Cu siguranta ai admirat cel putin o data o felina mare la o gradina zoo si te-ai minunat de frumusetea si eleganta lor. Acum vei putea afla si cateva curiozitati despre felinele mari!

Gheparzii pot atinge o viteza de 100 de kilometri pe ora intr-un timp record de doar 3 secunde! In plus, acestia se descurca foarte bine si pe vreme secetoasa, deoarece nu au nevoie sa bea apa decat o data la 3-4 zile.

Tigrii sunt cele mai mare feline. La maturitate, ajung sa cantareasca este 300 de kg si sa aiba peste 2 m lungime. Am putea spune ca tigrii torc in somn, deoarece scot anumite sunete, ce sunt similare cu sunetele pisicii domestice. Chiar daca sunt foarte corpolenti, tigrii se pot sui in copaci atunci cand vaneaza, insa o fac destul de rar.

Puma este chiar si in Cartea Recordurilor. Felina are peste 40 de denumiri diferite in limba engleza! Si pumele torc, insa nu pot rage, precum alte feline mari. Atunci cand isi doresc sa se exprime sonor pumele scot sunete asemanatoare cu un ciripit. Daca nu gasesc mancare, pumele sunt in stare sa manance chiar si insecte.

Nici leopardul de zapada nu poate rage. Se exprima prin sasait, urlete, maraituri si pot scoate sunete asemanatoare unui mieunat de pisica. Sunt animale foarte rezistente, ce pot parcurge distante record, de 150 de km in doar cateva zile.

Leii se fac auziti si de la 8 kilometri departare, atunci cand rag. Sunt singurele feline sociale, care traiesc in familii. Femelele isi petrec intreaga viata in grupul in care s-au nascut, in timp ce masculii sunt fortati sa paraseasca grupul natal odata ajunsi la maturitate.

Leoparzii sunt cele mai “mici” feline din categoria felinelor mari. Sunt in schimb foarte puternici, fiind capabili sa isi urce prada in copac. Nu sunt feline pretentioase la mancare, si accepta orice le cade la indemana, fie ca este vorba de porci mistreti, serpi, maimute sau chiar porci spinosi.

Jaguarii au un “imprimeu” incredibil de frumos, fiind deseori vanati pentru blana. Daca majoritatea felinelor urasc apa, iata ca jaguarii adora sa inoate, sa se balaceasca si chiar sa vaneze in apa. Acesta isi foloseste varful cozii pentru a momi pestii!