In ultimii ani am avut marele noroc de a cunoaste Republica Ceha putin mai in detaliu. Cand ii intrebi pe turisti daca cunosc aceasta tara, 90% dintre cei care au vizitat-o ​​vor raspunde ca au fost la Praga si, cel mult, la Cesky Krumlov, acel oras medieval de basm care este unul dintre farurile lumii romantice europene. 

Acum cativa ani am facut un tur in regiunea istorica Moraviei de Sud, in sud-estul Cehiei, la granita cu Austria. Acolo am explorat vibrantul Brno, monumentalul Mikulov, Siturile Patrimoniului Mondial UNESCO din Lednice si Valtice, podgoriile din regiunea producatoare de vin in intregime ceha si Republica vinicola Kravi Hora originala. A fost o calatorie spectaculoasa.

Saptamana trecuta am mai facut unul la fel sau mai interesant care m-a dus prin o parte din regiunea Boemiei de Est.

Cum ajungi la Pardubice?

Calatoria a inceput, si spre surprinderea mea, in Alicante. Compania aeriana Ryanair a deschis o linie directa intre orasul meu de resedinta si Pardubice care opereaza, deocamdata, luni si joi (in ambele sensuri).

In aproximativ 3 ore de zbor te plantezi in inima, si capitala, a regiunii Pardubice, situata la granita regiunilor istorice Boemia si Moravia.

De la aeroport, puteti lua un autobuz catre oras sau pana la gara. Una dintre principalele linii de cale ferata din Republica Ceha trece prin Pardubice si multi oameni fac naveta catre (sau dinspre) Praga (la doar 100 km distanta) si Olomouc in fiecare zi. Distanta pana la ambele orase dureaza aproximativ o ora, iar biletul nu costa mai mult de 5-6 € la cursul de schimb.

Asa ca nu este o idee rea sa zbori pana la Pardubice pentru a explora putin zona si a cunoaste si Praga.

Un pic de istorie despre Pardubice

Istoria orasului Pardubice incepe in Evul Mediu. Prima referire scrisa la oras dateaza din 1295 si este legata de domnii din Hostyn (cunoscuti mai tarziu ca domnii din Pardubice). Consilierul si arhiepiscopul lui Carol al IV-lea, Arnost de Pardubice, a mostenit orasul in 1340, desi orasul nu va incepe cu adevarat sa se dezvolte pana la sosirea dinastiei Pernstejn, o familie nobiliara cu mare putere in Europa centrala.

Intre 1491 si 1560, Pardubice si-a trait splendoarea, construind la acea vreme majoritatea celor mai emblematice cladiri pe care le putem vedea astazi (cum ar fi castelul Kuneticka).

Epoca de aur a Pernstejn s-a incheiat in 1560, cand marile datorii financiare pe care le-au fortat sa vanda orasul imparatului Ferdinand I. In timpul razboiului de 30 de ani (1618-1648), Pardubice a rezistat asediului trupelor suedeze, dar a vazut populatia sa decimata la jumatate.

Dupa razboi, Pardubice a dormit pana la sosirea uneia dintre cele mai importante inventii ale Umanitatii: calea ferata . In august 1845 primul tren a plecat de la Pardubice si a inceput o perioada de mare dezvoltare industriala in oras.

Astazi, Pardubice este un oras linistit, cu aproximativ 90.000 de oameni si o mare populatie universitara.

Ce sa vezi in Pardubice

Am aterizat pe aeroportul Pardubice in jurul orei 20, intr-o zi de mijloc de aprilie si nu-mi venea sa cred ca nu am nevoie de geaca subtire pe care o purtam. Maneci scurte si aproape 20 de grade au fost un preludiu al zilelor tropicale pe care urma sa le petrecem in acel loc din centrul Europei.

Mi-a fost foarte cald si m-am dus sa caut umbra de parca viata mea ar depinde de ea, dar adevarul este ca soarele neclintit a scos cele mai bune culori intr-un oras plin de ele.

Vizita la Pardubice se poate face intr-o zi daca incepi dimineata devreme si mergi pana la apus. Iata un tur al celor mai bune locuri de vazut in Pardubice:

Piata Pernstejn (Pernstynske Namesti)

Hotelul nostru se afla la mai putin de 1 minut de mers pe jos de piata principala din Pardubice si prima mea intalnire cu ea a fost pe furis noaptea. Parea timida, slab luminata, fara sa doreasca sa-mi arate toata frumusetea pe care era capabila sa o dea, ca la o prima intalnire in care indoiala despre ceea ce va gasi o face sa se protejeze de privirea ta.

A doua zi dimineata, dupa primele increderi nocturne, soarele ceh a adus in Plaza Pernestejn cateva culori demne de cele mai bune haine ale sale.

Pe podeaua pietruita se reflecta magnificele cladiri gotice si baroc ridicate in perioada de glorie a lui Pardubice (1491-1560). Dintre acestea se remarca casa baroc numita U Jonase si, bineinteles, turnul enorm de 60 de metri care proteja intrarea in piata. Aceasta este Poarta Verde si este punctul de legatura intre inima istorica a orasului Pardubice si orasul modern.

In interiorul turnului se afla un mic muzeu unde puteti vedea reprezentari ale celor mai importante legende ale orasului in timp ce urcati scarile catre cel mai bun punct de belvedere din oras.

