Baia fara fereastra poate fi intunecata si cu risc de mucegai. Iata sfaturile pentru a o face luminoasa.
Ferestrele fac camerele luminoase, permit schimbul de aer si reduc formarea de mucegai si mirosuri neplacute. Casele moderne, din ce in ce mai mici, trebuie sa profite la maximum de fiecare spatiu, iar ferestrele sunt adesea primele sacrificate, mai ales cand vine vorba de baie.
Daca folositi trucurile potrivite, lipsa ferestrelor nu este o problema, dimpotriva baia se va transforma intr-un mediu primitor chiar si fara ferestre.
- Culori delicate
Un mediu fara lumina naturala poate fi intunecat, culorile deschise trebuie sa fie utilizate pentru a ilumina camera. Albul este cea mai comuna solutie, dar pentru a evita ca acesta sa fie prea rece trebuie combinat cu elemente decorative mai calde. Alternativ, este posibil sa utilizati culori stralucitoare, cum ar fi crem si bej, care, desi sunt deschise, au un ton mai cald.
- Concentrati totul pe lumina
Intr-o baie fara ferestre, lumina artificiala inlocuieste natura si joaca un rol central. Un candelabru sau luminile de perete instalate in pozitia corecta pot da caracter camerei. Pentru a atrage atentia asupra unui punct din baie, este imposibil sa se faca fara o lampa suspendata pe chiuveta. Acelasi lucru se aplica elementelor arhitecturale, cum ar fi grinzile sau caramizile de piatra, care trebuie imbunatatite cu spoturi.
- Oglinzile sunt inevitabile
Indiferent de spatiul care urmeaza sa fie imbunatatit, oglinzile sunt doar cea mai utilizata solutie, deoarece sunt capabile sa reflecte lumina si sa inmulteasca luminozitatea mediului inconjurator pentru a o face mai mare. O oglinda cu perete complet deasupra chiuvetei, completata de spoturi care vor reflecta lumina, va crea un spatiu si mai mare.
4 . Pariati totul pe sticla
Cand nu exista lumina naturala, exista trucuri pentru a o recrea ca niste acoperiri lucioase. Sticla este materialul cel mai frecvent utilizate pentru a crea piese de lumina, in plus fata de utilizarea in dus, puteti crea insertii de pe pereti: mozaicuri de sticla fac mediul mai luminos. Daca nu doriti sa inlocuiti placile, va puteti limita la imbinari, realizate cu chituri transparente sau semilucioase, vor da un efect stralucitor peretelui.
- Acoperiti peretii
In baile fara ferestre riscul de formare a mucegaiului este mare, cel mai potrivit lucru este sa acoperiti intregul perete, pana la tavan, cu placi sau sa folositi rasina sau ciment de rasina ca strat de acoperire. In acest fel peretele va avea o protectie naturala impotriva umiditatii si, in acelasi timp, placile vor reflecta lumina pentru a da mai multa adancime camerei.
- Folositi luminatoare false
Luminatoarele sunt adesea folosite in camere mici, sau in mansarde pentru a lasa lumina naturala. Daca vreti sa recreati acelasi efect si in baie, dar nu aveti optiunea, puteti apela la luminatoare false. Punerea caramizilor de sticla din beton pe tavan in interiorul careia sa se introduca LED-urile pentru a reproduce lumina soarelui.
- Filtrati peretii
Lumina din baie este indispensabila, dar intimitatea nu face exceptie, pentru a combina ambele nevoi, peretii blocului de sticla sunt solutia ideala. Sticla opaca cu procesare simpla va favoriza trecerea luminii si, in acelasi timp, mediul va ramane rezervat.
Alternativ, puteti crea o fereastra in partea superioara a peretelui care are vedere la o camera adiacenta, astfel baia va primi lumina si intimitatea va fi respectata.
- Folositi un sistem de ventilatie
Avand debitul natural de aer intr-o baie inchisa este dificil din acest motiv, exista sisteme de ventilatie fortata. Dispozitivele limiteaza formarea condensului si, prin urmare, previn mucegaiul si mirosurile neplacute.
- Folositi vopsele anti-mucegai
Nu doar bucataria, ci si baia este una dintre cele mai umede camere din casa. Pe termen lung, prezenta apei si a aburului poate provoca pete de mucegai periculoase pentru sanatate. Daca sistemul de ventilatie este important, o modalitate de a preveni si proteja peretii este utilizarea vopselei respirabile si termoizolante.
- Difuzoare de parfum
Camerele trebuie sa fie ventilate pentru a elibera mirosurile neplacute, cu o baie fara ferestre acest lucru este dificil, dar nu imposibil. Cu ajutorul difuzoarelor de camera, nu numai ca baia va avea un miros placut, dar puteti alege parfumul pe care il preferati