Chiar ploua diamante pe Jupiter, asa cum actorul Jaden Smith a fost atat de dornic sa sublinieze , dar, in realitate, acea mica bucata nu este decat o singura bijuterie intr-o comoara a faptelor ciudate ale vremii spatiale . Prevedeti un loc in care temperaturile sunt atat de fierbinti incat topesc aurul prostului pe varfurile falnice ale muntilor, o destinatie in care furtunile se aprind de secole, iar ghetarii acoperiti de pietre pretioase aluneca pe suprafata. Poti lua caldura unei planete de 900 de grade Fahrenheit? Stiti despre furtunile cu gaz care se intampla de fiecare data cand moare o stea? Iti poti imagina un loc care asalteaza atat de multe cristale magnetizate incat ii poti vedea suprafata stralucind in anii-lumina reali?

Aceste intamplari sunt departe de fictiune. Sunt o descriere a unora dintre cele mai nebunesti vremuri din spatiul cosmic. Aceste clime sunt ostile, pentru a spune cel putin, dar exista sansa ca, undeva acolo, un microorganism sa vada aceasta vreme ca doar un aspect regulat al mediului lor.

Exoplanet HD 189773B Ploua bucati de sticla orizontale

Data viitoare cand va deschideti prin gaura unui telescop, tineti ochii deschisi pentru corpul ceresc cerulean care isi obtine nuanta albastra de nedescris de ploaie. Dupa cum se dovedeste, aceasta exoplaneta ploua cioburi de sticla orizontale cu o rata de 4.349 mile pe ora.

Pe masura ce acest pahar se revarsa din cer la viteze de neinteles, reflexia luminii face ca planeta sa para ca este acoperita de apa. Ce furtuna spatiala teribil de inselatoare.

Ploua pietre pretioase pe mai multe planete, facandu-le comori in spatiu

Deci, se dovedeste ca ploua cu adevarat diamante pe Jupiter ; cu toate acestea, furtunile cu diamante nu sunt limitate doar la acea planeta. Saturn, Neptun si Uranus experimenteaza, de asemenea, furtunile unice.

Cum se intampla furtunile de ploaie cu diamante? Fulgerele de pe planete transforma gazul metan in carbon si, atunci cand carbonul se intareste, acesta ia in cele din urma forma unui diamant. In timp ce Jupiter si Saturn au temperaturi de baza foarte fierbinti care pot topi in cele din urma pietrele pretioase, diamantele tind sa ramana solide pe planete cu nuclee mai reci, cum ar fi Neptun si Uranus.

A navalit in aceeasi sectiune de nisip a lui Jupiter de 400 de ani

Oamenii de stiinta numesc acest fenomen Marea Pata Rosie. Este cea mai mare furtuna din istoria inregistrata a sistemului solar. Deci, cat de mare este? Ei bine, asta depinde daca ii masurati dimensiunea, temperatura, puterea vantului sau durata. Toate aceste componente sunt extrem de colosale, dar, atunci cand sunt combinate, magnitudinea sa pura este simbolul vremii spatiale nebunesti.

Marea Pata Rosie a fost furios de 300 de ani si de numarare. De natura anticiclonica si completat cu tornade si unde acustice, a fost odata de doua ori mai mare decat Pamantul – dar devine din ce in ce mai mic in timp. Se roteste in sens invers acelor de ceasornic la viteze de pana la 300 de mile pe ora.

Pentru a fi corect, acesta este doar un arzator rosu al unei furtuni, dar cercetarea acesteia serveste mai multor scopuri stiintifice. Dupa o observatie mai recenta, a devenit evident ca undele sonore din acest mare anticiclon spatial isi incalzesc atmosfera superioara pana la tonul de peste 2.400 de grade Fahrenheit . Aceasta piesa nou descoperita a puzzle-ului ar putea explica de ce unele planete par mai fierbinti decat ar putea atinge orice temperatura a soarelui. Unii oameni de stiinta speculeaza ca caldura din aceasta furtuna incalzeste intreaga planeta a lui Jupiter.

