O dezvaluire care poate conta in ințelegerea mai buna a cazului rapirii jurnaliștilor romani in Irak. L-am intrebat pe Ovidiu Ohanesian in direct marți dimineața la Antena 3, la News Magazine, cați din cei 11 ostatici din beciul de  langa Bagdad erau ofițeri. Majoritatea erau ofițeri, mi-a raspuns Ohanesian. Americani, francezi, irakieni. Evident și romani. Cazul rapirii din Irak este mult mai complicat decat pare și voi reveni zilele viitoare cu noi detalii. Inclusiv despre Omar Hayssam.

Pana atunci cred ca putem spune ca acțiunea a fost una de acordare a unui alibi pentru Omar Hayssam. Cu o miza in cu totul alta parte. O operațiune de extragere a unui triplu (cel puțin) spion pentru o alta acțiune, mult mai importanta. Un triplu agent aflat in legaturi strane și cu Israelul.

INREGISTRAREA EMISIUNII DE LA ANTENA 3

Și o intrebare: Marie Jean Ion este absolventa a Institutului de Informații al SRI?

Urmariți pista siriana a afacerii. Acolo gasim cheia rapirii și a unei acțiuni de mare importanța.

Duduia a prestat și ea la Televiziunea Poporului. Prilej de a face marturisiri. E fan OTV, lucru pe care il banuiam,  ii da sms-uri lui Dan Diaconescu in timpul emisiunilor despre Elodia și ne-a promis o transmisie directa din vila pe care o imparte cu Dorin Cocoș, una care nu prea se ridica la nivelul pretențiilor sale. Pasiunea pentru zero tv se poate regasi cred in fișa psihologica a Duduii, banuiesc cu mult mai multe detalii privind personalitatea sa. 

Dezvaluirea bomba a venit insa mai tarziu. Elena Udrea se viseaza Evita Peron a Romaniei. Ne-a marturisit-o. Daca pot ceva pentru Romania pot fi și Evita Peron, a glasuit Duduia.Originalul argentinian s-a lansat in bordelurile de la Buenos Aires și a reușit sa il seduca pe ministrul apararii care mai apoi a ajuns președinte. A fost considerata de unii piaza rea a Argentinei. Banuim ca Duduia nu s-a comparat cu Evita pentru prestațiile acesteia prin bordeluri.

Ci pentru ceea ce a devenit dupa aceea. Femeia care il ținea sub papuc pe președinte și pe care numai moartea prematura a impiedicat-o sa devina liderul absolut al Argentinei. La Televiziunea boborului, Duduia ne-a spus, de fapt, ca are de gand sa țina sub papuc Romania. Și nu din postura de amanta sau nevasta de președinte! Atenție la Duduia! Se pregatește de succesiune….

Pe 28 martie se implinesc patru ani de la rapirea jurnaliștilor romani in Irak. Daca lucrurile decurg logic cam peste doua luni Omar Hayssam se va reintoarce in Romania in baza extradarii hotarate de președintele Siriei in baza unei ințelegeri cu Romania, care are o parte economica importanta, adica noi platim ceva. Cat? Inca nu știm. De ce Siria iși extradeaza un cetațeam știut fiind ca așa ceva nu se face in lumea araba? Care ar fi miza unei astfel de afaceri.

Avem mai multe informații pe care le putem pune cap la cap. Evident cu beneficiul de inventar.

In miezul crizei rapirii jurnaliștilor, de pe aeroportul Otopeni, pleca intr-un voiaj misterios la Damasc ministrul roman de externe, Mihai Razvan Ungureanu, actualul șef al spionajului extern. La vremea respectiva s-a vorbit puțin de cheia siriana a rapirii. Era prima vizita a unui inalt demnitar roman in Siria de la caderea lui Ceaușescu, marele preten al tatalui actualului președinte sirian. La aceea vreme, Siria era pe axa raului imaginata de președintele american George W Bush. S-a fabulat mult, mai ales in culise, pe marginea vizitei lui Ungureanu. S-a vorbit de ințelegeri oculte, de valize cu bani. Cert este ca vizita a avut de-a face cu rapirea jurnaliștilor.

