Capitala Andaluziei, Sevilla emana istorie, cultura si traditie, propriul stil de viata si prietenie autentica prin toti porii. Ei il numesc „orasul cu un elf” dintr-un motiv. Mostenirea mixta a culturilor romane si musulmane i-a oferit arhitectura sa complicata, mestesugurile din aur si fier, institutiile de invatamant si comertul peste raul Guadalquivir timp de cateva secole. Pentru cea mai mare parte a Evului Mediu, Sevilla a fost cel mai dezvoltat si cosmopolit oras din Europa.

Astazi, acea mostenire vasta apare cand se plimba pe strazile sale. Plimbarea prin Sevilla este o arta. Sunt atat de multe de vazut incat este imposibil sa le cunosti in detaliu. Prin urmare, daca ai putin timp, nu stii intotdeauna de unde sa incepi. Dar este si adevarat ca este o relatie intensa si, cand mergi de zece minute, te simti vrajita. Din acest motiv, este esential sa nu te prefaci ca vezi totul. Si este ca, oricat de lung ai fi, vei dori mereu sa mergi in continuare.

Descopera ce este mai bun din lume

Potrivit utilizatorilor Tripadvisor, Plaza de Espana din Sevilla a fost in 2018 locul cu cel mai mare interes turistic din Spania si Europa. Se spune curand, si mai mult tinand cont de competitia care a ramas in urma: Sagrada Familia din Barcelona, ​​​​Alhambra din Granada sau Moscheea din Cordoba la nivel national, si Bazilica Sfantul Petru din Vatican in Europa. Si, de parca nu ar fi de ajuns, s-a clasat pe locul al doilea in lume dupa templul hindus Angkor Wat, din Cambodgia.

Pe scurt, una dintre vizitele esentiale, care a fost construita in 1929 pentru Expozitia Universala; un omagiu adus culturii spaniole si, in acelasi timp, un gest de prietenie fata de popoarele din America Latina. O adevarata capodopera arhitecturala, unde este indicat sa parcurgeti toate panourile dedicate provinciilor spaniole cu alegorii istorice. Apropo, aici au fost filmate scene din filme precum Star Wars sau The Dictator.

Parcul Maria Luisa pana la Guadalquivir

Dimineata, merita sa va bucurati de linistea care exista in acest parc sevilian si sa mergeti pe jos pana la raul Guadalquivir. E doar pentru o vreme, dar este de apreciat. Este cel mai mare parc din oras si facea parte din gradinile private ale Palatului San Telmo in stil baroc si a fost resedinta lui Antonio de Orleans si a sotiei sale, Maria Luisa Fernanda de Borbon.

Adaposteste piete frumoase, fantani, statui si o mare varietate de plante si copaci. O sugestie interesanta pentru indragostiti este sa mearga la Glorieta de Becquer, un colt creat ca o reprezentare a iubirii idilice si dedicat admiratului poet sevillian.

Sevilla din Guadalquivir

Croaziera este o optiune de neevitat, deoarece ne arata Sevilla dintr-o perspectiva istorica: din Guadalquivir, care in araba inseamna „marele rau”, al carui curs traverseaza orasul. Trebuie avut in vedere ca, inca din vremurile indepartate ale fenicienilor, apele sale navigabile – atat pe rau, cat si pe mare- au permis dezvoltarea orasului, dar si a Andaluziei, Europei, continentului african si Americii.

Pentru a face un tur, trebuie sa alegeti croaziera potrivita. Sunt unele care dureaza pana la 4 zile si ajung la Cadiz, altele mai scurte care ajung la Sanlucar si, in sfarsit, barcile mici care pleaca la fiecare 30 de minute si care cu 16 € va arata capitala intr-o ora: Torre del Oro, arena de tauri, podurile vechi, cartierul Triana, pavilioanele Expo 92 si expozitia ibero-americana din 29, turnurile din Plaza de Espana, manastirile si manastirile sau manastirea Santa Maria de las Cuevas, unde Columb si-a planificat calatoria.

Triunghiul patrimoniului mondial

Aceste trei cladiri: Archivo General de Indias, catedrala si Real Alcazar se bucura de statutul de Patrimoniu Mondial din 1987, iar in 2010 UNESCO le-a declarat, de asemenea, un bun cu valoare universala exceptionala. Distanta dintre cei trei este mica.

Arhiva are o valoare istorica abisala, deoarece gazduieste peste 40.000 de volume in care este pus in scena tot ce s-a intamplat in Epoca Descoperirilor, inclusiv scrisorile lui Cristofor Columb sau Hernan Cortes.

Orasul din varful Giraldei

Catedrala din Sevilla este astazi cel mai mare templu gotic din lume. Construit intre 1401 si 1507 pe varful santierului care a ramas dupa demolarea vechii moschei Aljama, din care se pastreaza Patio de los Naranjos si minaretul -da, chiar Giralda-, o clopotnita cu un turn de 104 metri. amintind de trecutul musulman al Sevilla.

Trebuie sa urci cele 35 de rampe ale ei (erau suficient de largi pentru ca muezinul sa se urce calare sa se roage) daca vrei sa ajungi in varf si sa te bucuri de privelisti extraordinare, mai ales noaptea, unde catedrala iluminata este splendida. Pretul de intrare la Giralda costa 9 EUR si include Catedrala, Patio de los Naranjos si Biserica El Salvador.

