In ceea ce priveste asigurarile de raspundere civila auto, in prezent exista pe piata zeci, daca nu sute, de firme de asigurare, care vin cu multe oferte, care mai de care mai tentante, dar care in esenta au acelasi calculator si cam aceleasi reguli. Exceptand firmele care fac reduceri pentru un anumit segment de oameni, cam toate tin cont de sistemul bonus-malus, care e oarecum decisiv in reducerea sau majorarea tarifului.
Aviz celor care se cred stapanii soselelor, deoarece daca e sa comparam tariful acordat unui sofer cu vechime, dar prudent si fara antecedente, cu al unui tanar care a avut cel putin trei accidente, observam cu lejeritate o mare diferenta de pret.Anul trecut, a fost un adevarat razboi al preturilor in asigurari, facand ca anumite companii sa vanda, iar altele sa stagneze. RCA-ul se vinde relativ usor, aduce cash instant, ceea ce tinde sa para o afacere buna, insa este aproape cea mai paguboasa, avand in vedere numarul mare de accidente din ultima perioada si faptul ca procesul de acordare a daunelor morale este inca suportabil de piata asigurarilor.
Tinand cont ca in Arges compensatiile pentru vatamari corporale si deces, precum si cele platite pentru daune morale in baza politelor de raspundere civila auto obligatorie au crescut semnificativ in ultimul an, daunele ridicandu-se si pana la 1 milion de euro, se preconizeaza o majorare a tarifelor pentru anul viitor. In acest sens, Razvan Nicolae, broker de asigurari, a tinut sa mentioneze ca in functie de daune, preturile se modifica de la an la an, daca nu chiar de la luna la luna. „Tariful se calculeaza prin specialisti care tin cont de profilul asiguratului, facand diferente in functie de domiciliu, varsta, marca si tipul masinii, cilindree, putere. Dupa ce se stabilesc toate aceste detalii, se urmareste evolutia la volan a persoanei in cauza, cat de disciplinat a fost sub asigurarea precedenta. Daca acesta nu are antecedente, are sansa de a plati mai putin, insa daca este gasit in baza de date cu daune de orice fel, este sanctionat printr-o ridicare a pretului politei”, ne-a declarat Razvan Nicolae.
De la 280 lei pe an pentru RCA, daca ai condus prudent
Spre exemplu, tariful pentru un barbat in varsta de 40 de ani din Pitesti, cu o masina de clasa medie (1.400 – 1.600 cm patrati) este de 386 lei pe an, in conditiile in care acesta este asigurat nou. In aceleasi conditii, tariful RCA poate ajunge pana la 678 lei, in functie de compania de asigurari pentru care opteaza clientul. Daca, in schimb, soferul nu se afla la prima asigurare si a circulat corect fara a produce accidente in ultimii sapte ani, acesta isi poate achizitiona o polita de asigurare cu o reducere de pana la 50%. Pe de alta parte, in cazul in care asiguratul a produs un accident pe durata anului precedent incheierii noii polite, acesta poate fi taxat cu 45%, care se adauga la tariful de baza.Un factor foarte important in incheierea politelor de asigurare obligatorie este clasa Bonus Malus, aparuta inca de anul trecut, in urma careia soferii prudenti pot primi reduceri de pret la asigurarea RCA, iar cei care au provocat accidente vor plati mai mult. Potrivit brokerilor de asigurari, in acest moment cele mai frecvente polite sunt cele cu clasa B5 – B6 insemnand reduceri de 22% respectiv 26% din pretul asigurarii RCA.
Reduceri de pret pentru pensionari si bugetari
Pensionarii, bugetarii si persoanele casatorite care au copii pot achizitiona un RCA mai ieftin cu pana la 50%. Aceste reduceri de pret sunt acordate de asiguratori pe principiul ca aceste persoane sunt mai prudente la volan si in consecinta exista sanse mai mici sa provoace daune pe polita RCA. O alta reducere, intre 5 si 10%, acordata de aproape toate companiile de pe piata este cea pentru achizitionarea unei polite de asigurare RCA pe un an de zile. Aceste reduceri la pretul RCA se cumuleaza, facand ca tariful politei sa scada simtitor….