Cert este ca la doar cateva luni distanța Siria facea o mare concesie Bucureștiului. Accepta sa plateasca datoria istorica din perioada comunista. Exact in aceleași condiții ca datoria pentru Rusia, aliatul de nadejde și sponsorul militar și diplomatic al Siriei. La aceea vreme, știrea nu a fost difuzata de presa romaneasca cu toate ca intrebarile erau legitime și trebuiau puse. De ce Siria a acceptat? Era vorba de 40 de milioane de euro.

Lunile au trecut și relațiile romano-siriene au accelerat intr-un mod spectaculos. Chiar președintele Romaniei a mers la Damasc. Prin culise, Bucureștiul a activat un sprijin diplomatic pentru Siria, in special la Paris, unde Nicholas Sarkozy l-a invitat pe președintele Siriei la festivitațile de 14 iulie. Sa ne amintim ca in cazul jurnaliștilor romani a aparut la un moment dat și Florence Aubenas, jurnalista pe vremuri la Liberation, care intre timp a disparut din presa franceza in culisele serviciilor secrete. Și sa ne amintim ca, de fapt, celebrii teroriști din Irak care i-au rapit pe jurnaliști faceau parte dintr-o grupare pro siriana.  In același timp, Bucureștiul l-a facut scapat pe Omar in Siria, unde era banuit de jocuri oculte cu Mossadul. A poposit, se spune, intr-o inchisoare siriana, unde dupa ce a fost stors de toate informațiile va fi retrimis la București, acolo unde a fost recrutat de Securitatea romana in perioada in care unchiul sau era șeful antenei de spionaj siriene. Acestea sunt o parte din informațiile la care putem avea acces. Sunt multe date la care nu avem acces dar le putem banui. Una privește pregatirea informativa a deținutului Omar in Siria pentru a spune ce trebuie la București. Cert este ca in acest moment avem de-a face cu o axa romano franceza pro siriana. S-au dat și s-au luat bani. Un puzzle de spionaj și budoar. Și de șantaj. Moneda de schimb in diferite afaceri.

Dar la ce mai poate fi folosit acum Omar Hayssam? Sluga la cel puțin trei servicii secrete, finanțator la cel puțin doua partide romanești, non grata in Siria, acum Hayssam va fi folosit așa cum a fost folosit și in trecut: un pion pentru platirea de polițe politice. Pentru o lovitura de imagine la sfarșitul lui martie. Ce se intampla la sfarșitul lunii martie va las sa ghiciți. Factorul de șantaj Omar Hayssam va fi folosit pe diferite piste. Amințiti-va ca actualul ministru al apararii, Gabriel Oprea, era indicat de Mohammad Munaf ca persoana de legatura a lui Omar Hayssam in caz de probleme cu rapirea.

Nu uitați din afacere pista ruseasca. Omar lucra și pentru ruși. Iar acum in ciuda declarațiilor oficiale vitriolante ale lui Traian Basescu  la adresa Moscovei afacerile se fac la umbra Kremlinului. Intr-o declarație nebagata in seama de presa romaneasca, ministrul economiei Adrian Videanu a spus la audierea in Parlament zilele trecute ca va duce mai departe parteneriatul  semnalat de mine pe acest blog cu Gazpromul acum peste jumatate de an, urmand ca celebrul depozit de la Margineni sa fie exploatat de compania rusa. Dar Gazpromul va avea și alte afaceri cu Romania, posibil și South Stream. In politica declarațiile ascund afaceri bine ticluite in culise.

Dupa ce l-a alergat pe Emil Boc cu pliciul prin Dorobanți pentru a-l strange de pe drumuri pe „managerul de mare clasa” Honorius de prin  firma de mare reprezentare numita Bamboo si a-i da ceva de lucru la cererea Tatalui pentru famiglia Rosal,  modelul Silviu Prigoana prinde forme din ce in ce mai monstruoase in cabinetul Boc 4.

Ultima știre este de-a dreptul halucinanta: Andrei Gheorghe va fi  maestrul de comunicare al Ministerului Finanțelor! Sa zicem mersi, vorba lui Prigoana, ca nu a pus-o pe Bahmuțanca sa candideze in Colegiul 1.Sau pe soacra-sa sau pe ala micu, Maximus.

Va dați seama ce in ce tara traim?

Intaiul dintre romani iși petrece sarbatorile cu nevasta și cu amanta, Prigoana da cu pliciul și vrea sa iși faca progenitura deputat. Andrei Gheorghe dat afara de la Realitatea tv pentru consum excesiv de iarba ajunge purtator de cuvant la Finanțe.

