La apogeul carierei sale de la Hollywood, Carole Lombard parea sa aiba totul: faima, avere si cel mai popular om de frunte al Hollywoodului ca sot. Dar o examinare atenta a faptelor arata o imagine diferita. Era o multime de tragedii in spatele glamourului.

Nascut la Fort Wayne, IN, pe 6 octombrie 1908, Lombard – ca multe  legende de la Hollywood  – a sosit in California la o varsta frageda, cu capul plin de vise. Lombard a inceput sa apara in filme mute ca un adolescent inainte de a trece cu succes la talkies la sfarsitul anilor 1920. La sfarsitul anilor 1930, ea a fost una dintre cele mai bine platite actrite de la Hollywood.

Lombard era cunoscuta atat pentru viata personala, cat si pentru cea profesionala. Perseverent vechi Hollywood – ul de presa obsedat de ea de profil inalt poveste de dragoste cu atragatorul actor Clark Gable. Lombard si Gable au legat in cele din urma nodul in 1939, in timp ce Gable filma o mica imagine numita  Gone With the Wind . Trecerea prematura si socanta a lui Lombard in 1942 a fost un sfarsit tragic al unei vieti stralucitoare in ascensiune. Desi se parea ca traia visul, viata lui Carole Lombard dovedeste ca si cele mai stralucitoare stele vin cu umbre.

O moneda nefericita aruncata a dus la pierderea ei intr-un accident de avion

In ianuarie 1942, Carole Lombard incheia un lung turneu de vanzare de obligatiuni in sprijinul recentei intrari a tarii in al doilea razboi mondial. Dupa ce a fost pe drum si departe de sotul ei, Clark Gable, Lombard a vrut sa ajunga cat mai repede acasa in California. Unii au speculat ca crede ca sotul ei are o aventura . Calatorea cu mama ei si agentul de presa al lui Gable si, mai degraba decat sa faca o calatorie lenta cu trenul de mai multe zile spre vest, Lombard a vrut ca acestia sa zboare.

Mama ei, care nu mai zburase niciodata, a preferat sa ramana la pamant. Lombard le-a propus sa lase soarta sa decida aruncand o moneda . Lombard a castigat si au urcat intr-un zbor cu destinatia California. Pilotul a facut o ocolire neprogramata pentru a urca in benzina in Las Vegas dupa ce a trecut pe un aerodrom diferit care nu avea lumini de pista pentru a gazdui o aterizare de seara. Pilotul a uitat sa-si regleze busola in timpul calatoriei in Vegas, totusi, iar noaptea, avionul a lovit Muntele Potosi, punand capat vietii tuturor celor de la bord.

Caderea aprinsa a desfigurat corpul lui Lombard pana la punctul in care a trebuit sa fie  identificata de bijuteriile care fusesera un dar de la sotul ei. Avea doar 33 de ani.

Poreclita ,,Ingerul profan”, ea era o cunoscatoare a cuvintelor blestemate

Carole Lombard era cunoscuta pentru multe lucruri, dar principalul dintre ele ar fi fost vocabularul ei colorat. Draga Midwesterna a fost un jurator de prim rang care si-a construit reputatia de a nu-si musca niciodata limba – si intr-o era in care femeile trebuiau sa vorbeasca ca doamnele. Reputatia ei a fost atat de infama incat a castigat porecla ,, ingerul profan „.

Unii au sugerat ca injuraturile au fost o tactica calculata. Sarah Churchwell, The Guardian , a scris  ca Lombard si-a folosit cuvintele nepoliticoase si simtul gros al umorului pentru a se proteja de progresele nepotrivite.

Un accident i-a marcat fata si aproape si-a incheiat cariera

Tragedia a avut loc in 1926 chiar in momentul in care cariera lui Lombard a inceput. Adolescenta incepea sa primeasca o atentie constanta de la studiouri cand a fost implicata intr-un accident de masina. Parbrizul s-a spart, taindu-i grav fata lui Lombard . Daunele au fost semnificative si a suferit  o interventie chirurgicala estetica dureroasa, fara anestezie,  in speranta de a-si mentine aspectul.

Desi operatia a avut succes, Lombard a ramas cu cicatrici vizibile pe buze, sprancene si obraz. Pentru o femeie tanara care lucreaza intr-o industrie care apreciaza aspectul, Lombard era ingrozitor de ingrozita ca acest lucru i-ar pune capat carierei inainte de a incepe chiar. Intr-adevar, Fox Film a  refuzat sa-si reinnoiasca contractul dupa incident.

Refuzand sa renunte, Lombard a studiat tehnicile de machiaj si iluminare care ar minimiza impactul vizual al cicatricilor si a reusit sa gaseasca de lucru in decurs de un an de cand Fox a renuntat la ea.

Clark Gable a fost dragostea vietii lui Carole Lombard

In 1936, Lombard a inceput o relatie cu Clark Gable, una dintre cele mai mari vedete de la Hollywood. Desi cei doi au lucrat impreuna cu cativa ani mai devreme, scanteile nu au inceput sa zboare pana nu au devenit din nou la o petrecere. In noaptea aceea, Gable a incercat sa o faca sa intre in camera lui de hotel. Lombard nu a fost atat de usor de cucerit si, dupa cum se spune , a raspuns : ,,Cine crezi ca esti, Clark Gable?”

Presa i-a adorat, iar perechea a devenit rapid cuplul de aur de la Hollywood, in ciuda adevarului incomod cu care Clark Gable era inca casatorit – desi separat de – a doua sa sotie, Maria Langham. Dupa ce Gable si-a finalizat divortul, cuplul a fugit in 1939. Lombard si Gable erau consacrati unul fata de celalalt si aveau sa schimbe ,, cadouri gag ” atunci cand erau despartiti.

O eroare de ortografie i-a furnizat pseudonimul de la Hollywood

Persoana care a devenit Carole Lombard s-a nascut Jane Alice Peters. Dar, la fel ca multi oameni de la Hollywood, Peters a adoptat un nume de ecran. Era initial Carol fara ,,e”, dar o eroare de ortografie a schimbat acest lucru. Cand Paramount a lansat unul dintre filmele ei in 1930, studioul a scris din greseala numele ei ca ,,Carole” in credite. Lombardei i-a placut aspectul pe care vocala suplimentara i l-a dat numele, asa ca a pastrat-o.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here