Pierderea in greutate sau mentinerea acesteia in limitele normale reprezinta una dintre cele mai importante probleme ale secolului al XXI-lea. Pe langa un regim alimentar si un stil de viata sanatos, specialistii recomanda un minim de 30 de minute de miscare in fiecare zi, fie ca este vorba despre un antrenament sub observatie sau o simpla plimbare intr-un ritm usor alert.

Cele mai eficiente exercitii sunt cele care cresc ritmul cardiac, solicitand, astfel, sistemul cardiovascular. In aceasta categorie intra orice tip de alergare, in aer liber sau la sala de antrenament, pe banda electrica,  gimnastica aerobica, jocurile sportive in general (baschet, fotbal, handbal), mersul pe bicicleta – stationara sau clasica -, dar si plimbarile sau chiar urcatul scarilor. Exercitiile cardiovasculare cresc capacitatea plamanilor, consuma calorii si ajuta sistemul circulator sa duca mai mult oxigen la tesuturi si muschi.

Antrenorii de fitness recomanda o incalzire inainte de inceperea oricarui tip de exercitiu, pentru cresterea temperaturii corpului, flexibilizarea incheieturilor si prevenirea intinderilor musculare. Gradul de dificultate este scazut, iar un astfel de exercitiu dureaza aproximativ 5-10 minute. De asemenea, intre doua tipuri diferite de exercitii cardio se recomanda un repaus de cateva minute, in care corpul se poate odihni.

O dieta bogata in substante hranitoare si saraca in grasimi, combinata cu un tip de sport cardiovascular, duce la rezultate destul de rapide si, cel mai important, la evitarea efectului yo-yo (slsbirea si ingrasarea repetata).

Slabirea apare atunci cand aportul caloric este mai mic decat consuma organismul. Dieticienii atrag atentia asupra efectelor nocive ale infometarii si a dietelor hipocalorice, care pot da peste cap intregul organism. Prin renuntarea la produse de tip fast-food, la alimente prajite sau la combinatii care ingreuneaza digestia -cum ar fi, de exemplu, friptura cu cartofi prajiti sau adaugarea de lapte in cafea, care afecteaza digestia cofeinei- si inlocuirea acestora cu legume sau mancaruri pregatite la cuptor sau prin fierbere se poate reduce semnificativ numarul caloriilor.

De asemenea, combinarea regimului alimentar cu exercitiile fizice da rezultate reale si de durata. De exemplu, daca optati pentru aerobic la o sala specializata, trebuie sa stiti ca la o singura sedinta se pierd in jur de 700 de calorii, in timp ce alergatul pe banda cu o viteza medie consuma in 20 de minute aproximativ 300 de calorii.