Plagiatoarea Andreea Pora vrea șefa la Radio, unde vrea sa vorbeasca și informatorul Securitații, Carol Sebastian.

La fel la TVR, unde coloneasa va fi reactivata.

Eu, gata am votat: Bahmuțanca sa fie șefa la TVR. Macar in fiecare seara vom avea o telenovela: Gunoierul șef al țarii o va bate cu pliciul in direct. Divorteaza, se casatoresc… Intram in Guiness Book.

Și mai vreau ceva: la zero tv, Dan Diaconescu sa ii aiba invitați permanenți pe Horia Roman Patapievici și Gabriel Liiceanu și sa o caute in continuare pe Elodia. Bonus de schimbare de subiect: mai vine HRP cu expozitiile cu falusuri de la ICR si audienta e asigurata. Sau mai face Mircea Mihaies o criza de isterie….

De la Finante, Andrei Gheorghe poate da droguri la tot romanul sa uite de criza. Asa are si Basescu un nou mare vis implinit!

Senzational, ultra senzational. Stati pe zero tv pentru ultimele dezvaluiri. Numai la Televiziunea poporului! Se poate mai mult, tovarasi!

Acum 50 de ani pe 4 ianuarie 1960, Albert Camus murea intr-un stupid accident de mașina cand se intorcea dintr-o vacanța de Anul Nou din Alpii francezi undeva langa Villeblevin, in Yonne. O opera mareața și o istorie politica complicata, printre care aderarea pentru scurt timp in anii 30 ai secolului trecut la Partidul Comunist Francez.

Un Nobel pentru Literatura in 1957 pentru cel nascut in Alger și unde a suferit in saracie alaturi de mama sa de origine spaniola, analfabeta. „Ducand o viata saraca”, nota el in Caiete, „printre oamenii aceia umili sau vanitosi, eu am atins in modul cel mai sigur ceea ce mi se pare a fi adevaratul sens al vietii”. Filozof al absurdului și al al revoltei, Camus iși cauta și azi locul in Pantheon. Zilele acestea se va vorbi  mult de Camus. In Franța și probabil peste tot.

Un fragment dintr-o discuție cu Robert Solomon

Fragment din The Stranger regizat de Luchino Visconti si cu Marcello Mastroianni in rolul lui Meursault Arthur

Geometria lumii s-a modificat. Treizeci de ani de crestere neintrerupta in China, cu ritmul de 9% pe an, intrarea Indiei in era industriala si lansarea celei mai mari tari din America Latina, Brazilia, modifica marile echilibre planetare. In douazeci de ani, lumea s-a schimbat mai mult decat intr-un secol. Hiperputerea americana, atat de evidenta dupa prabusirea imperiului sovietic, devine relativa, dupa cum si economia ei va avea in viitor o crestere mai modesta, observa  Pierre Veya in Le Temps . Criza a modificat și mai mult situația.

O analiza despre ceea ce ne așteapta. Cites~te tot articolul…

In 2005, imediat dupa ce Traian Basescu a caștigat alegerile prezidențiale, o lista de persoane din diplomație erau date prin presa ca fiiind non grata pentru noul regim instalat la putere. Printre aceștia și Silviu Ionescu pe atunci consul general al Romaniei la Salonic. De ochii lumii, Ionescu a fost retras atunci de la Salonic.

Il regasim acum insarcinat cu afaceri in Singapore, unde este acuzat ca ar fi autorul dublului accident petrecut la 16 decembrie si soldat cu un mort si trei raniți. Ionescu a declarat inițial ca mașina cu care s-a petrecut accidentul și care era limuzina sa oficiala ar fi fost furata. Apar insa acuzații ca acesta ar fi cel care a provocat accidentele și ca a fugit inscenand furtul limuzinei Audi 6.

Cam așa are loc reforma in statul roman și, evident, modernizarea acestuia. Silviu Ionescu non grata in 2005 din postul de consul la Salonic ajunge mai apoi insarcinat cu afaceri, adica nr.1, in reprezentanța Romaniei in Singapore.

Citiți cv-ul personajului: pute de la distanța a tot felul de servicii.

Citiți și declarația de avere: cea publica. Un om foarte prosper.