Presedintele Klaus Iohannis nu este de acord cu propunerea Parlamentului de modificare a Codului de procedura penala, afirmand ca are o parere foarte proasta despre acest demers.

Intors din Polonia, unde a efecutat o vizita de lucru, Presedintele Klaus Iohannis a sustinut o conferinta de presa la Aeroportul Otopeni, unde a fost intrebat de reprezentantii presei care este pozitia sa fata modificarile propuse de membrii Parlamentului la Codul de procedura penala. Cu acest prilej, Klaus Iohannis a sustinut ca propunerile sunt “neavenite”, intarind astfel randul persoanelor publice care se opun acestor modificari.Printre cei care se opun vehement modificarilor CPP este chiar fostul Presedinte Traian Basescu, dar si actualul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi.Iata ce a declarat Klaus Iohannis vineri, 8 mai 2015:“Sunt doua lucruri pe care vreau sa le subliniez in acest context.

Primul lucru, dupa parerea mea, lupta anticoruptie trebuie sa continue in toata forta si cu toata forta. In al doilea rand, pot sa va spun ca aceste modificari propuse sunt neavenite. Am o parere foarte proasta despre aceste modificari, iar aceeasi parere, evident, ca o au si altii care au exprimat ingrijorarile lor in spatiul public. Deci nu sunt de acord cu ele, mai simplu”.

In acest context, Klaus Iohannis s-a referit si la Mecanismului de Cooperare si Verificare, reiterand pozitia pe care a avut si la inceputul acestui an, respectiv necesitatea ca Romania sa scape de MCV. Klaus Iohannis este de parere ca Mecanismul de Cooperare si Verificare si-a atins utilitatea si trebuie sa ajunga in “faza de finalizare”: “MCV-ul este un instrument care si-a dovedit utilitatea, dar care, asa cum am discutat si cu reprezentantii Comisiei Europene, cu reprezentantii Consiliului European, trebuie sa ajunga in faza de finalizare, cum si recent, reprezentanti ai Comisiei au constatat ca Romania a ajuns in ultima faza de MCV, faza numita de phase-out, adica de terminare, nu de azi pe maine, ci in cativa ani. Noi credem ca este realist ceea ce a propus presedintele Comisiei Europene, domnul Junker, ca acest mecanism sa se finalizeze pana la sfarsitul mandatului acestei comisii”.