Venirea unui copil pe lume este pur si simplu o minune, de care numai proaspetii parinti se pot bucura cu adevarat. Insa trebuie sa stii ca orice bebelus reactioneaza diferit la acelasi stimul si ca bebelusul tau este unic. Iata cateva “defecte” ale copilului tau pe care nu trebule sa le corectezi!

Cel mic nu accepta schimbarea

Bebelusilor le plac lucrurile repetitive si chiar isi dezvolta anumite obiceiuri sau tabieturi. In acest fel, el simte ca are un oarecare control asupra mediului si stie la ce sa se astepte. Poate ai observat si tu ca cel mic este incantat chiar daca se uita la acelasi desen animat a 10-a oara sau asculta aceeasi poveste la culcare. Nu e nimic gresit ca cel mic sa nu vrea o schimbare in viata lui. Vei observa cum, pe masura ce va creste, va deveni mai curios si atunci va fi mai intrigat de toate lucrurile noi pe care le invata.

Este imprevizibil

De cele mai multe ori, bebelusii sunt imprevizibili. Nu stii exact ce are de gand sa faca decat atunci cand este prea tarziu, iar asta face parte din farmecul de a fi parinte. Permite-i sa fie  asa cum isi doreste si sa se dezvolte. Controleaza-i totusi accesele de furie, tipetele, plansul incontrolabil si in scopul de a obtine ceva de la tine, loviturile sau alt comportament agresiv.

Nu este rabdator

Nu vei intalni un copil rabdator, deoarece rabdarea nu esteo virtute pe care sa o inteleaga cel mic atat de devreme. In plus, rabdarea necesita un timp indelungat sa se dezvolte si putem intalni chiar si adulti care nu au rabdare sa stea 10 minute la coada pentru a cumpara ceva. Rabdarea este privita diferit de catre fiecare copil. La inceputul vietii, acesta nu va avea deloc rabdare si va cere sa i se dea imediat lucrul promis. Apoi, pe masura ce creste, vei observa cum cel mic incepe sa aiba rabdare, insa aceasta nu va fi nesfarsita.

Exerseaza cu cel mic si fa-l sa fie o persoana rabdatoare. De exemplu, ii poti spune ca in 10 minute ii vei da ceva daca este cuminte. In acest fel il faci sa stea linistit si sa-si astepte recompensa. Cand cel mic va creste ii poti testa rabdarea pe o perioada mai mare, de exemplu sa ii spui ca veti petrece mai mult timp impreuna in week-end, deoarece acum este ocupata cu job-ul. Totusi, trebuie sa te tii mereu de promisiunile pe care le faci!

Nu se concentreaza

Bebelusii nu se pot concentra foarte mult timp pe acelasi lucru, deoarece lumea din jur este atat de fascinanta pentru el, iar el simte ca trebuie sa exploreze fiecare coltisor din campul lui vizual. Copiii devin mult mai concentrati in jurul varstei de 7-8 ani.