Amenoreea de stres poate afecta fertilitatea femeii, poate afecta oasele ei si chiar dezvoltarea unei sarcini. Va explicam de ce se intampla.

Amenoreea de stres consta in absenta menstruatiei din cauze functionale si este o situatie din ce in ce mai frecventa. Se estimeaza ca aproape 5% dintre femeile aflate la varsta fertila sufera de aceasta. Acest procent este in crestere, in parte, datorita stilului de viata pe care il asumam astazi.

Stresul joaca un rol foarte important in corpul nostru si are un impact mare atat fizic cat si psihic. Altereaza nivelul anumitor hormoni, precum cortizolul si adrenalina, astfel incat poate influenta numeroase parti.

Ciclul menstrual are loc datorita unui echilibru hormonal destul de sensibil. In acest articol va explicam mecanismul prin care apare amenoreea de stres si cum sa o faceti.

Amenoree hipotalamica functionala

Amenoreea de stres este de fapt o cauza specifica a amenoreei hipotalamice functionale. Acest nume se refera la o absenta a menstruatiei cauzata de o alterare nestructurala a hipotalamusului. Hipotalamusul este o parte a creierului care joaca un rol important in sistemul hormonal.

Amenoreea de stres poate incepe cu unul sau mai multe cicluri fara menstruatie. Se poate chiar ca ciclurile sa fie din ce in ce mai neregulate, chiar daca exista o usoara sangerare. In unele ocazii, aceasta situatie se atenueaza imediat ce stresul dispare.

Cu toate acestea, la multe femei poate dura doi sau mai multi ani. Asta pentru ca, in majoritatea lor, nu este o situatie stresanta specifica, ci mai degraba se datoreaza unei perceptii generale. De fapt, multi pacienti nici macar nu sunt constienti ca traiesc intr-un mod stresant.

In cadrul amenoreei hipotalamice functionale gasim alte doua tipuri principale, pe langa cea cauzata de stres. Sunt cele care sunt legate de exercitiile fizice intense si cele cauzate de pierderea in greutate. Problema este ca aceste situatii pot si sunt adesea asociate.

Stresul duce la amenoree prin modificarea hormonilor care sunt legati de hipotalamus.

De ce apare amenoreea de stres?

Inainte de a explica mecanismul acestei patologii, este important de mentionat ca nu se refera doar la o situatie stresanta (cum ar fi un examen sau un loc de munca). Conceptul de stres merge mai departe.

Poate fi o stare permanenta de tensiune pe care, asa cum am mentionat anterior, acea persoana poate nici macar sa nu o perceapa. Amenoreea de stres este, de asemenea, asociata cu patologii precum depresia, anorexia nervoasa si bulimia.

Ce se intampla este ca stresul activeaza o cale hormonala in organism. Rezultatul este cresterea nivelului a doi hormoni: cortizol si hormon de eliberare a corticotropinei (CRH). Aceste substante interfereaza cu o alta cale hormonala responsabila de hormonii reproductivi.

In acest fel, cortizolul si HLC inhiba sinteza hormonului de eliberare a gonadotropinei in hipotalamus. Acesta din urma face parte din acel circuit prin care sunt produse ciclurile menstruale normale. Cand este inhibat, atat ovulatia, cat si menstruatia sunt modificate.

Adica, pentru ca menstruatia sa apara, sunt necesare niveluri minime de hormon de eliberare a gonadotropinei. Cand o femeie este stresata, nivelul de cortizol din sange creste, ceea ce inhiba sinteza acestuia din urma. Prin urmare, ciclul nu are loc.

Cum poate fi vindecata amenoreea de stres?

Amenoreea de stres, asa cum am mentionat la inceput, poate dura ani de zile. Este mai frecventa la femeile perfectioniste cu niveluri ridicate de pretentie de sine. De asemenea, la cei care au probleme cu mancarea.

Este o situatie care, pe termen lung, afecteaza fertilitatea unei femei. Nu numai asta, dar se asociaza si cu un risc crescut de osteoporoza si complicatii in cazul in care acestea raman insarcinate.

Prin urmare, este important sa-l tratati si sa preveniti prelungirea situatiei. Ar trebui abordat intr-un mod global, deoarece toate aspectele vietii femeii pot influenta amenoreea. De exemplu, sportul, dieta, munca si relatiile tale cu alte persoane.

Este recomandat sa duceti un stil de viata sanatos, care sa includa exercitii fizice moderate si o dieta echilibrata. In plus, trebuie ingrijita calitatea somnului si trebuie cautat un bun sprijin emotional.

Un studiu publicat in revista Fertility and Sterility a constatat eficacitatea terapiei cognitiv-comportamentale in reducerea stresului la femei. A obtinut rezultate bune, intrucat la un numar considerabil de pacienti s-a terminat cu amenoreea.

Amenoreea sensibila la stres poate dura ani de zile, atata timp cat nu se iau masurile adecvate pentru a o trata.

Ceea ce trebuie sa tinem cont este ca amenoreea de stres este o tulburare frecventa care se datoreaza unei alterari hormonale. Poate dura ani de zile si are repercusiuni asupra fertilitatii si starii generale de sanatate a femeilor.

Prin urmare, este important sa o tratezi si sa o abordezi corect cu specialisti. Pot fi incercate terapii care ajuta la gestionarea stresului. In plus, este esential sa faci schimbari in stilul de viata, cu o dieta completa si exercitii fizice moderate.