Jay Leno a fost mult timp considerat un om, desi un om cu milioane de dolari in banca si o flota de masini ascunse intr-un hangar de aeronave Burbank. Povestile despre Jay Leno si dorinta lui insaciabila de a gazdui  The Tonight Show sunt legendare in cercurile de comedie si, in ciuda faptului ca au fost scrise pe larg in cartile lui Bill Carter The Late Shift  si The War for Late Night , multi oameni nu sunt constienti de ceea ce face Leno – orice atitudine de castigat.

Leno a scos manevre care suna ca ceva dintr-o drama NBC, mai degraba decat jocurile de teatru din culise ale unui talk-show. S- ar putea sa stiti ca Leno si Letterman au cazut despre cine ar gazdui The Tonight Show in 1992, dar ceea ce sugereaza ca Jay Leno este un ciudat sunt povestile despre modul in care a ajuns la proeminenta ca voce a Americii de mijloc la inceputul anilor ’90. Chiar daca Leno se pretinde a fi un tip modest, care tocmai a ajuns in spectacol, el ar fi folosit tactici subestimate pentru a crea o atmosfera toxica in care a prosperat.

A purtat o deghizare la o conferinta de presa a NBC, astfel incat sa poata pune intrebari despre sine

In 2008, inainte ca Conan O’Brien sa preia  The Tonight Show, Jay Leno se afla in modul de stres ridicat, deoarece era impins la pensionare. Intrucat nu au existat conferinte critice pe care Leno sa le poata asculta dintr-un dulap (ceea ce a facut in 1992), el a optat pentru o alta strategie de spionaj.

Imbracat cu o sapca chela, ochelari si o capra indoita, Leno a mers la o conferinta de presa a NBC si a reusit sa-i puna copresedintelui NBC Universal, Marc Graboff, cateva intrebari despre el. In primul rand, a intrebat cand a fost ultima emisiune a lui Leno, care a dat vestea. Si in cel mai graitor moment al sau, el a intrebat: „Acum, Brett Favre s-a retras si apoi a vrut sa se intoarca , iar Packers au spus ca nu. Ce crezi despre asta?”

Graboff i-a spus lui Leno, deghizat, ca NBC nu va permite vedetei sa revina spunand ca ,,pune conducerea intr-o situatie imposibila”.

Jay Leno a petrecut ani incercand sa obtina postul ,,Tonight Show” de la Letterman

Campania lui Leno de agresiune pasiva a inceput cu mult inainte ca Johnny Carson sa-si anunte planul de a se retrage din The Tonight Show . Bazandu-se pe forta raportului lui Leno cu prietenul sau de atunci David Letterman in emisiunea The Late Show, Leno a reusit sa se conecteze ca gazda permanenta a The Tonight Show in 1986.

De-a lungul sfarsitului anilor ’80, Leno a reusit sa se multumeasca cu spectatorii mai vechi ai lui Carson, in timp ce il juca in continuare cu Letterman. Potrivit oamenilor care lucrau la personalul lui Carson, Leno nu se lupta niciodata in mod deschis pentru aceasta slujba , dar Letterman putea simti The Tonight Show alunecandu-se de la el de fiecare data cand Leno se ocupa de gazda.

Odata cu trecerea timpului, Leno a lucrat pe toata lumea din NBC si a reusit sa fie numit succesor al lui Carson. Dar inca nu avea treaba. In acelasi timp, Leno se bucura, Letterman pastrase serviciile lui Michael Ovtiz – cofondatorul Creative Artists Agency (CAA) – care a reusit ca NBC sa se razgandeasca despre Leno.

Leno nu l-a lasat insa pe asta sa-l dea jos. El a inceput o campanie de PR de baza care l-a vazut oferind interviuri oricui l-ar fi dorit si vorbind direct cu afiliatii si agentii de publicitate pentru a-si castiga sprijinul.

Managerul lui Leno a plantat o falsa poveste de stiri atacand pe Johnny Carson

Dupa ce Leno s-a inscris ca gazda care va prelua functia de Johnny Carson dupa pensionare, a trebuit sa stea in jur, in timp ce Carson isi dadea seama cand va parasi spectacolul. Managerul lui Leno, Helen Kushnick, a devenit nerabdator si a decis sa planteze o poveste falsa despre NBC fiind dezamagita de performanta lui Carson.

Un ,,asociat” anonim a declarat pentru The New York Times : ,,[Kushnick] mi-a cerut sa plantez o poveste undeva,,, fara nicio atribuire, spunand ca directorii NBC credeau ca  Carson era invechit si ca publicul sau era prea batran. Povestea a fost difuzata in The Post pe 11 februarie 1991 cu titlul: „There Goes Johnny; NBC Looking to Dump Carson for Jay Leno”.