Pierderea in Real Alcazar

Odata ce lasam in urma catedrala si Giralda si intram in Patio de Banderas, intram intr-un univers amestecat cu povesti si religii. Este o minune. Apropo, este destul de asemanator cu Alhambra din Granada. Este un palat inconjurat de un zid care a fost construit in timpul Inaltului Ev Mediu, cand orasul se numea Ixbilia. A fost intotdeauna un centru de putere, pe unde treceau romanii, arabii si castilienii.

In prezent este cel mai vechi palat regal in folosinta in Europa (este resedinta regilor atunci cand calatoresc in Andaluzia). Il poti vizita in una sau doua ore, dar daca trebuie sa alegi trei feluri de mancare principale, acestea ar fi palatul mudejar al lui Pedro I si Patio de las Doncellas, Salon de los Embajadores si cupola lui si, mai ales, gradini, un spatiu senzational intre palmieri si portocali.

Este evident ca Sevilla este vasta, dar exista ceva care o face si mai tentanta: gastronomia ei. Cu atata mers pe jos, nu putem uita sa mancam. Este momentul tapasurilor. Pentru asta, exista bare la varful lopata. Sfatul in acest caz este sa incercati sa va indepartati de principalele strazi ale centrului istoric.

O decizie excelenta este taverna lui Alvaro Peregil, La Goleta, cunoscuta pentru vinul sau portocaliu – o denumire de origine din Huelva creata din vin alb aromat cu coaja de portocala – servit foarte rece intr-un borcan de sticla. La Goleta este un loc foarte mic si autentic, dar tapas-urile si specialitatile sale precum sardinele, pringa, tocana de naut, salmorejo sau diferitele tipuri de chorizo ​​​​o vor face sa merite stoarcerea.

Traseu prin Vechiul Cartier Evreiesc

Ne aflam in celebrul cartier Santa Cruz. Cand Ferdinand al III-lea a recucerit Sevilla de la musulmani, evreii s-au stabilit in acest cartier, iar ramasitele culturii lor pot fi vazute si astazi pe strazile sale. Este ca o calatorie intr-o calatorie. De fapt, cartierul evreiesc din Sevilla a ocupat doar o parte din cartierul Santa Cruz si din imprejurimile acestuia, care include Biserica Santa Marta la Blanca si San Bartolome. Numai in Evul Mediu, Sevilla avea peste douazeci de sinagogi.

Un zid o despartea de orasul crestin. Pentru a va scufunda in acest univers evreiesc, este recomandat sa vizitati Centrul de Interpretare, amintitele biserici Santa Maria la Blanca – construite pe o sinagoga – si San Bartolome, sa va plimbati pe strazile Levies, Fabiola, Susona, Juderia, Agua y Vida. sau Plaza de Santa Cruz, intrati in catedrala Capilla Real, unde se gasesc ramasitele lui San Fernando. Este un cartier pentru a descoperi colturi, piete, alei, baruri, pentru a respira adanc si, daca este posibil, pentru a merge la unul dintre marile temple ale cantului flamenco.

Casa lui Pilat

La est de orasul vechi se afla cartierul El Nervion, unde este o vizita foarte recomandata: Casa de Pilatos, un palat din secolul al XV-lea, construit initial in stil gotic cu influente arabe, care avea elemente ale Renasterii italiene si romantismul integrat de-a lungul secolelor. Acestea sunt mai multe case conectate, cu curti interioare frumoase, pline cu lucrari de arta de inspiratie italiana, de la picturi la sculpturi si decoratiuni interioare.

Triana si piata ei

Trebuie sa traversam podul Isabel II sau podul Triana, care leaga centrul de cel mai palpitant cartier: Triana, ceva ca o stare psihica separata, indefinibila. Este departe de Sevilla, dar orasul nu poate fi inteles fara Triana. Un plan foarte interesant este sa mergi la piata sa, o piata alimentara plina de culoare si gratie.

La parter se afla ramasitele castelului San Jorge, sediul vechii curti inchizitoriale. Afectata de inundatiile constante ale raului Guadalquivir, in 1823 piata a fost instalata pe locul sau. Acolo, printre agitatie, servesc de toate: produse proaspete precum legume, fructe sau branzeturi, carnati, carne, chiar si carti si vechituri. Si cel mai recent: adaptandu-se la tendintele gourmet, sushi si stridiile au si ele spatiul lor.

Noaptea si tablaoul flamenco

Una dintre cele mai importante trasaturi culturale din Sevilla este flamenco. Din Casa Memoriei, care evoca istoria flamenco-ului, au loc spectacole, expozitii si conferinte. Situata intr-un fost conac din secolul al XVI-lea, cladirea este la fel de interesanta ca si cultura flamanda expusa in interior. Un spectacol diferit in fiecare seara, in doua spectacole, pana si barurile din cartierul Triana unde poti asista la un spectacol este ca sangele fierbinte care curge prin venele orasului.

Flamenco a fost catalogat ca patrimoniu cultural imaterial de catre UNESCO, motiv pentru care participarea la un spectacol la Sevilla este una dintre cele mai fundamentale activitati care pot fi experimentate. Aceasta expresie artistica a inceput in cartierul Triana. Acolo puteti vedea un spectacol la Bar Anselma, sau la taverna mai centrala La Carboneria, in centrul orasului vechi.