Liderii Chinei si Rusiei s-au intalnit vineri, la Beijing, cu putin timp inainte de ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarna. Aceasta cvasi-alianta din secolul 21 remodeleaza ordinea mondiala de dupa razboi.
In urma cu jumatate de secol, pe 21 februarie 1972, strangerea de mana istorica dintre Richard Nixon si Mao Zedong a schimbat geometria Razboiului Rece. Istoricii au numit aceasta vizita „saptamana care a schimbat lumea”. De asemenea, a pus bazele pentru ca Statele Unite sa inceapa un proces de apropiere de Moscova. Cu toate acestea, cincizeci de ani mai tarziu, relatia SUA-China fiind descrisa ca un nou razboi rece, Moscova si Beijingul se apropie.
Saptamana trecuta, in plina criza din Ucraina, Beijingul a sustinut public „preocuparile de securitate” ale Moscovei cu privire la NATO. Joi, el a emis o declaratie in care spunea ca ministrul de externe chinez si omologul sau rus au fost coordonati pe probleme regionale de interes comun, precum Ucraina, Afganistan si peninsula coreeana.
Referindu-se la intalnirea dintre Vladimir Putin si Xi Jinping, David Shullman, directorul Global China Hub la Consiliul Atlantic, a indicat ca „aceasta este a 38-a lor [intalnire] din 2013 [si] este deosebit de semnificativa din cauza politicii provocari cu care se confrunta ambii lideri”.
„Putin apreciaza gesturile publice ale Chinei in sprijinul pozitiei Rusiei fata de Ucraina, care demonstreaza ca Kremlinul nu este izolat la nivel international”, a spus el. „Pentru China, vizita lui Putin este o demonstratie importanta de sprijin intr-un moment in care SUA, Marea Britanie si alte tari efectueaza un boicot diplomatic al Jocurilor Olimpice de iarna”, spune el.
Intalnirea din aceasta saptamana va fi prima interactiune in persoana a lui Xi cu un lider strain in aproape doi ani. Masina de propaganda chineza a fost lansata cu cateva zile in urma. In presa de stat, numele presedintelui rus se afla in fruntea listei oficiale a demnitarilor straini.
La inceputul acestei saptamani, agentia de stiri de stat Xinhua a laudat prietenia dintre cele doua tari intr-un articol lung. „Data olimpica de iarna” a liderilor chino-rusi deschide un nou capitol in relatiile bilaterale”, se arata in titlu. De la publicarea sa, alte pagini web proeminente detinute de stat au facut ecou aceasta stire.
Puterea Chinei
Statele Unite si alte tari occidentale vor urmari indeaproape intalnirea dintre Xi si Putin. In mod inevitabil, potrivit analistilor, problema Ucrainei va fi pe primul loc pe ordinea de zi. In 2014, intr-un spectacol de sfidare in fata criticilor directe din partea Occidentului cu privire la anexarea Crimeei, Putin s-a apropiat de Xi in cautarea unui aliat. Beijingul si-a aratat sprijinul prin semnarea unui acord de gaz pe 30 de ani si de 400 de miliarde de dolari.
Pe masura ce tensiunile din Ucraina cresc, Rusia se confrunta din nou cu presiuni internationale si cauta aliati straini in confruntarea cu Occidentul. In cadrul unei mese rotunde organizata miercurea trecuta, Alexander Gabuev, presedintele Programului Rusia in Asia-Pacific la Centrul Carnegie Moscova, a declarat ca, in situatia actuala, Rusia „are nevoie de China mult mai mult decat invers”.
Referindu-se la starea de spirit de la Moscova, Gabuev a remarcat ca „China este foarte pragmatica si are multa influenta… Pozitia de negociere a Chinei devine din ce in ce mai puternica, asa ca este mai bine sa semnam astazi un acord cu China decat maine”. Putin ajunge la intalnirea cu Xi cu intentia de a incheia acorduri. Kremlinul incepe aceasta vizita straina neobisnuita cu o agenda de 15 contracte si acorduri pe care doreste sa le semneze cu liderii chinezi, inclusiv o declaratie comuna care va „reflecta opiniile comune ale Rusiei si ale Chinei cu privire la problemele globale cheie, inclusiv cele de securitate”.
Totul pare sa indice ca Kremlinul va cauta sprijin oficial din partea Chinei in conflictul sau cu tarile care alcatuiesc NATO. „Beijingul sprijina cererile Rusiei de garantii de securitate, China impartaseste pozitia conform careia securitatea unei tari nu poate fi garantata prin daunarea securitatii alteia”, a declarat consilierul Kremlinului, Yuri Ushakov. El a mai subliniat ca solicita „mecanisme eficiente de garantare a securitatii in Europa prin negocieri”.
