Ford Motor a deschis 100 de reprezentante in China, anul acesta, ajungand la un numar total de puncte de desfacere de 340.

Ca majoritatea producatorilor de autoturisme, Ford priveste catre pietele emergente, unde crestera este mai mare decat in Statele Unite sau in alte zone considerate traditionale pentru companie. Conducerea Ford se asteapta la cresteri ale vanzarilor de 70% in Asia-Pacific si Africa, in urmatorii zece ani.

Producatorul de autoturisme a inaugurat, azi, in China, 40 de noi reprezentante, in timp ce 66 vor fi inchise, pana la sfarsitului anului. Pentru 2010, Ford si-a planificat sa detina in total 100 de reprezentante.  

Piata auto din China este cea mai mare din lume, iar vanzarile cresc aici foarte rapid, mai ales in orasele de provincie, care se bucura de boom economic ce se intinde pe toata coasta de Est, unde locuiesc milioane de potentiali cumparatori.

“Cand vorbesti despre China, vorbesti despre centrul, vestul si nordul zonelor cu cea mai agresiva crestere”, spune Joe Hinrichs, presedintele Ford in Asia-Pacific si Africa si presedinte si CEO al Ford China.

Managerii companiei se asteapta sa aiba vanzari in crestere, pana la sfarsitul acestui an, desi Ford a luat startul mai tarziu in China, comparativ cu rivalul sau General Motors Co. Acestia sustin ca, in perioada ianuarie-octombrie 2010, vanzarile in China au crescut cu 39%, pana la 468,754 de vehicule. “2010 a fost un an interesant, cu un puternic trimestru intai si patru, desi vanzarile au scazut putin in vara. A fost o evolutie in forma de U”, afirma Hinrichs.

Taierea taxelor si subventiilor pentru vehiculele cu eficienta energetica a data avant, anul trecut, la vanzarile de minivan si alte masini mici, facand din piata chineza lider global in vanzari de vehicule noi. Anul acesta, cererea pentru masini mai mari si importul de modele au crescut numarul proprietarilor de masini modernizate. Vanzarile de autoturisme au crescut cu 36% in primele zece luni ale acestui an, la 11,1 miloane de vehicule, potrivit Asociatiei Autoturismelor din China. Cresterea vanzarilor la nivel de industrie, in 2011, este estimata la 10-15%.  

Ford se asteapta la vanzari record, anul acesta, in Asia-Pacific si Africa, dupa ce a vandut 731.724 vehicule, in ianuarie-octombrie, cu 39% mai mult, fata de 2009.  In Statele Unite, luna trecuta, vanzarile Ford au crescut cu 19,2%, pe fondul unei cresteri puternice a industriei vanzarilor in acest an, datorita increderii in economie, dar si interesului cumparatorilor pentru noi modele.