Dupa o perioada in care nu a fost activa din punct de vedere al declarațiilor politice, europarlamentarul Monica Macovei revine cu previziuni referitoare la șansele aderarii Romaniei la spațiul Schengen. Fostul ministru al Justiției subliniaza ca țara noastra prezinta toate conditiile tehnice pentru a fi admisa in spatiul Schengen, insa increderea in sistemul judiciar este singurul aspect indoielnic.
“Eu pot spune ca din punct de vedere tehnic granitele Romaniei, implicit granitele Uniunii Europene, sunt bine securizate, poate chiar mai bine decat ale Bulgariei, insa problema tine de increderea in sistemul judiciar. De exemplu, sunt multi urmariti general care pot intra sau iesi din Uniunea Europeana. Acestia, in cazul in care ajung la granita, politistul de frontiera daca il gaseste in baza de date trebuie sa-l retina si sa mearga cu el la Judecatorie, Curtea de Apel sau alta institutie judiciara. Aici e vorba de incredere in sensul ca daca politistul sau orice al magistrat din Romania pot sa spuna ‘da si tu ceva si esti liber sa treci’. De aceea, raportul MCV are directa legatura cu intrarea Romaniei in spatiul Schengen. Va amintiti ca olandezii au cerut doua rapoarte consecutive pe justitie pozitive si apoi si-ar da acceptul, numai ca cele doua rapoarte au fost negative”, a declarat Monica Macovei, duminica, in cadrul unei dezbateri publice la Ramnicu Valcea, citata de Agerpres.
Fostul ministru a comentat și pe marginea controverselor iscate in jurul fondurile europene alocate Romaniei pe exercitiul bugetar 2014-2020. Din punctul sau de vedere, Romania este singura tara care a primit mai multe fonduri decat a avut procentual in exercitiul bugetar anterior.
Precizarile Monicai Macovei vin in contextul declarațiilor de presa facute de președintele Traian Basescu, duminica, la Palatul Cotroceni. Dupa contrele intre Guvern si Presedintie pe tema fondurilor europene, șeful statului și-a reconfirmat poziția de negociator al Romaniei la Consiliul European.
In ceea ce privește perspectivele aderarii Romaniei la spațiul Schengen, președintele a sugerat ca “trebuie sa se renunte la jocul cu o scrisoare pe care sa semnam toti sa intram in Schengen”. In alta ordine de idei, acesta a ținut sa lege aderarea Romaniei la spațiul Schengen de raportul MCV, dupa ce ani de zile a criticat statele UE care ne-au blocat aderarea, reproșandu-le ca leaga cele doua chestiuni și, astfel, nu respecta tratatul de aderare.
“Trebuie trimisa o scrisoare semnata de principalii decidenti politic, premierul, presedintele Senatului, presedintele Camerei, in care sa ia punct cu punct aspectele negative din raportul MCV si sa transmita pozitia cu privire la cele semnalate. Eu pot sa scriu o scrisoare singur dar nu are nicio valoare, pot sa o semnez cu ceilalti trei, dar nu are valoare. (…). In lipsa unei astfel de scrisori, Romania are sanse zero sa obtina ceva in martie“, a spus Basescu.