Bicarbonatul de sodiu ne poate ajuta sa reglam nivelul pH-ului organismului, ceea ce ne-ar permite sa amelioram refluxul acid. Ce alte solutii naturale putem folosi in aceste cazuri?

Refluxul acid este o problema de sanatate foarte frecventa astazi; Este, de asemenea, cunoscut sub numele de reflux gastroesofagian sau boala ulcerului peptic. Aceasta problema apare atunci cand acizii din stomac revin in gat, provocand o senzatie de arsura. Iata cateva remedii casnice pentru refluxul acid.

Persoanele care sufera de aceasta problema experimenteaza adesea si alte efecte neplacute in diferite zone ale corpului lor. Se poate intampla ca arsurile si aciditatea sa provoace si tulburari de somn si sforait.

Pe de alta parte, poate provoca si astm, dispepsie, respiratie urat mirositoare, inflamatie a esofagului, formare de ulcer si, in cazurile cele mai severe, poate duce chiar la cancer esofagian.

Este foarte important sa modificati obiceiurile alimentare pentru a combate eficient refluxul acid si simptomele acestuia. Consumul de alimente procesate ar trebui redus la maximum, precum si excesul de zaharuri, rafinate, cofeina, alcool si grasimi, printre altele.

In loc de toate acestea, se recomanda cresterea consumului de fructe, legume si cereale integrale, in special cele bogate in fibre.

Remedii de casa pentru refluxul acid

Daca aceasta boala te afecteaza des si provoaca mai multe dintre disconforturile mentionate mai sus, poate ca unul dintre urmatoarele remedii casnice pentru refluxul acid te poate ajuta.

Amintiti-va, in orice caz, ca consultarea medicului este esentiala in fata acestei sau a oricarei alte afectiuni a sistemului digestiv. De asemenea, retineti ca niciunul dintre aceste remedii la domiciliu nu poate inlocui tratamentul indicat de profesionist.

1. Suc de Aloe Vera

Sucul de aloe vera are multiple proprietati care promoveaza sanatatea in multe feluri. Unul dintre beneficiile sale este puterea sa antiinflamatoare, care poate ajuta la reducerea simptomelor de reflux acid, asa cum a confirmat acest studiu.

Pentru aceasta, de obicei este recomandat sa bei suc de aloe inainte de mese. Cu toate acestea, consultati medicul despre modul si frecventa de utilizare.

Este important de mentionat ca acest suc are un efect laxativ; prin urmare, este posibil sa nu fie recomandat anumitor persoane.

2. Otet de mere pur

Otetul pur de mere este unul dintre cele mai populare remedii de casa pentru refluxul acid. Retetele traditionale indica diluarea unei linguri de otet pur de mere intr-un pahar mare cu apa si consumul acesteia la primul simptom pe care il observi. Anumite investigatii afirma ca este un remediu pozitiv pentru stomacurile delicate.

3. Bicarbonat de sodiu

Bicarbonatul de sodiu este un ingredient foarte ieftin, recomandat popular pentru reglarea nivelului pH-ului organismului. Acest beneficiu il face si un posibil remediu pentru ameliorarea refluxului, desi studiile stiintifice arata ca nu este mai eficient decat medicamentele obisnuite, cum ar fi omeprazolul.

Potrivit credintelor populare, pentru a profita de beneficiile acestui element, este suficient sa diluati o lingurita de produs intr-un pahar mare cu apa si sa il beti. Consultati-va cu medicul dumneavoastra inainte de a o ingera.

4. Lemn dulce

Lemnul dulce actioneaza ca un gel protector deoarece creeaza o pelicula pe stomac. Din acest motiv, este ideal pentru reducerea si prevenirea simptomelor enervante ale refluxului acid, iar acest lucru este confirmat de studii. Pentru aceasta se recomanda consumul sub forma de ceai sau extract.

5. Ghimbir

Se spune popular ca radacina de ghimbir are un efect gastroprotector, deoarece blocheaza acidul si suprima bacteriile Helicobacter pylori.

Pentru a atenua problemele de reflux de acid, poate fi suficient sa prepari un ceai cu o lingurita de ghimbir proaspat si o cana de apa clocotita. Se lasa sa stea 5 minute si se consuma inainte de fiecare masa.

6. Glutamina

Glutamina este un aminoacid despre care studiile arata ca poate trata leziunile gastrointestinale cauzate de H. pylori . Desi organismul il produce in mod natural, acesta poate fi obtinut si prin consumul de alimente precum carnea de vita, pui si peste, oua, produse lactate.

Se gaseste si in unele fructe si legume precum patrunjelul sau spanacul, printre altele. Glutamina are un efect antiinflamator care reduce umflarea abdominala cu reflux.

Alte sfaturi importante pentru combaterea refluxului acid

Pe langa incercarea oricaruia dintre remediile casnice de mai sus, este foarte important sa urmati cateva recomandari cheie pentru a combate aceasta problema:

  • Fa-ti timp sa mananci bine si sa mesteci corect alimentele, astfel incat sa nu existe balonare si presiune pe stomac.
  • Ultima masa a zilei trebuie sa fie usoara  si trebuie consumata cu cel putin 3 ore inainte de culcare.
  • Evita pe cat posibil alimentele iritante si acide care pot provoca reflux acid.
  • Cand incepeti sa mancati, nu incepeti cu alimente bogate in amidon. In mod ideal, incepeti cu legume sau carne si lasati cartofii sau painea pentru final.
  • Daca suferiti de obezitate, este foarte important sa incepeti sa cautati optiuni pentru a pierde in greutate; excesul de greutate face dificil pentru sfincterul esofagian inferior sa ramana inchis, ceea ce duce la refluxul acid.
  • Evitati pe cat posibil consumul excesiv de bauturi alcoolice;  sunt iritante si favorizeaza aparitia refluxului acid.

Pe scurt, refluxul este o afectiune pe cat de enervanta si iritanta, pe atat de posibila. Odata cu incorporarea obiceiurilor sanatoase si a unei alimentatii bune, vom fi facut deja o mare parte a procesului. Daca totusi apare, poti recurge la aceste remedii casnice pentru refluxul acid, desigur.