Nina sau Geanina Smart este o alta persoana deosebita care are legaturi stranse cu lumea Barbie. A plecat din Romania la varsta de 13 ani, cand a terminat clasa a saptea, in anul 1985, si a luat drumul Africii, alaturi de tatal ei. Dupa ce viata a purtat-o prin mai multe incercari, la 20 de ani a ajuns in America, in “orasul ingerilor”, Los Angeles.

Totusi, legaturile cu Barbie dateaza de la o varsta mult mai frageda: „De cand eram micuta, in Suceava, mi-a placut mult sa fac haine pentru papusi si ma grabeam sa-mi termin temele la matematica si romana ca sa am timp mai mult pentru a crea vestimentatii”, isi aminteste Nina. „Cand am ajuns in America, la unul din cursurile de la scoala de moda pe care le frecventam am creat primul costum pentru Barbie.  Profesoarei i-a placut mult si m-a indrumat spre lumea fascinanta a papusii Barbie in State”, a mai marturisit ea. Acesta a reprezentat pentru Nina momentul de inceput al unei povesti de succes alaturi de papusi.

Povestea ei are legaturi tangentiale, daca le-am putea numi asa, cu Mattel. Nina si-a infiintat o companie de modele pentru Barbie in 1995 si apoi fost contactata de reprezentantii companiei Mattel, care i-au propus o colaborare. Conditiile lor nu au multumit-o, insa, astfel ca nu a colaborat direct cu ei. „Fac parte din categoria ‘Designer Barbie’, prin crearea de colectii in editii limitate, toate facute cu mana din materiale deosebite si unice, in contrast cu miile de papusi facute in China la masini de cusut”, a explicat Nina.

„Anii de scoala in Romania m-au ajutat sa devin experta la cusut cu mana pe papusile mele de acasa. Pentru ca modelele mele au fost placute de colectionarii din America, m-am hotarat sa nu fac numai o papusa unica, ci am creat pana la 500 sau 1000 de papusi pe fiecare model. Numarul de creatii a depins si de cat de complicat era un model.  Peste noapte am devenit celebra in lumea Barbie, si am facut reclama in Barbie Bazaar si Miller’s, doua reviste dedicate colectionarilor de Barbie si lumei ei exceptionale”, a povestit Nina despre drumul ei, destul de scurt, spre succes.

Comenzile au inceput sa curga, tanara creatoare de vestimentatii pentru Barbie primind sute de faxuri si telefoane la vremea aceea, in anii ’95-’96. Pentru ca nu mai putea sa faca fata, a chemat-o pe matusa ei din Romania pentru a o ajuta la cusutul de mana si cu „toate minunile de margele si floricele” pe care le folosea. Dar nici asa nu s-a putut descurca, asa ca a mai facut un pas: „M-am dus la biserica romana din apropiere de Los Angeles si de acolo am angajat niste domnisoare de varsta mea care aveau indemanare si pe care Angela (n.r. matusa Geaninei din Romania) le-a invatat sa lucreze cu mine.”

A fost o perioada in care a calatorit pentru prezentarea vestimentatiilor peste tot in SUA. „Calatoream in weekend cu papusile dupa mine ba la New York, ba la Las Vegas, Chicago sau Dallas. A fost foarte frumos!”, isi aminteste Nina.

„Mi-a placut sa creez modele noi pentru colectionari si ei erau entuziasmati de creatiile mele. Am facut aceleasi modele in multe culori si schimbam blonda cu o bruneta sau cu o roscata sau chiar cu o papusa asiatica sau negresa. Am observat ca daca doamna care dadea comanda era bruneta cu ochii albastri, voia ca papusa pe care i-o faceam eu sa fie la fel ca ea. Flexibilitatea mea in procesul de creare a modelelor a facut sa fiu apreciata si indragita de colectionari, datorita faptului ca le faceam mofturile. De aici, si numele companiei mele “Fantasy Creations”. Pe fiecare continent, si chiar in tari unde nu ne asteptam in mod special, ca Nigeria de exemplu, sunt oameni care se bucura de creatiile mele.”

Despre talentul ei creativ si tehnicile folosite in designul rochiilor, Nina a precizat: „Doi ani de zile am fost studenta la o facultate de moda in Chicago, chiar in centru orasului, si acolo mi-am dezvoltat talentul de design vestimentar. Cea mai mare placere a mea e sa vad o schita transformata intr-o papusa adevarata.Cateodata, un material deosebit starneste o imagine de rochie, dar majoritatea modelelor le-am creat inainte de a sti ce fel de material, sau in ce culoare se va transforma. Este chiar o excursie in lumea sufletelor, pentru ca de acolo imi iau eu inspiratia sa pot atrage adminiratia femeilor, a copiilor si chiar a barbatilor care au ocazia sa vada colectia mea de papusi.” Cat despre timpul alocat pentru un model, se intampa ca, de exemplu, la o mireasa mai complicata sa ii ia si 10 ore daca ar lucra neincetat, insa procesul de creatie depinde de multi factori. “In general, nu pot sa spun ca imi ia mai mult de o zi sa fac o papusa, iar daca sunt intr-o stare buna, daca e sa impart numarul de ore dintr-o saptamana la cate papusi am terminat, reies cam patru ore de fiecare, inclusiv pieptanatul, machiajul, pus pantofi si poseta“, a explicat Geanina.

”Materialele sunt diverse: matase, brocada, metalice, catifea, organza, dantele s.a. Dar frumusetea sta in combinatiile cu paiete, margelute, pietre semi-pretioase, floricele si fundite care, de fapt, dau viata rochiei papusii. Cand merg sa cumpar materiale, intru in cel putin cinci magazine diferite. Aceasta combinatie il determina pe fiecare iubitor de arta sa vrea sa atinga papusile, sa vada cum sunt facute.”