Anomaliile de flux cald provoaca explozii in atmosfera lui Venus

Potrivit NASA, anomaliile fluxului fierbinte ,,provoaca o inversare temporara a vantului solar care se deplaseaza in mod normal pe langa o planeta”. In esenta, ele creeaza o explozie spatiala gigantica. HFA-urile, asa cum sunt cunoscute, apar pe multe planete, inclusiv pe Pamant. Pe Pamant, aceste anomalii apar in magnetosfera, mult deasupra suprafetei planetei. Dar Venus nu are camp magnetic si nici magnetosfera, astfel incat HFA-urile apar mult mai aproape de suprafata planetei.

Atmosfera de pe Venus este atat de groasa incat nava spatiala nu dureaza mai mult de cateva ore pe suprafata sa inainte de a fi zdrobita. Din aceasta cauza, nu stim cum aceste HFA afecteaza planeta, dar omul de stiinta NASA Glyn Collinson a impartasit cateva idei cu NASA.com :

,,Pe Pamant, HFA-urile au un efect mare, dar nu guverneaza neaparat locuitul”, spune Collinson. „Dar la Venus, deoarece HFA se intampla chiar langa planeta, va avea un efect mai dramatic asupra sistemului.”

Explozii mari de spatiu au loc aproape de suprafata lui Venus – si nu stim ce efect are acest lucru pe planeta.

Uraganul de dimensiuni terestre al lui Neptun a impiedicat comunitatea stiintifica

Neptun  este a opta planeta de la soare si gazduieste cateva furtuni masive. Aceste modele meteorologice au fost observate pentru prima data in 1989, cand nava spatiala Voyager 2 a vazut ,,Marea Pata Intunecata”. La acea vreme, oamenii de stiinta au crezut ca a fi atat de departe de soare ar face zile plictisitoare si putine activitati meteo, daca nu exista, asa ca au fost nedumeriti despre modul in care s-a format furtuna.

In ultimii ani, oamenii de stiinta au descoperit ca furtunile lui Neptun – care au aproximativ dimensiunea Pamantului – dureaza ani pana se formeaza , iar sosirea lor este de obicei semnalata de o acumulare de nori albi de metan. Aceste furtuni dureaza de obicei intre 2-6 ani.

Zapada pe Venus este facuta din metal

Din motive de perspectiva, iata o privire asupra peisajului lui Venus. Este aproximativ 900 de grade Fahrenheit si este uscat ca un cactus in iulie. Cu toate acestea ninge . Deci, cum se intampla asta?

Se suspecteaza ca temperatura fierbinte topita a zonelor joase ale lui Venus vaporizeaza materialele piritei, transformandu-le intr-un fel de ceata spatiala-metalica care filtreaza prin atmosfera (incercati sa vizualizati diagramele ciclului apei din scoala generala pentru o intelegere clara a modului in care se intampla acest lucru ). Ceata cade apoi peste muntii falnici ai lui Venus, iar varfurile muntilor, la randul lor, sunt acoperite cu substanta metalica stralucitoare. Ce viziune minunata pentru pasionatii de spatiu de pretutindeni, muntii acoperiti cu metal ajungand printre nori pe Venus.

Vulcanii de gheata arunca zapada pe lunile lui Saturn

Enceladus , luna de gheata a lui Saturn, este un corp ceresc mic, reflectorizant, cu cateva trasaturi incredibil de unice. Suprafata sa este presarata cu criovulcani , care sunt vulcani din gheata. Arunca apa, gheata si praf, creand un strat de gheata care acopera planeta, ceea ce face ca suprafata lui Encelad sa reflecte. Totusi, cel mai ciudat lucru despre Encelad este ca praful varsat de criovulcanii sai paraseste atmosfera lunii si hraneste inelele lui Saturn .

O furtuna de 5.592 de mile acopera Uranus altfel inactiv

In 1999 , Uranus a doborat recorduri si stiri cu furtuna sa de 1.300 de mile, minus-300 de grade Farenheit, care a dezvaluit ceva foarte special despre planeta: norii sai sunt mai stralucitori decat norii oricarei alte planete din sistemul solar. Astazi, se face titluri cu furtuni si mai masive , ajungand pana la 5.592 mile latime.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here