Leno a sustinut ca nu stie cine a inventat povestea si ca este sigur ca nu va veni din tabara sa. Cand i-a spus asta lui Carson, gazda a raspuns pur si simplu spunand: ,,A venit de la tine”.

Jay Leno s-a ascuns intr-un dulap pentru a spiona directorii NBC

Unul dintre lucrurile mai insuficiente pe care le-a facut Leno pentru a se asigura ca a devenit gazda emisiunii The Tonight Show a fost sa treaca cu urechea la o conferinta in timp ce se ascundea intr-un dulap. Conform Bill Carter The War for Late Night,  in 1992, Leno s-a ascuns in dulapul unui birou NBC gol si a ascultat in timp ce directorii discutau daca el sau Letterman ar trebui sa gazduiasca The Tonight Show .

Leno a ascultat si a luat notite despre cine era de partea lui , precum si despre cine dorea ca Letterman sa-si asume postul. Aceasta poveste a fost doar un zvon pana la un interviu din 2014 de la Hollywood la Access cu Leno, unde a copiat totul:

Eram inauntru, acolo este un dulap imens. Am tras usa in spatele meu si am ascultat, foarte simplu. Nu aveam agent, nu aveam manager, nu am pe nimeni. Este placut sa stii ce se intampla.

Afirmatia lui Leno ca nu are agent a fost in opozitie directa cu un articol din Entertainment Weekly din 1992,  care a mentionat ca Leno folosea serviciile  managerului Helen Kushnick din 1975 .

Personalul de rezervare al lui Leno l-a impins pe Dennis Miller din noaptea tarzie

David Letterman nu a fost singurul gazda tarzie care s-a ocupat de greul actiunilor pasiv-agresive ale lui Jay Leno. La inceputul anilor ’90, Leno a facut tot ce a putut pentru a se asigura ca gazde mai mici din noaptea tarzie, cum ar fi Dennis Miller si Arsenio Hall, au pierdut oaspetii, desi el si echipa sa sustin ca nu au incercat niciodata sa-i atraga pe oaspeti departe de spectacole mai mici.

Dupa ce incursiunea lui Dennis Miller in lumea tarziu a esuat in 1992, el a declarat pentru Entertainment Weekly :

Razboaiele de rezervare exista, asta e tot ce pot spune. Pentru ca [echipa lui Leno] sa spuna ca nu exista – ei bine, am fost la curent cu intreaga schema. Exista in pica.

Leno si Arsenio Hall s-au dus cap la cap

Cel mai vocal dintre adversarii lui Leno la inceputul anilor ’90 a fost Arsenio Hall si el nu si-a tras niciodata pumnii. El i-a spus Good Morning America ca furia sa cu Leno provine de la gazda emisiunii The Tonight Show, care a fost in mod deliberat obtuza cu privire la comportamentul sau machiavelic:

Jay si cu mine eram prieteni. Dennis si Jay erau prieteni. Johnny a predat o mostenire si nu si-au mentionat niciodata numele celuilalt. Ceva nu este in regula cu cineva care este intotdeauna surprins de faptul ca oamenii sunt suparati pe el.

Cand un membru al audientei l-a intrebat pe Leno ce parere are despre mania lui Hall cu el, el a parut sa-l ridice spunand: ,,Hei, bine ai venit la spectacole! Ce vei face?”

El si-a purtat cel mai indelungat si amarat razboi impotriva lui Conan O’Brien

La 12 ani de la sfarsitul ,,Razboaielor tarzii de noapte”, se pregatea o noua batalie. Conan O’Brien, care gazduise cu bunavointa Late Night de la plecarea lui Letterman, trebuia sa gazduiasca The Tonight Show , dar Leno nu era pregatit sa renunte la domnie. In The War for Late Night de Bill Carter , biograful sustine ca Leno a semnat ceea ce se numea atunci ultima sa prelungire a contractului in 2004 .

El a pus o fata draguta pentru executantii NBC, dar cand a vorbit cu cei mai apropiati de el, a spus ca simtea ca NBC se despartea de el. Este posibil sa nu fi elaborat inca planul de uzurpare a lui O’Brien, dar Leno gasea o modalitate de a continua sa lucreze. A mers chiar atat de departe incat si-a promis in secret personalului ca, daca ar fi trebuit, va lua o afacere la ABC si va muta spectacolul in lotul lor Disney.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here