Abu Dhabi ofera gratuit vaccinul impotriva Covid-19 turistilor si calatorilor cu viza din acel emirat sau care intra in tara prin aeroportul sau. Masura, aplicata de la jumatatea lunii, nu a fost anuntata oficial si pare destinata sa atraga vizitatori in cel mai mare dintre cei sapte membri ai Emiratelor Arabe Unite (UAE).

„Pentru ce emirat vor veni in tara?”, raspunde operatorul, care se identifica drept Mohamed, intrebat despre posibilitatea ca membrii familiei sa vina sa se vaccineze. „Trebuie sa intre prin Abu Dhabi”, precizeaza el inainte de a se intreba cat timp intentioneaza sa ramana. „Calculeaza ca au nevoie de trei saptamani intre o doza si alta si de inca cateva zile pentru a face programarea”, adauga el dupa ce a sugerat o luna de sedere.

Este prima confirmare ca Emiratele Arabe Unite ofera turism de vaccinuri. In martie trecut, ziarul de afaceri Financial Times a raportat ca „un sir de magnati, politicieni si membri ai familiei regale” au calatorit in tara pentru a primi drogul. Dar erau oameni apropiati sau inruditi cu familiile conducatoare din Emirate. Pana atunci, presa spaniola raportase deja vaccinarea Sinopharm a fantelor Elena si Cristina in timpul uneia dintre vizitele lor la tatal lor, regele emerit Juan Carlos I in Abu Dhabi.

Cu doua luni mai devreme, mai multe mass-media britanice au raportat ca un club oferea excursii de lux in Dubai care includeau vaccinul la preturi apropiate de 50.000 de euro. Stirea, pe care EL PAIS nu a putut sa o confirme, a provocat disconfort in randul oficialilor emirate, care de la inceputul campaniei au insistat asupra imunizarii gratuite atat pentru cetatenii lor, cat si pentru toti rezidentii, in total 9,5 milioane de locuitori. Din 11 iunie, injectiile sunt disponibile si celor care se afla in tara neregulamentar (cu vize sau permise de sedere expirate).

Nici acum, turistii care se vaccineaza nu vor trebui sa plateasca „absolut nimic”, potrivit lui Mohamed. Singurele cheltuieli vor fi cele generate de eliberarea vizei si de calatorie. Singura conditie, insista el, este ca viza sa fi fost eliberata de Abu Dhabi. In ciuda federatiei lor de acum 50 de ani, cei sapte membri ai Emiratelor Arabe Unite, inclusiv Dubai, isi pastreaza dreptul de a elibera permise de intrare valabile pentru intreaga tara.

Multi vizitatori, inclusiv cetateni ai Uniunii Europene, primesc vize automat la sosire. Asta inseamna ca, daca vor intra in Emiratele Arabe Unite prin cel mai aglomerat aeroport din Dubai, in principiu nu vor avea dreptul la vaccin. Biroul de presa din Dubai nu a comentat aceasta miscare. Abu Dhabi, cel mai mare dintre emirate si resedinta capitalei federale, este si cel cu cele mai multe resurse.

La fel ca si pentru cetatenii si rezidentii din Emiratele Arabe Unite, vizitatorii pot alege intre Sinopharm din China si Pfizer-BioNTech germano-american (cel din urma disponibil la nivel national din 21 aprilie). Pentru a face acest lucru, ei trebuie doar sa faca o programare prin aplicatia SEHA, introducand numarul de viza, sau sunand la numarul de telefon activat pentru aceasta. Totusi, in raspunsurile automate ale acelui organism pe Facebook se precizeaza in continuare ca „turistii nu pot cere un vaccin”.

Ziarul Khaleej Times, care a relatat marti stirea, aduna marturia unui turist canadian care, dupa ce a primit prima doza de Pfizer pe 22 mai la Toronto, a reusit sa faca a doua punctie la un centru SEHA din Abu Dhabi in iunie. 17. Nu trebuia decat sa-si aduca pasaportul si dovada tipului de imunizare initiala.

La sfarsitul lunii mai trecut, Emiratele Arabe Unite au inceput sa ofere Sinopharm cetatenilor chinezi care viziteaza tara, primii nerezidenti indreptatiti sa fie imunizati. Masura, rezultatul unui acord intre Emirate si China de lansare a unui centru regional de vaccinare, a fost interpretata ca rezultat al cooperarii bilaterale care a permis Emiratelor Arabe Unite sa participe la faza III a testelor clinice ale vaccinului respectiv. Producatorul de medicamente chinez si Group 42, o companie de tehnologie din Abu Dhabi, au format o societate mixta pentru a produce medicamentul in emirat.

Vaccinare avansata

Emiratele Arabe Unite au atins unul dintre cele mai inalte niveluri de vaccinare din lume. Potrivit ultimelor cifre oficiale, 87% din intreaga populatie susceptibila de a fi imunizata a primit deja cel putin prima doza si 62% au finalizat regimul. Desi viata aproape a revenit la normal, cu restaurante, hoteluri si centre comerciale deschise, tara mentine folosirea obligatorie a mastilor si distantarea sociala, si a inceput sa solicite un certificat de vaccinare sau test PCR pentru prezenta la concerte si alte evenimente masive.

Cu toate acestea, exista diferente intre cele doua emirate principale. Dubai, principalul centru turistic si de afaceri a fost una dintre primele destinatii deschise pentru turisti, in iulie anul trecut. Abu Dhabi, insa, a inceput sa primeasca vizitatori abia in decembrie si le cere vizitatorilor sa prezinte un test negativ pentru coronavirus (test antigen daca este vaccinat sau PCR in caz contrar) chiar si pentru cei care sosesc pe drum din restul tarii. Autoritatile nu ofera cifre defalcate pe diferite teritorii ale tarii, dar pana marti au raportat 616.160 de infectii si 1.767 de decese.