In acea dimineata se organizase un targ de vechituri, iar centrul pietei era plin de viata si culoare. Noaptea, daca vremea este buna, pe marginile pietei sunt scoase platforme si pe ele sunt asezate mesele numeroaselor baruri si restaurante in care cehii iau masa si isi beau berea intr-un mediu care nu ar putea fi mai romantic. 

Castelul Pardubice

O plimbare de cel mult 5 minute de centrala Piata Pernstejn este un alt dintre cele mai bune locuri de vazut in Pardubice, Castelul Pardubice.

Initial (secolul al XIII-lea) a fost o fortareata-turn care, in mainile lui Pernstejn, a suferit o reconstructie extinsa in timpul secolelor al XV-lea si al XVI-lea pentru a deveni magnifica cladire care este astazi.

Cand ajungeti pe terenul amenajat al castelului, primii care va saluta nu sunt cavaleri in armura lor de bronz, ci un grup de pauni pasnici si pitoresti care atrag tintele camerei.

In interior, puteti vedea primul nud din arta ceha – Fortuna Volubilis – si Camerele Cavalerilor, cu peretii acoperiti cu fresce fantastice renascentiste.

Castelul Kuneticka Hora

Mi-am dorit sa vizitez acest loc – putin departe de orasul Pardubice – de cand l-am vazut din varful turnului Poarta Verde.

A fost initial un castel regal si o fortareata de mare valoare strategica, deoarece din pozitia sa ridicata domina campiile si drumurile principale ale Boemiei de Est.

M-am plimbat prin aceasta fortareata de piatra impunatoare si frumoasa incercand sa-mi imaginez cum ar fi fost in perioada ei de glorie. Unul dintre acele momente in care mi-as fi dorit sa fi fost deja inventata masina timpului.

Inca arata bine. Ferestrele sale sunt pe jumatate sparte si zeci de pasari au ocupat cladirea, cuibarandu-se intre pereti si desemnandu-se noii observatori ai Boemiei de Est. O mantie de flori galbene acoperea esplanada verde adiacenta castelului. Aici au loc concerte si piese de teatru in timpul lunilor de vara cehe. Un alt lucru care este in asteptare pentru urmatoarea mea vizita este sa vad una dintre aceste functii.

Privelistile de pe dealul pe care se afla Castelul Kunitcka sunt impresionante. Pe fundal apare orasul Pardubice, dar mai intai aveti diferitele nuante de teren agricol si mici portiuni de padure. Un imprimeu frumos.

Grajdurile din Kladruby nad Labem

Nu ratati aceasta vizita la grajdurile regale din Republica Ceha. Nu veti vedea mai multi cai frumosi in aceasta parte a lumii, intr-un loc care a fost declarat Patrimoniu Cultural National.

Am stat putin peste doua ore in grajduri, bucurandu-ne de acei cai albi trufasi ai caror stramosi trageau trasurile regilor si imparatilor. Si vazandu-i pe viu, iti dai seama ca au fost crescuti pentru asta. Am vazut iepele cu manjii lor. Am aflat ca acesti manji nu se nasc cu blana lor alba, ci ca evolueaza treptat pana devine definitiv clar.

Ce sa faci in Pardubice

Ratacirea fara scop este unul dintre lucrurile pe care imi place cel mai mult sa le fac in calatoriile mele. In Pardubice, te poti pierde pe strazile pietruite ale centrului istoric, dar si in zona comerciala care se intinde dincolo de marea Poarta Verde. Asa vei gasi si alte cladiri interesante – precum Opera Pardubice sau Biserica Sfantul Bartolomeu, dar, mai presus de toate, vei intalni oamenii orasului. Priveste cum mergi.

Sportul este o piesa cheie in Pardubice. Am fost foarte placut surprins sa vad un numar mare de oameni deplasandu-se prin centrul orasului pe biciclete sau cu patine in linie. In plus, echipa sa de hochei pe gheata a produs mari vedete ale acestui sport care au ajuns sa joace in NHL americana sau in liga rusa. Incercati sa vedeti un meci de liga in Arena sa cu o capacitate de peste 10.000 de spectatori.

Adevarul este ca am mancat lux in Pardubice. Supe copioase, carne gustoasa si bineinteles, am incercat mitica lor turta dulce. Pardubice este capitala turtei dulce a Republicii Cehe. Aici este facuta dupa vechea reteta (miere, faina si piper) si impodobita cu un decor care te face sa te rusinezi sa-l mananci. De fapt, majoritatea oamenilor il cumpara ca decor pentru casa.

Si ei bine, nu poti sa mergi in Cehia si sa nu gusti celebrele ei beri. Am incercat pivos de toate felurile si culorile, dar am avut noroc ca Pardubice era renumit pentru berea sa neagra, preferata mea.

Imi voi dezvolta calatoria cu alte articole, pentru ca regiunea Pardubice este mult mai mult decat capitala ei, dar cu siguranta ati vrut deja sa prindeti un zbor si sa incepeti sa explorati aceasta zona necunoscuta a Republicii Cehe. In plus, are ceva ce-mi place: aproape ca nu exista turism si oamenii ies din calea lor, prietenosi, cu cei care vin sa-i viziteze. O bijuterie pe care sunt foarte fericit ca am descoperit-o.