Numele Tina Chow s-ar putea sa nu sune un clopot pentru majoritatea mileniilor; de la moartea ei la inceputul anilor 1990, a disparut din ochii tinerilor, iar o multime de modele si influente au preluat lumina reflectoarelor. Cu toate acestea, ea este un personaj principal al stilului si al sexului, a carui carisma si energie au influentat designerii, artistii si chiar persoanele religioase de-a lungul anilor ’70 si ’80: toata lumea, de la Karl Lagerfeld la Richard Gere, pana la Kate Moss  si apararea SIDA au simtit influenta ei. In timp ce cultura pop a oferit stralucire si discoteca, Chow a avut un simt al modei mimimalist si un par scurt, care a datat androginiei care este acum atat de raspandita.

Totusi, Tina Chow este si ea o enigma. In afara de o recenzie publicata in revista New York din 1992, s-a scris putin despre ea, desi fotografiile si imaginile superbe ale acesteia abunda si afectul ei a fost de lunga durata in lumea modei. S-a nascut Bettina Louise Lutz intr-o suburbie de langa Cleveland, Ohio, in 1950; cu toate acestea, viata a inceput cu adevarat pentru Tina cand familia ei sa mutat inapoi in Japonia cand Tina era copil. Tatal ei, un american, se intalnise cu mama ei japoneza cand era stationat in Japonia in timpul celui de-al doilea razboi mondial si cel mai probabil in Japonia Tina si-a dezvoltat simtul unic de stil – amestecand vechiul si noul, estul si vestul.

Un aristocrat parizian i-a dat probabil Tina SIDA

Nimeni nu a confirmat vreodata oficial ca Tina a primit SIDA de la Kim d’Estainville: dupa moartea Tinei, familia ei a spus public ca ar fi putut contracta virusul de la un bisexual parizian care murise deja de SIDA. Dar d’Estainville a murit de SIDA cu doar doi ani inainte ca Tina sa o faca, iar rapoartele despre actiunile lor intime au facut ca oamenii sa conecteze punctele.

Descris ca ,,burlac-comerciant-restaurator-jurnalist-sportiv”, d’Estainville se afla in cercurile sociale ale lui Chow si o cunostea periferic. Cu toate acestea, prietenii Tinei au refuzat sa spuna ceva despre presupusa ei relatie cu d’Estainville. Anterior fusese atasat de Helene Rochas – de parfumuri Rochas – dar dupa ce a avut o aventura cu un barbat, relatia s-a dizolvat. Unul dintre prietenii lui d’Estainville spune ca a scapat de sub control dupa aceea, mergand la New York si contractand SIDA acolo. Inainte sa stie ca este infectat, d’Estainville a avut o serie de lucruri – Tina fiind una dintre ele.

A fost prima femeie care a spus public ca a primit SIDA de la sex heterosexual

Cand Tina Chow a cedat SIDA la 24 ianuarie 1992, a murit ca prima femeie care a spus in mod public ca a contractat boala prin sex heterosexual – o anomalie, deoarece SIDA a fost vazuta atunci ca ceva care afecteaza doar barbatii homosexuali. A aflat ca a fost infectata cu trei ani mai devreme; in ciuda faptului ca ea si sotul ei erau cunoscuti pentru gazduirea unor petreceri salbatice si pentru socializare cu cei despre care se stie ca imbiba un pic prea mult, Tina insasi ,,rareori se rasfata cu nebunia vremurilor”. In ciuda tuturor relatarilor care spuneau ca Tina nu a abuzat de droguri si nici nu a dormit, a murit oricum de SIDA. Una dintre prietenele ei a spus : „Tina s-a culcat cu patru oameni in intreaga ei viata. Exista un punct de facut despre SIDA in acest sens. Boala este ticalosul”.

A avut o aventura cu Richard Gere

Relatia Tinei  la sfarsitul anilor 1980 cu Richard Gere a consolidat sfarsitul casatoriei sale. Dupa ce s-a intalnit la Los Angeles, unul dintre prietenii Tinei si-a amintit ca a fost ,,uimita de Richard, dar era doar o alta crestatura in centura lui”. Un alt prieten a spus ca aventura ei cu Richard era mai degraba sa izbucneasca singura, in cele din urma, decat despre Richard Gere insusi: ,,… A zburat in coop. Daca nu ar fi fost Richard Gere, ar fi fost cineva altfel. „

Inainte de moartea ei, mass-media inca se fixa pe scurta lor aventura. Un tabloid a publicat titlul ,,RICHARD GERE HONEYMOON AIDS SHOCKER: FOSTA PRIETENA MOARA DE PLAGA GAY”. Dupa boala ei, Tina a imprumutat una dintre proprietatile montane ale lui Gere ca loc de refugiu pentru o vreme.