Intr-un articol publicat in agentia de stiri de stat chineza Xinhua, Putin a subliniat, de asemenea, eforturile comune de a extinde platile in monede nationale si de a crea „mecanisme care sa compenseze impactul negativ al sanctiunilor unilaterale”. Parlamentarii americani au amenintat ca vor impune „mama tuturor sanctiunilor” daca Rusia lanseaza o noua invazie a Ucrainei.
La intalnire, Putin a fost insotit de mai multi diplomati la nivel inalt, oficiali la nivel inalt, ministrul de externe, ministrul energiei si directorul general al Rosneft (o companie petroliera detinuta de guvernul rus), Igor Sechin. Toate acestea indica faptul ca cooperarea economica si energetica este unul dintre punctele centrale.
Separat, Ushakov a avansat ca cele doua parti vor discuta si despre planurile de construire a conductei Power of Siberia 2, care ar permite Rusiei sa devieze gazele din Europa prin controversata sa conducta Nord Stream 2 si sa-l vanda in schimb pe piata chineza. Cu toate acestea, chiar daca cele doua parti ajung la un acord, constructia conductei ar dura ani de zile.
Calatoria lui Putin in strainatate va fi a treia de la inceputul pandemiei de COVID la sfarsitul anului 2019. In ianuarie, Beijingul a anuntat ca comertul bilateral dintre China si Rusia a atins anul trecut aproape 147 de miliarde de dolari, mai mult decat dublul cifrei de 68.000 de milioane de dolari in 2015. dupa sanctiunile occidentale. Saptamana trecuta, inalti diplomati din ambele tari au convenit sa intensifice coordonarea in afacerile asiatice. Acordul este cea mai recenta masura care evidentiaza intarirea legaturilor ambelor puteri intr-un context de presiune din partea Occidentului.
„In niciun alt moment al istoriei cele doua tari nu au avut o relatie atat de stransa ca acum si continua sa consolideze legaturile strategice si economice, cu subtextul ca niciun efort condus de SUA de a le perturba conducerea sau interesele strategice nu va reusi.” Shullman explicat.
Profesorul Sharyl Cross, director al Centrului Kozmetsky de la Universitatea St Edward’s din Austin, Texas, este de acord cu aceasta afirmatie. „Cei doi lideri vor sublinia relatia lor economica si de securitate din ce in ce mai stransa, precum si perspectivele lor comune cu privire la o serie de probleme de securitate globala care provoaca influenta globala americana si ordinea internationala liberala”.
Cross a subliniat ca atat Moscova, cat si Beijingul ar beneficia de diviziunea dintre natiunile democratice si alianta transatlantica de securitate pentru a raspunde conflictului din Ucraina: „Statele Unite si aliatii sai ar trebui sa se gandeasca la cum sa evite apropierea acestor doua mari puteri. si in modalitatile de gestionare a provocarilor simultane ale Rusiei si Chinei in diferite regiuni (Europa si Asia)”.
Dar Shi Yinhong, profesor de relatii internationale la Universitatea Renmin din Beijing, a minimizat intalnirea viitoare si nu crede ca va iesi ceva nou din intalnire.
„China a vorbit despre cele mai recente evolutii. Declaratiile Beijingului pot fi considerate foarte favorabile Rusiei, dar cu unele rezerve importante”, subliniaza el: „De exemplu, China nu s-a angajat niciodata la vreo participare militara in cazul unui conflict. Si, in mod similar, in ciuda sprijinului anterior al lui Putin pentru pozitia Beijingului in Taiwan, el nu s-a angajat niciodata sa se angajeze militar in cazul unui conflict major [intre China si Statele Unite]”.
Pentru Shi, tipul de demnitari straini care calatoresc la Beijing saptamana aceasta este, in schimb, mai revelator privind starea actuala a lucrurilor in ajunul celei de-a 50-a aniversari a vizitei lui Nixon la Beijing. Acesti lideri variaza de la Putin la presedintele Egiptului, Abdel Fatah al-Sisi, la presedintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev.
„Daca ne uitam la cei care au boicotat in mod diplomatic Jocurile de iarna si la cei care au venit la Beijing, putem vedea cateva indicii ca lumea se indreapta intr-adevar catre bipolarizare”.