In ultimele 7 zile, regiunea Americilor a inregistrat 7,2 milioane de cazuri noi de coronavirus si 15.000 de decese legate de aceasta boala, potrivit Organizatiei Panamericane a Sanatatii (PAHO), la o conferinta de presa.

Dr. Carissa Etienne, directorul agentiei de sanatate, a insistat ca aceasta „accelerare a cazurilor” se datoreaza variantei omicron, care continua sa „se raspandeasca cu mare viteza” pe tot continentul american. In ciuda faptului ca aceasta noua tulpina este aparent mai putin agresiva, seful PAHO a indemnat administratiile publice si populatia in general sa nu coboare garda.

„Desi infectiile cu omicron par sa fie mai usoare, continuam sa indemnam la prudenta si prudenta, deoarece virusul se raspandeste mult mai activ decat inainte”, a spus Etienne.

Incidenta in America

La nivel general, Statele Unite si Canada „continua sa experimenteze o crestere a spitalizarilor” derivate din coronavirus. In America Centrala, Panama, Costa Rica si Honduras sunt cele trei tari care inregistreaza in prezent „cel mai mare numar de COVID” in acea regiune a continentului, deoarece „cazurile s-au dublat in ultima saptamana”.

„Cazurile in Martinica au crescut cu peste 600%, iar in Saint Martin au crescut cu peste 135%”, a explicat directorul PAHO, avertizand ca „cazurile s-au dublat in peste 17 tari si teritorii, ceea ce este deosebit de ingrijorator deoarece Capacitatea spitalelor pe multe insule ramane limitata.”

In Columbia, Peru, Brazilia si Bolivia „infectiile s-au accelerat”, iar in Paraguay, Uruguay si Argentina „spitalicerile pentru COVID-19 sunt in crestere”.

„Sistemele de sanatate trebuie protejate”

De la PAHO, ei insista, de asemenea, asupra necesitatii de a „proteja sistemele de sanatate” din Americi cu obiectivul ca „oamenii care au nevoie de ingrijire sa poata primi si conta pe ea”.

„Cea mai buna modalitate de a ne proteja sistemele de sanatate este sa ne vaccinam atunci cand este randul nostru. Vaccinurile ne protejeaza de cele mai grave simptome ale coronavirusului si reduc sansele de a avea spitalizari”, a adaugat Etienne in acest sens.

Vaccinarea, inca departe de 70 la suta

Potrivit datelor oficiale furnizate de Organizatia Panamericana de Sanatate, peste 60% din populatia Americii Latine si Caraibe a fost vaccinata. Aceasta rata, totusi, este inca departe de 70% pe care PAHO o cauta pana la jumatatea anului 2022.

Cu toate acestea, de la agentia de sanatate se sarbatoreste livrarea a aproape 100 de milioane de doze de vaccinuri in 33 de tari datorita Fondului de rotatie al PAHO, conceput pentru a furniza medicamente tarilor cu cele mai mari nevoi.

Accesul la testele COVID-19, un alt factor cheie

Accesul la testele de coronavirus, atat la testele PCR, cat si la antigen, este o alta provocare cu care trebuie sa se confrunte regiunea.

„Cererea de testare este mai mare ca niciodata, mai ales cand mai multe tari din regiunea noastra se confrunta cu un sezon de gripa foarte activ, asa ca este de mare importanta ca tarile sa foloseasca testele cu intelepciune”, a subliniat el.

In opinia sa, „cea mai buna modalitate de a creste testarea este prin a profita de testele rapide de antigen, care ofera un diagnostic in minute si nu in zile”. „Testele rapide nu necesita pregatire sau echipamente costisitoare si pot fi desfasurate in centrele de sanatate primara, unde familiile le pot ajunge mai usor.”

Din acest motiv, ei indeamna guvernele sa extinda „testarile la nivel de comunitate” pentru a „scapa presiunea asupra spitalelor”.

Cine ar trebui sa aiba prioritate pentru testarea antigenului?

Avand in vedere posibila lipsa de teste din cauza cererii mari actuale, „OPS recomanda tarilor sa acorde prioritate testelor rapide de antigen pentru persoanele care se confrunta cu simptome de COVID-19 si care risca sa raspandeasca virusul”.

Oamenii care sunt asimptomatici sau care cred ca au fost expusi la covid ar trebui sa se puna in carantina atunci cand este posibil si sa urmeze masuri eficiente de sanatate publica, cum ar fi distantarea sociala, purtarea mastilor, evitarea aglomeratiei mari pentru a preveni imbolnavirea altora”, a indicat el.

PAHO a distribuit peste 42 de milioane de teste

In ciuda tuturor eforturilor, PAHO asigura ca „se face tot ce se poate face pentru a sprijini toate tarile” prin achizitia a 42 de milioane de teste PCR si antigene care au fost distribuite in 32 de tari prin Fondul Rotary al acestui organism.

In acelasi timp, au fost incheiate si acorduri „pe termen lung” cu unii dintre producatorii aprobati de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), „pentru a-si asigura testele de care regiunea noastra are nevoie pentru o fractiune din pret”.

„Tarile pot si ar trebui sa profite de aceste acorduri prin achizitionarea de teste de diagnostic prin Fondul Strategic”, a spus Etienne, in speranta ca „aceste comenzi vor creste in acest an, deoarece omicronul continua sa se raspandeasca rapid in intreaga regiune si capacitatea noastra de testare va fi limitata pentru ceva timp.”