India a depasit pentru prima data 400.000 de infectii zilnice cu coronavirus, un nou record in aceasta tara puternic lovita de pandemie, in timp ce peste 3.500 de pacienti cu Covid au murit in ultimele 24 de ore.

Tara asiatica a ajuns astazi la 401.993 de noi infectii, la doar zece zile dupa ce a depasit pentru prima data bariera de 300.000 de cazuri, ducand numarul total de infectii la 19,1 milioane, potrivit Ministerului Indian al Sanatatii.

Decesele din India au ramas si ele peste 3.000 de miercuri, iar dupa scaderea usoara de vineri au ajuns astazi la 3.523 de decese in ultimele 24 de ore, 211.853 de la inceputul pandemiei, ceea ce corespunde la 1,1% din cazuri.

Curba de contagiune s-a obisnuit sa doboare record dupa record in ultimele saptamani, fara inca in vedere varful unui al doilea val care a depasit perspectivele cele mai pesimiste, cu spitale saturate, apeluri frecvente de ajutor in cautarea oxigenului si crematorii debordante.

Numarul total de cazuri active se ridica la 3,2 milioane, 17,06% din totalul infectiilor inregistrate pana acum, in timp ce 15,6 milioane, 81,84% dintre cei infectati, au fost deja vindecate.

Unul dintre datele care arata situatia critica pe care o traieste India este rata de pozitivitate, care a crescut la 21%, cand in urma cu doar o luna era sub 6%. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) considera ca pandemia este sub control intr-o tara daca rata pozitivitatii este sub pragul de 5%.

Una dintre problemele cu care se confrunta India pentru a reduce acea rata de pozitivitate este lipsa testelor, care in plina pandemie continua sa fie in jur de 1,5 milioane pe zi, aproape 2 milioane in ultima zi, clar insuficiente.

Numai in New Delhi, in ultima zi au fost inregistrate peste 27.000 de infectii si 375 de decese.

In New Delhi, unde se vad cozi lungi la usile laboratoarelor de detectare a coronavirusului, in ultima zi au fost inregistrate peste 27.000 de noi infectii si 375 de decese, in timp ce in Maharashtra, regiunea cel mai grav afectata de pandemie, aproape 63.000 de cazuri. si au fost raportate 828 de decese.

Tara vede in campania de vaccinare calea grozava de iesire din aceasta criza de sanatate, mai ales dupa noua faza care incepe sambata aceasta, in care beneficiarii sunt extinsi la toti cei peste 18 ani, fata de cei peste 45 de ani in prezent, desi unele regiuni au anuntat ca nu vor putea incepe din lipsa de doze.

Ritmul de vaccinare a fost lent de la inceputul campaniei de vaccinare in ianuarie, cu aproximativ 155 de milioane de doze administrate pana acum, 2,7 milioane in ultimele 24 de ore, si nu se preconizeaza sa accelereze mult mai mult deocamdata in noua faza.

Noua faza de vaccinare pentru persoanele peste 18 ani

India a inceput sambata o noua faza a planului sau ambitios de vaccinare care extinde vaccinarea la toti cei peste 18 ani, masura pe care spera sa accelereze ritmul campaniei de imunizare pentru a scuti tara de un al doilea val virulent de infectii care se sparg. inregistrari zilnice

Aceasta noua etapa, de care vor beneficia peste 500 de milioane de persoane, va permite tuturor grupurilor de populatie nascute inainte de 1 ianuarie 2002 sa se inregistreze prin intermediul platformei digitale COWIN pentru a primi prima doza de vaccin.

In aceasta faza, producatorii de vaccinuri vor furniza 50% din dozele lor catre guvernul central pentru a garanta distribuirea echitabila a serurilor intre state, liberalizand cealalta jumatate pentru companiile private si spitale. Pretul fiecarei doze in centrele publice din tara a fost stabilit la 300 de rupii (aproape 3,40 euro) pentru Covishield si 400 (4,50 euro) pentru Covaxin, dupa ce ambele companii au redus pretul catre state pentru a garanta suplimentul de vaccin.

Pana acum, vaccinarea era deschisa celor peste 45 de ani, lucratorilor de prima linie si personalului sanitar, carora li s-au administrat doua seruri produse in India: Covishield, formula AstraZeneca fabricata de Institutul Indiei de Ser (IBS); si Covaxin, de la laboratorul indian Bharat Biotech. In plus, este de asteptat ca vaccinul rusesc Sputnik V sa fie adaugat in curand la catalogul de seruri disponibile pentru inoculare in tara.

India spera astfel sa deblocheze colapsul sanitar care a provocat acest al doilea val agresiv de infectii in cateva saptamani, pe langa accelerarea ritmului de inoculare, care, pana acum, a fost mai lent decat se astepta.

Totusi, noua faza de imunizare nu a inceput asa cum era planificat, intrucat mai multe regiuni ale tarii si-au anuntat incapacitatea de a incepe programul din cauza lipsei dozelor. Este cazul vestului Maharashtra, a carei capitala, Bombay, a decretat ieri suspendarea totala a planului de vaccinare timp de trei zile din cauza lipsei de unitati suficiente pentru a avansa.

Tocmai, aceasta regiune de coasta este cea mai afectata de pandemie: cu 62.919 de noi infectii si 828 de decese in ultimele 24 de ore.

La randul sau, Guvernul din New Delhi a cerut ca la centrele de vaccinare sa mearga doar persoanele cu programare, cu scopul de a evita aglomeratia la usile centrelor medicale.

Ziua de vaccinare din capitala, care a raportat si lipsuri severe de seruri anti-Covid pe parcursul saptamanii, a inceput normal, lasand imagini cu oameni care formeaza o coada lunga in vecinatatea diferitelor centre medicale in timp ce isi asteptau randul.

De cand campania de vaccinare a inceput in ianuarie anul trecut, tara a administrat 155 de milioane de doze, 2,7 milioane in ultimele 24 de ore, cifre care sunt departe de a atinge cele 300 de milioane de vaccinati care s-a stabilit ca obiectiv pentru luna iulie.