Odata cu trecerea anilor, tehnologia s-a dezvoltat si in domeniul medical. Asa a aparut chirurgia laparoscopica, impropriu denumita in popor „chirurgia cu laser”. Ea este azi folosita aproape in toate sectiile de chirurgie din tara, de aceea e bine de stiut indicatiile si limitele acestei metode de tratament.

Chirurgia laparoscopica consta in introducerea prin niste brese mici de pana la 1 cm, la nivelul tegumentului, a unei camere video si a unor instrumente de lucru lungi – pense, foarfeci, departatoare, etc. Camera video este una speciala, care mareste imaginea de pana la 10 ori si reda interiorul cavitatii abdominale pe un monitor aflat in sala de operatii. Se vizualizeaza in detaliu organele din cavitatea abdominala, localizandu-se leziunea si cu ajutorul instrumentelor de lucru se efectueaza interventia laparoscopica, sub anestezie generala.

Laparoscopia poate fii diagnostica (se efectueaza cand nu se cunoaste cauza unei simptomatologii) sau terapeutica (de rezolvare chirurgicala a unei afectiuni).

Beneficiile chirurgiei laparoscopice sunt numeroase si importante : beneficiul estetic – cicatrici foarte mici, insesizabile; pacientii se pot externa la 24 – 48 de ore postoperator; durerile postoperatorii sunt mult mai mici; incidenta eventratiilor post laparoscopie este foarte mica; pacientii se pot reintegra rapid in viata sociala, pot efectua orice fel sport.

In continuare, vom enumera cateva din afectiunile abdomino – pelvine, care se pot trata prin chirurgie laparoscopica:

– Litiaza veziculei biliare – cea mai frecventa afectiune in care se foloseste chirurgia laparoscopica;

– Apendicita acuta, abces apendicular – laparoscopia este importanta mai ales in localizarile particulare ale apendicelui;

– Ulcerul gastric si duodenal, perforat sau nu;

– Cancerul gastric in stadii incipiente;

– Hernia hiatala – se evita o cicatrice importanta si recuperarea este foarte rapida;

– Obezitatea – chirurgia laparoscopica bariatrica;

– Cancerul recto – colonic in stadii incipiente;

– Chisturile ovariene, anexite, salpingite, sarcina extrauterina;

– Fibromul uterin – se evita inciziile mari de la nivelul peretelui abdominal;

– Cancerul uterin, ovarian in faze incipiente;

– Infertilitatea de cauza feminina – pe cale laparoscopica se pot liza aderente tubo – ovariene, se poate trata endometrioza;

– Herniile inghinale, femurale, ombilicale, eventratii – recuperare mult mai rapida postoperatorie;

– Cancerul renal, suprarenalian in stadii incipiente.

Limitele chirurgiei laparoscopice sunt date de prezenta multiplelor interventii abdominale in antecedente, prezenta unor tumori voluminoase si/sau fixate, boli avansate cardio – pulmonare, ciroza, boli de sange.

Cunoscand acestea, putem spune ca, in viitor, chirurgia clasica va fii inlocuita de chirurgia laparoscopica, beneficiul mare fiind al pacientului.