Sa mai fie oare astazi vreo legatura intre vechile credințe ancestrale ale romanilor și lumea agitata in care traim? Ei bine, cel puțin unii dintre aceia care mai pastreaza inca tradițiile și obiceiurile stravechi cred ca iernile sunt mai blande și trec mai repede, daca te pui bine cu spiritele.

Și una dintre sarbatorile populare care le preced pe cele de iarna are loc chiar luna aceasta, in unele zone din țara! Focul lui Sumedru, sau Samedru va fi aprins și anul acesta in noaptea de octombrie, pe dealul Mațau din județul Argeș, langa Campulung Muscel. Insa nu doar sumedru- muscelenii sunt pastratorii vechilor tradiții romanești. Sarbatoarea lui Sumedru mai este inca vie și in județele Valcea și Ialomița și in unele parți ale Moldovei și Dobrogei chiar. Dar cine este mai exact acest Sumedru și de ce oamenii cu frica de Dumnezeu i-au daruit in calendarul popular o zi anume și, an de an, ii inchina un foc gigantic?

Se spune ca, in vechime, Sumedru era un pastor pe care oamenii il puteau vedea ducandu-și oile la pascut și intorcandu-se toamna cu ele de la munte. In zona Muscelului, Sumedru lua peste zi chipul unui porc, iar noaptea se preschimba intr-un barbat chipeș. Cert este ca Samedru, așa cum este cunoscut mai in toate zonele țarii este, de fapt, cel care incuie vara, acela care vestește inceputul iernii și, totodata, protectorul oilor și al pastorilor.

Tradiția se mai pastreaza astazi in special in zonele in care pastoritul inca mai este o indeletnicire de baza. Și, cu toate ca mulți nu ii mai știu semnificația inițiala, Sumedru continua sa fie celebrat și sa-i protejeze pe aceia care ii cinstesc numele.

Așa se face ca, in acele zone in care Sumedru nu a fost dat uitarii, in noaptea de 25– 26 octombrie, oamenii se aduna pe dealuri, la raspantii, pe malurile apelor și, in general, in locurile in care se crede ca spiritele se aduna, pentru a inalța un foc pana la cer, pe care Samedru sa il poata vedea. Credința populara spune ca in aceasta noapte morții devin varcolaci, strigoi, iar focul acesta le va purifica spiritele, intorcandu-le unde le este locul.  Pregatirile incep cu cateva zile inainte, cand tineri flacai merg in padure sa taie brazii aleși dinainte pentru aceasta sarbatoare. Copiii cei mici aduna crenguțele uscate, cetinile, iar tinerii curața brazii de crengi și ii aduc la locul destinat pentru aprinderea focului. Se spune ca, cu cat este mai mare focul, cu atat Sumedru il va vedea mai repede din cer și va veni sa-i ocroteasca pe oameni de spiritele cele rele.

Dupa ce pregatirile au fost terminate, tinerii merg prin sate strigand cat ii țin puterile: „Hai la focul lui Sumedru, hai la focul lui Sumedru”, pentru a-i anunța pe toți sa se adune noaptea, in jurul lui. La lasarea serii, palcuri intregi de oameni se strang pe dealuri, in locurile in care au fost amenajate focurile. Femeile vor imparți colaci, paine calda, must care a dat deja in fiert, iar barbații vor aduce nelipsita țuica.

O noapte intreaga vor sta și vor juca in jurul focului și vor spune povești. In Muscel, pe dealul Mațau, calușarii nu vor lasa pe nimeni sa stea deoparte, invitand la joc pe oricine va privi timid toata procesiunea. Dupa ce rugul acesta va arde complet și, cand ultimile crengi se vor transforma in jar, oamenii vor lua taciuni aprinși și ii vor arunca prin gradini, pentru ca recoltele de anul viitor sa fie bogate.

Un moment interesant este acela in care tinerii indragostiți vor sari peste valvataia aprinsa. Cei care vor reuși sa sara peste foc fara sa se arda, pe langa faptul ca sunt purificați și vor fi paziți de rele, aceia se vor casatori in anul ce urmeaza. Prilejul este unul așteptat de toți cei prezenți acolo, deoarece așa vor afla care vor fi nunțile la care vor participa vara viitoare.

“La Sangiorz se incaiera ciinii, la Sumedru se bat stapanii!”

Sunt o mulțime de tradiții și obiceiuri legate de aceasta sarbatoare. Fiind una dintre zeitațile autohtone, se spune despre Sumedru ca umbla pe pamant insoțit de Sfantul Gheorghe sau Sangiorz, impreuna cu care și-a imparțit atribuțiile de peste an. Drept urmare, Sangiorzul avea sarcina de a infrunzi padurile pana pe 23 aprilie, cand este celebrat, iar Sumedru trebuia sa le desfunzeasca pana pe 26 octombrie.

Tot acum, sunt cinstiți și Moșii de toamna, care, in tradiția populara, sunt corespundentul celebrei sarbatori americane de Halloween. Nu este deloc intamplatoare aceasta cinstire a morților, care, de obicei, este amplasata in calendarul popular in jurul echinocțiilor sau solstițiilor cand vechii stramoși credeau ca la aceste praguri granițele dintre lumea celor vii și a celor trecuți deja in neființa sunt deschise, drept urmare aceștia din urma se pot intoarce in locurile prin care au trait odinioara. Astfel, li se aduc tot felul de ofrande ca sa nu sperie oamenii și sa nu le faca rau și, de asemenea, sa iși ia in acest fel plata pentru a se intoarce inapoi din lumea din care au venit.

Așadar, Sumedru este o sarbatoare exclusiv pastorala. El vegheaza asupra celor care au legat la Sangiorz tocmeli cu pastori noi pentru turmele lor, iar acum acestea expira, avand loc altele noi. Este un prilej de bucurie și voie buna sau, daca tocmelile nu au fost respectate, Sumedru este prilej de sfada. Tot acum, este și ziua in care turmele de oi coboara de la munte și se pregatesc de iernat.

Multe și frumoase tradiții are acest popor! Unele se mai țin cu sfințenie și astazi, de cei care inca mai știu ce parte importanta a identitații noastre o reprezinta acestea. Sumedru este una dintre ele și, in 25-26 octombrie, vom participa și noi pentru prima data la focul pe care acesta il va putea vedea din ceruri, aprins pentru el pe dealul Mațau de langa Campulung Muscel. Daca sunteți in zona și vreți sa vedeți cum unul dintre cele mai mari secrete ale zeilor se unește cu cerul intr-un ceremonial ce-l va aduce și in acest an cat mai aproape de el, fiți acolo! Caci Focul lui Sumedru nu este numai un ritual precreștin, de mult uitat. E Halloween-ul romanesc, ce se cere respectat!

NB: Fotografiile aparțin autorului și nu pot fi preluate decat cu acordul scris al acestuia!

Pentru ca imi place sa scriu și sa calatoresc, am creat: Iata Lumea! Pentru ca imi place istoria am scris despre ea in volumul „De Sabie și Neam”. Și pentru ca și alții sa vada lumea prin ochii mei, am facut mereu fotografii cu care mi-am ilustrat materialele. O parte le veți putea citi și admira pe DLI.RO! Va invit așadar sa Descoperim Lumea Impreuna !