Fortele luiVladimir Putin se mobilizeaza pentru un atac coplesitor asupra Kievului dupa ceRusia a atacat Ucraina si au dezlantuit una dintre cele mai mari ofensivemilitare din Europa de la cel de-al doilea razboi mondial pana in prezent.

Dupa atacuriaeriene si rachete, trupele ruse au lansat atacuri de la granita nordica dinUcraina cu Belarus, pe frontiera sa de est si in sudul Crimeei, Peninsulaucraineana pe care Moscova a invadat-o si anexat-o inca din 2014. Coloanele detancuri si vehicule blindate au ajuns pe toate toate cele trei fronturi, intimp zeci de elicoptere au atacat un aeroport in afara orasului Kiev. Oficialiioccidentali au avertizat ca Rusia reprezinta o „forta coplesitoare” careare de gand sa asedieze chiar si capitala.

Doua exploziimari au fost auzite in centrul orasului Kiev in primele ore de vineridimineata, iar un reporter financiar Times a fost martor. Capitala a devenitdin ce in ce mai atacata de fortele rusesti. Fortele Terestre din Ucraina audeclarat ca Rusia a tras in zone pasnice din Kiev, dar greva a fostinterceptata. Volodymyr Zelensky, presedintele Ucrainei, a declarat ca”grupurile de sabotaj inamice” au intrat in Kiev si ca Rusia aplanificat sa-l asasineze.

„Potrivit informatiilornoastre, se pare ca Putin m-a identificat ca tinta numarul unu. Familia meaeste a doua tinta. Ei vor sa distruga din punct de vedere politic prindistrugerea sefului statului „, a spus el. Socat de ferocitatea asaltuluiRusiei, liderii mondiali s-au adresat natiunilor lor pentru a condamna ceea ceau aruncat ca fiind cea mai importanta provocare pentru ordinea postbelica dinEuropa timp de 80 de ani. „Putin are ambitii mult mai mari decatUcraina”, a declarat Joe Biden, presedintele american. „Putin dorestesa restabileasca fosta Uniune Sovietica. Acest razboi are loc in acest scop.

Biden a spus caSUA si aliatii sai ar impune noi sanctiuni ca raspuns la agresiunea Rusiei.”A fost decizia lui Putin sa inceapa acest razboi si acum el si tara luivor respecta consecintele”. Urmeaza o perioada foarte grea si pentruRusia, daca nu din punct de vedere al razboiului, atunci cu siguranta din punctde vedere al economiei. Rusia se va confrunta cu foarte mari probleme de ordineconomic si va fi puternic afectata astfel ca isi va reveni cu greu.

Drumurile dinKiev au fost pline cu civili care fug efectiv cat mai departe de capitala, intimp ce autoritatile orasului au ordonat locuitorilor sa caute refugiu insubsoluri si adaposturi pentru bombe. Un numar extrem de mare de ucrainieni auplecat deja din tara in speranta ca aceasta este singura solutie sa isi salvezevietile. Lucrurile nu par sa se imbunatateasca ci din contra, par sa devina dince in ce mai complicate.

Nimeni nu stiecare va fi urmatoarea miscare a lui Putin si ce decizii va lua acesta inviitorul apropiat. Zelensky a chemat „toata lumea cu experienta delupta” sa ia arme si sa reziste fortelor care au invadat „la fel caGermania fascista”. El a ordonat ulterior o mobilizare completa a armatei.