Scopul principal al dietei DASH este reducerea tensiunii arteriale ridicate. O persoana va manca fructe, legume, cereale integrale, alimente lactate cu continut scazut de grasimi, pasari de curte, peste, nuci si fasole, dar isi vor limita aportul de carne rosie, grasime, zahar si sare.

Numele complet al dietei DASH este Abordari dietetice pentru oprirea hipertensiunii. Expertii de la Institutele Nationale de Sanatate (NIH) au creat dieta pentru a ajuta oamenii sa-si gestioneze tensiunea arteriala .

Cu toate acestea, este un plan general de alimentatie sanatoasa si poate ajuta oamenii sa slabeasca. Hipertensiunea arteriala este o problema majora de sanatate.

Ce este dieta DASH?

Scopul principal al dietei DASH nu este de a pierde in greutate, ci de a reduce tensiunea arteriala. Cu toate acestea, este una dintre cele mai bune diete de slabit pentru cei care doresc sa slabeasca, sa scada colesterolul si sa gestioneze sau sa previna diabetul .

Aspecte importante includ:

 • dimensiunea portiunii
 • consumand o mare varietate de alimente sanatoase
 • obtinerea unui echilibru adecvat de nutrienti

DASH incurajeaza o persoana sa:

 • manance mai putin sodiu (ingredientul cheie in sare)
 • creasca aportul de magneziu , calciu si potasiu

Aceste strategii ajuta la scaderea tensiunii arteriale.

DASH nu este o dieta vegetariana, dar adauga mai multe fructe si legume, alimente lactate cu continut scazut sau nefat, fasole, nuci si alte produse nutritive.

Ofera sugestii despre alternative sanatoase la „junk food” si incurajeaza oamenii sa evite alimentele procesate.

Ghidul dvs. de reducere a tensiunii arteriale cu DASH , publicat de NIH, ofera informatii utile despre cum sa treceti la dieta DASH. De asemenea, ofera mostre de planuri de masa si valorile lor nutritive.

Beneficii pentru sanatate

Hipertensiunea arteriala sau hipertensiunea arteriala pot creste riscul de atac de cord , insuficienta cardiaca , accident vascular cerebral si boli renale.

Expertii care au revizuit dieta DASH in 2017, la 20 de ani de la lansare, au descris-o ca o interventie care ar putea spori considerabil sanatatea populatiei.

Potrivit revizuirii , daca persoanele cu hipertensiune arteriala au urmat dieta DASH cu exactitate, acest lucru ar putea preveni aproximativ 400.000 de decese din cauza bolilor cardiovasculare peste 10 ani.

Cine poate beneficia?

Potrivit unui articol din 2019, persoanele care urmeaza dieta DASH pot reduce nivelurile de:

 • tensiune arteriala
 • zahar din sange
 • trigliceride sau grasimi in sange
 • lipoproteina cu densitate mica (LDL) sau colesterol „rau”
 • rezistenta la insulina

Acestea sunt toate caracteristicile sindromului metabolic, o afectiune care implica si obezitate , diabet de tip 2 si un risc mai mare de boli cardiovasculare.

Un studiu din 2013 a analizat impactul DASH asupra persoanelor cu si fara sindrom metabolic care au urmat dieta timp de 8 saptamani.

Rezultatele au aratat ca in medie:

La persoanele cu sindrom metabolic , presiunea sistolica a scazut cu 4,9 milimetri mercur (mm Hg), iar diastolicul a scazut cu 1,9 mm HG.

La persoanele fara sindrom metabolic , presiunea sistolica a scazut cu 5,2 mm Hg, iar diastolicul a scazut cu 2,9 mm Hg.

Cu alte cuvinte, DASH poate fi eficient la scaderea tensiunii arteriale la persoanele cu sau fara sindrom metabolic. Exista, de asemenea, dovezi ca poate reduce riscul de cancer colorectal si poate imbunatati speranta de viata generala.

Fundatia Nationala a Rinichilor recomanda DASH pentru persoanele cu afectiuni renale.

Intelegerea tensiunii arteriale

Presiunea sistolica este tensiunea arteriala in timp ce inima pompeaza sangele, in timp ce diastolica este presiunea cand inima se odihneste intre batai. O persoana cu o presiune sistolica de 120 mm Hg si o presiune diastolica de 80 mm Hg va avea o citire de 120/80 mm Hg.

Orientarile actuale ale Colegiului American de Cardiologie descriu tensiunea arteriala dupa cum urmeaza:

Normal : sub 120/80 mm Hg.

Cresterea : Systolic este 120–129, iar diastolic este sub 80.

Hipertensiunea arteriala in stadiul 1 : Systolic este 130–139, iar diastolicul este 80–89.

Hipertensiunea arteriala in stadiul 2 : Systolic este de 140 sau mai sus; diastolic este de 90 sau mai mare.

Criza hipertensiva : Systolic este de peste 180; diastolic este peste 120.

Voi slabi?

Oamenii pot pierde in greutate in dieta DASH, dar nu trebuie. Daca o persoana doreste sa slabeasca, Institutul National al Plamanului si al Sangelui (NHLBI) recomanda reducerea treptata a caloriilor .

Alte sfaturi pentru pierderea in greutate pe DASH includ:

 • avand portii mici de multe ori in timpul zilei
 • consumand mai putina carne si mai multe fructe, legume si cereale integrale
 • alegerea fructelor sau legumelor ca gustare in loc de bomboane sau chipsuri

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here