Dalai Lama a influentat puternic viata lui Tina

Dupa ce Richard Gere a introdus-o pe Tina in Dalai Lama si in budismul tibetan, ea a devenit si mai indragostita de ideile orientale, inclusiv meditatia si vindecarea naturala. Dupa ce a contractat SIDA, ea si fiica ei, China Chow, au mers in Himalaya pentru a se intalni cu stimatul lider religios. Desi i-a spus sa foloseasca medicina occidentala pentru boala ei, Tina a simtit altfel. Cu doar cateva luni inainte de moartea sa, Dalai Lama a venit la New York, iar Tina a zburat din Los Angeles pentru a-l revedea. El personal i-a primit Tinei o cutie privata la Madison Square Garden in timpul aparitiei sale acolo. In timp ce era acolo, a fost vazuta si de medicul personal al Dalai Lama inainte de a se intoarce la Los Angeles. 

Designeri celebri au iubit-o pe Tina Chow

In anii ’70 si ’80, Tina Chow a fost muza pentru mai multi designeri care sunt venerati astazi; ea nu numai ca le-a modelat, ci i-a inspirat si a avut relatii personale cu ei. Giorgio Armani si-a amintit ca „Tina avea o eleganta innascuta si nu a avut nevoie niciodata de niciun designer care sa faca ceva pentru ea. Mai degraba, a facut multe pentru noi”. Yves Saint Laurent a spus ca Tina a modelat ,,pentru propria ei placere”, spunand ca ,,ii place foarte mult Tina Chow”. De asemenea, a fost prietena cu designerii Zandra Rhodes si Manolo Blahnik, fotograful Andy Warhol si Mick si Bianca Jagger.

Tina a refuzat tratamentul pentru HIV

Inainte de a se imbolnavi, Tina se indragostise deja de cristalele vindecatoare. Cand s-a mutat in California, a dezvoltat un interesant in vindecarea ceaiurilor si a macrobioticii. Dupa diagnosticul ei, a continuat sa doreasca sa se vindece in mod natural si a refuzat medicatia occidentala:  AZT si analgezice nu erau calea de urmat pentru Tina. Desi prietenii ei erau ingrijorati ca evita medicina occidentala, Tina a crezut ca se poate descurca in mod natural cu virusul. Din pacate, nu a putut. In cele din urma, a primit toxoplasmoza (o infectie parazitara care nu prezinta simptome pana cand sistemul imunitar nu este slabit) si a murit o luna mai tarziu, pe 24 ianuarie 1992.

Tina si Michael Chow au avut o casatorie complicata

Designerul Zandra Rhodes i-a prezentat-o   pe Tina lui Michael Chow , care deja experimentase succesul ca actor si om de afaceri. Chow deschisese restaurante, un boutique si o companie comerciala TV inainte sa o cunoasca pe Tina cand avea 33 de ani. Tina era cu 12 ani mai tanara decat el, iar Michael a recunoscut ca era ,,un fel de profesor” atunci cand a venit la dinamica lor. . Cuplul a fost descris ca opus in aproape toate modurile. Cu toate acestea, pentru o lunga perioada de timp (si nasterea a doi copii), casatoria lor a fost una de succes.

Nadia Ghaleb, prietena apropiata a Tinei, a spus ca, desi Michael obisnuia sa fie ,,sincer deschis si prietenos”, ego-ul sau a preluat si s-a schimbat in rau. Michael, totusi, atribuie schimbarea sa invatarii ca parintii sai au murit fara ca el sa stie. „M-am cam deprimat … mergeam spre interior. Tina mergea spre exterior.”

Michael a devenit atat de descurajat si izolat incat si-ar urmari restaurantele la un televizor cu circuit inchis, singur intr-o camera. Unii dintre prietenii Tinei spun ca Michael se astepta ca ea sa fie doar ,,doamna Chow”, dorind sa o tina pe Tina ,,inchisa intr-o cutie de lac alb ca o marioneta”. Dar Tina nu a vrut sa fie inchisa, iar Michael nu a sustinut si nu a inteles in dorinta tinerei Tina de a se regasi. Aceasta incercare de control a fost inceputul sfarsitului pentru Chows.

Ea a contribuit la succesul restaurantelor Mr. Chow

Este posibil ca Michael Chow sa fi dezvoltat restaurantele Mr. Chow, dar probabil Tina a fost cea care le-a transformat in succese de neimaginat . Restaurantul a devenit un fel de ,,club de arta exclusivist”, unde doreau sa fie vazuti cei mai tari movers si shakers. Nu era mare lucru sa-i vezi pe Jean-Michel Basquiat sau pe Mick Jagger luand masa acolo intr-o saptamana.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here