Rochiile sunt facute de mana, unele au jupe care au fost cusute la masina, dar care nu se vad in fotografii. Fiecare margica si paieta e pusa cu mana, cusuta sau lipita, depinde de model.  „Fiecare frizura e facuta de mana mea, am folosit si par adaugat ca sa fie mai bogat sau mai interesant”, a mai adaugat Nina.

Intre sutele de creatii ale Ninei Smart, colectia de mirese este cea mai mare, pentru care mai are cateva schite „in curs de dezvoltare”. Pe langa mirese, papusile infatiseaza si anotimpurile, orasele din America incepand cu Chicago, New York, Las Vegas, Houston, Hollywood, San Francisco. Paris-ul este inca la stadiul de schita. „Colectia Diva are papusile cu mainile larg deschise si sunt foarte placute de publicul american. Cateva sunt creatii speciale de Craciun: Holyday Belle, Merry Chirstmas si White Christmas Dream.  Am un nou model care va iesi inainte de luna decembrie si care se va numi Mary Christmats (adica sotia lui Mos Craciun, dar foarte sexy!)”, a dezvaluit Nina.Foto: papusa Romanina Gipsy

La un moment dat, impreuna cu matusa ei, a realizat o comanda mare pentru un club din Houston. „Am participat cu o schita a modelului meu la o selectie la care au luat parte mai multi designeri si, pentru ca a fost apreciata fantezia papusii mele, au comandat peste o suta de papusi la fel. A fost interesant sa lucram pe aceeasi culoare doua saptamani intregi, dar am descoperit o metoda placuta care ne-a convenit pana la urma.”

Dupa ce o papusa este gata, Nina o pune pe suportul special al papusii si apoi in cutia ei speciala, unde este bine prinsa pentru a nu se misca la transport. „Clientul are posibilitatea sa tina papusa in cutie, care ii mentine valoarea sau sa o scoata si sa-i aranjeze rochia cum vrea el, tinind cont ca unele au rochii lungi in spate si e o splendoare sa le vezi cu trena regala”, a mai explicat creatoarea.

Pretul fiecarei papusi depinde de “materialele folosite si de sensibilitatea pusa in creatia respectiva”, dupa cum spune creatoarea. “Unele papusi costa 80 de dolari, insa majoritatea intre 100 si 200 de dolari, dar am si multe peste 350 de dolari”, spune Geanina.

“Australia, Japonia, Belgia, Franta si multe alte tari, pe langa SUA, sunt tarile unde colectionarii s-au indragostit de stilul meu de creatii pentru Barbie.”

Totusi, viata ei nu a fost legata numai de creatiile pentru Barbie. Geanina a absolvit studii de Sociologie si a infiintat o fundatie care militeaza pentru apararea drepturilor omului si a persoanelor defavorizate din Africa, SWF Inernational. “Afacerea pe care am avut-o cu papusile Barbie nu mai functioneaza de 13 ani. Acum, daca tot termin doctoratul, mi-am propus sa ma concentrez pe munca mea in Africa. Insa, incerc sa promovez atat noile modele cat si vechile creatii, in speranta ca voi descoperi colectionari care vor sa si cumpere. Cand faceam reclama in Barbie Bazaar aveam atat de multe comenzi incat nu am putut sa fac fata la toate. Mi-as dori sa fie asa si acum, mai ales ca banii vor merge spre organizatia mea care sustine o scoala in Freetown, Sierra Leone”, a mai spus ea.

Totusi, Barbie continua sa ocupe un loc important in viata Geaninei. Inca mai creeaza si tocmai a demarat si o campanie cu intentia sa vanda papusile cu noile creeatii pentru a folosi banii pentru scoala, clinica si biblioteca pe care le construieste in Sierra Leone.  „Sunt convinsa ca talentul meu care a facut pe atatia oameni sa zambeasca cu tot sufletul este cheia pentru succesul pe care il prevad cu realizarea viselor mele in Africa. Acum creez modele pentru Barbie sperand ca talentul meu va ajuta sa transforme viata unor persoane care se confrunta cu probleme”, a mai marturisit ea. In prezent, Nina are, in casa ei este 80 de papusi, fiecare cu alt model, iar la Suceava, matusa ei are 13 papusi.

Secretul meu e simplu: pun tot sufletul in fiecare model. Chiar si acum, cand sunt la doi pasi de finalizarea doctoratului, ma recreez creand modele noi. Fiecare papusa are o poveste care de fapt i-a dat, in final, si numele.

Nina Smart are planuri mari cu privire la pasiunile, munca si telurile sale. Colectia pe care o va lansa peste putin timp va fi „mult mai captivanta decat orice ati vazut in creatiile mele de pana acum”. „Se pare ca voi fi parte dintr-o explozie sufleteasca si toata bucuria, speranta si iubirea pe care eu le voi transmite in fiecare rochie noua”, spune Nina. „Deci pentru mine, 2011 este un an de parada a modei Nina Smart (de aceea mi-am schimbat numele din Geanina in Nina, pentru ca e mai ‘fasnet’ si mai usor de pronuntat pentru restul lumii). Sunt convinsa ca Barbie, cu farmecul ei feminin, este partenera mea americana, care ma va ajuta sa-mi folosesc talentul romanesc sa fac tot ce mi-am propus pentru justitie sociala in Sierra Leone”, a incheiat Geanina Smart.