciale.

Exista mai multe motive care duc la configurarea fetei asimetrice. Cele mai importante sunt urmatoarele.

Torticolis congenital

Torticolisul congenital este o contractura a muschiului sternocleidomastoidian care se afla la nivelul gatului si face posibila rotirea capului. Aceasta problema este cauzata de o pozitie proasta a fatului in interiorul uterului sau de extractia cu vacuum sau forcepsul in timpul nasterii.

In acest caz, ceea ce apare este o abatere a capului spre partea afectata. Acest lucru determina copilul sa-si duca urechea la umar si barbia in cealalta parte. Aceasta dizarmonie se corecteaza relativ usor.

Probleme dentare si maxilare

In acest caz, maxilarul  nu se dezvolta in mod corect si acest lucru da nastere la fata asimetrica. Astfel, apare un defect al muscaturii, sau „malocluzie”. Acest lucru poate aparea in plan vertical, transversal sau anteroposterior. De multe ori nu afecteaza doar aspectul, ci provoaca si probleme la mancare, vorbire si chiar respiratie.

Craniosinostoza

Aceasta este o afectiune congenitala in care una sau mai multe suturi de pe capul copilului se inchid mai devreme decat in ​​mod normal. In craniul bebelusului sunt placi de os care inca cresc. Marginile unde aceste placi se intersecteaza sunt suturile.

In conditii normale, suturile trebuie inchise numai cand copilul are intre 2 si 3 ani. Daca acest lucru se intampla inainte, duce ca capul sa capate o forma anormala si, in consecinta, apare fata asimetrica.

Rampa de crestere

Puseele de crestere  sunt explozii de crestere bruste sau rapide. Sunt periodice si frecvente pana la 4 ani. Apoi procesul incetineste pana la pubertate, cand unul dintre acele „sarituri” apare din nou.

Fata asimetrica poate fi configurata in timpul crizei de crestere care corespunde pubertatii. In aceasta stare, o parte a maxilarului poate creste mai repede decat cealalta sau ceva similar.

Microsomia hemifaciala

Este o tulburare in care o parte a fetei nu este complet dezvoltata. In unele cazuri, ambele parti ale fetei sunt afectate sau deformarea implica si craniul in ansamblu.

Aceasta anomalie poate varia de la usoara la severa. Poate afecta forma fetei, dar si urechea, dintii, maxilarele, obrajii si nervii. Se crede ca cauza acestei probleme este genetica.

Exista si alti factori care pot afecta formarea unei fete asimetrice. Printre acestea se numara urmatoarele:

  • Imbatranirea. Cartilajul continua sa creasca dupa pubertate si acest lucru poate provoca asimetrie la nivelul fetei de-a lungul anilor.
  • Lucrari dentare. Extractia dintilor, precum si utilizarea protezelor dentare, afecteaza forma fetei.
  • Consumul de tutun. Un studiu a relevat ca ar exista o relatie intre fumat si o fata asimetrica.
  • Accidentare. Trauma poate schimba forma fetei.
  • Accident vascular cerebral. Aceasta afectiune provoaca amorteala intr-o parte a fetei sau caderea fetei.
  • Paralizia lui Bell. Este o paralizie faciala brusca care este aproape intotdeauna temporara.
  • Stil de viata. Posturile rele repetate pot afecta deformarea fetei.

Cum sa detectam daca exista asimetrie faciala?

Uneori asimetria faciala poate fi observata cu ochiul liber, in timp ce alteori nu. Daca nu este vizibil, nici screening-ul poate sa nu fie relevant. Oricum, daca cineva vrea sa verifice daca are o fata asimetrica, exista o metoda simpla de a o face.

Cel mai bine este sa faci o poza cu capul drept si fata de aproape. Apoi faceti urmatoarele:

  • Desenati o linie verticala de la frunte pana la barbie.
  • Desenati o linie orizontala de la o cuta a ochiului la cealalta cuta a ochiului.
  • O linie orizontala care uneste cele doua capete ale buzelor.
  • O linie care uneste cele doua puncte opuse in partea cea mai larga a fetei.
  • O linie intre ambele nari.

Daca la capat linia dreapta coincide cu dispozitia fetei, exista o fata simetrica. Daca, in schimb, nu exista o coincidenta, atunci avem de-a face cu o asimetrie faciala. Din punct de vedere medical, acest lucru nu are nicio importanta.

Cand este necesar tratamentul?

Fata asimetrica trebuie tratata numai daca genereaza probleme functionale sau estetice importante. Adica atunci cand nu va permite sa desfasurati unele activitati sau le impiedica semnificativ. Tot atunci cand aspectul genereaza dificultati psihosociale.

Aspectul este foarte subiectiv. O persoana poate simti ca o anumita asimetrie a fetei sale este foarte proeminenta, chiar daca nu este. Daca este cazul, oricum ea nu ar fi candidata la tratament medical ca atare.

Tratamente disponibile pentru fata asimetrica

Operatiile maxilo-faciale pot corecta o fata asimetrica.

Cel mai frecvent, cazurile notorii ale unei fete asimetrice pot fi corectate prin chirurgie maxilo-faciala. Astfel se realizeaza de obicei efectele functionale si estetice care sunt cautate. In esenta, exista trei modalitati ale acestei proceduri chirurgicale:

  • Chirurgie ortognatica maxilara. Este intervenita doar una dintre falci.
  • Chirurgie ortognatica bimaxilara. Ambele falci sunt intervenite.
  • Chirurgie bimaxilar sau monomaxilar. Poate fi insotita de alte interventii chirurgicale estetice. Se foloseste atunci cand exista asimetrie generalizata.

Aceasta ultima varianta poate fi insotita de rinoplastie, blefaroplastie, implanturi sau filler faciale, dupa caz. In general, acestea sunt proceduri cu risc scazut, care rareori cauzeaza complicatii.

O fata asimetrica poate fi, de asemenea, atractiva

Nu exista dovezi stiintifice ca exercitiile faciale au un impact asupra fetei asimetrice. Cert este ca daca asimetria se datoreaza slabiciunii musculare sau tonusului muscular neregulat, exista exercitii faciale care pot ajuta la corectarea acestui lucru.

Retineti ca simetria perfecta nu este intotdeauna mai estetica. Imperfectiunile pot da chipului o mare personalitate si atractivitate. Deci o schimbare merita incercata doar daca anomalia are efectiv efecte negative.