O știre care nu a fost transmisă decât de agenția națională de știri, Agerpres. Alex Miller, șeful Gazprom, unul din cei mai puternici oameni din Rusia și mai ales porta vocea Kremlinului, se află în vizită la București. Informație confirmată de Ambasada Rusiei, nu însă de alte surse. Vizita coincide cu momentul în care Traian Băsescu mai așteaptă încă o invitație pentru a mergela Moscova. Se spune, sau mai bine zis spun unele surse, că vizita lui Miller ar avea o legătură cu Vitali Matsitski, omul care se află în spatele ALRO, firmă unde acționar la CONEF, unul mic cei-i drept!, este Theodor Stolojan. Matsiski este intermediarul gazelor rusești pentru România.

Traian Băsescu a sprijinit activ ALRO, celebru fiind bilețul trimis lui Codruț Sereș pe vremea când acesta era ministru al economiei pentru a sprijini afacerile firmei.

 Cine este Vitali Matsitski? Atat Miller, cat si vicepresedintele Alexander Medvedev sunt maini drepte ale lui Vladimir Putin. Matsitski are acces la Medvedev, avand implicit acces la resurse ieftine, spunea revista Capital într-un articol mai vechi. Grupul MARCO INTERNATIONAL a pus mâna pe întreaga industrie de aluminiu din România.În spatele acestei operațiuni se află magnații ruși Vitali Matsitski și Oleg Deripaska.

De notat și momentul vizitei. Anul acesta, ministrul economiei, Adrien Videanu, a fost la Moscova. A făcut oferte Gazprom dar nu a primit răspuns. România a jucat oficial cartea Nabucco. Traian Băsescu, dar și Videanu, au vorbit de un răspuns așteptat de la Gazprom pentru o eventuală participare a României la South Stream. Nu a venit. Dar a venit Miller în persoană!

Vineri seară împreună cu Maria Coman am discutat la Antena 3 Special  cu Cozmin Gușă, cunoscut pentru relațiile sale la Moscova, inclusiv despre vizita preconizată a lui Traian Băsescu la Moscova.