Teoriile conspiratiei abunda in Orientul Mijlociu si in multe alte parti ale planetei si sunt prezente in special in privinta miscarilor jihadiste precum Statul Islamic sau Al Qaeda, doua organizatii care au destabilizat regiunea in urma impulsului care a dat Vest cu invazia Irakului in 2003 si cu sprijinul pentru asa-numitele primaveri arabe din 2011.

In Siria, foarte putini se indoiesc de aceste teorii, iar in Rusia este obisnuit sa auzim declaratii in acelasi sens. Aparatorii sai sustin ca sunt prea multe capete libere. Unul dintre personajele care a sarit in prima linie in aceste zile este Gulmurod Khalimov, un colonel din Tadjikistan specializat in lupta impotriva terorismului care poarta acum uniforma neagra a Statului Islamic si si-a asumat o functie militara relevanta in organizatie.

Khalimov comanda fortele de elita Omon din Tadjikistan si fusese decorat in tara sa. Antrenat in Statele Unite in combaterea terorismului, in primavara lui 2015 si-a abandonat familia, spunandu-le ca pleaca intr-o „calatorie de afaceri” care va dura trei zile, pentru ca la scurt timp sa reapara intr-un videoclip de propaganda al Statului Islamic. Departamentul de Stat a confirmat ca Khalimov a fost antrenat in SUA de cel putin cinci ori intre 2003 si 2014 in „contraterorism”. Mai exact, americanii l-au antrenat in diverse discipline precum „raspunsul la criza, negocierea cu ostatici si conducerea tactica”, potrivit unui oficial al Administratiei Obama.

SUA l-au antrenat pe Khalimov in discipline precum „raspunsul la situatii de criza, negocierea cu ostatici si conducerea tactica”, potrivit unui oficial al administratiei Obama.

Forta de elita Omon, care are printre misiunile sale de a pazi ambasada SUA din Tadjikistan, a fost acuzata de opozitie ca este una dintre principalele brate represive ale presedintelui Emomali Rahmon. Opozitia a deplans ca americanii isi folosesc banii pentru a-i antrena pe represorii democratiei in lupta armata si nu in respectarea drepturilor omului.

In mai 2015, dupa inregistrarea videoclipului lui Khalimov deja ca membru al Statului Islamic, cei din jurul lui au spus ca perioada anterioara dezertatii „s-a radicalizat” si a inceput sa recruteze rude si prieteni pentru jihadisti. In luna iunie a aceluiasi an, guvernul tadjik a emis un mandat international de arestare, acuzandu-l de „tradare” si de participare la operatiuni „ilegale” in strainatate.

Videoclipul este nepretuit. Khalimov spune: „Ascultati, porci americani: am fost de trei ori in Statele Unite (conform Departamentului de Stat de cinci ori) si am vazut cum antrenati soldati sa omoare musulmani. Ai invatat soldatii tai sa asedieze si sa atace pentru a extermina islamul si musulmanii”. In septembrie 2015, Departamentul de Stat l-a identificat pe Khalimov drept „terorist”, iar saptamana trecuta acelasi departament a oferit trei milioane de dolari pentru acest lider al Statului Islamic care a fost descris drept „cheie”.

Contacte intre Israel si Al Qaeda

Teoriile conspiratiei sunt coplesitoare cand vine vorba de Al Qaeda, reprezentata in Siria pana acum o luna de Frontul Al Nusra, redenumit acum Frontul pentru Cucerirea Levantului. Fostul director al Mossad-ului Efraim Halevy, intr-un interviu acordat Al Jazeera la inceputul acestui an, a declarat: „Conform stirilor mele, pana acum Al Qaeda nu a atacat niciodata Israelul”. Cu alte cuvinte, organizatia fondata de Osama bin Laden, care a sustinut cea mai virulenta retorica antisemita, nu a atacat niciodata statul evreu.

Contactele dintre Israel si Al Qaeda, adica Frontul Nusra din Siria, au fost documentate de forta de observare a Natiunilor Unite in Golanul sirian. Un raport al ONU care a aparut anul trecut a relevat existenta a zeci de contacte intre armata israeliana si jihadisti si chiar a raportat ca uneori israelienii le-au livrat jihadistilor cutii, probabil arme. Sute de jihadisti Al Qaeda raniti au fost tratati in spitale israeliene „din motive umanitare”, pentru a fi ulterior returnati in Siria. S-a remarcat ca Israelul nu aplica aceasta demonstratie de generozitate luptatorilor Hezbollah din Liban sau Hamas din Fasia Gaza sau Cisiordania.

In interviul mentionat mai sus, Halevy a recunoscut existenta unei aliante tactice intre Israel si Al Qaeda. De fapt, jihadistii nu au tras un singur foc in Israel, o situatie care aminteste de anumite grupuri palestiniene, in special pe cea a lui Abu Nidal, care au comis nenumarate atacuri impotriva palestinienilor si nu au tras niciodata un singur foc in Israel.

In acest sens, trebuie remarcat faptul ca exista numeroase indicii ca, in acelasi mod in care anumite grupuri palestiniene sunt infiltrate de serviciile secrete israeliene si ale altor tari cu Al Qaeda si totodata cu Statul Islamic, ceva asemanator se poate intampla, si ca aceste grupuri sunt de fapt marionete in mainile celor care le indruma. Asta sustin cei care apara teoria conspiratiei. Indicii precum cele mentionate au fost preluate ocazional de mass-media occidentala. Analistul David Ignatius de la The Washington Post a dezvaluit in luna mai a anului trecut ca israelienii si iordanienii „au dezvoltat contacte secrete cu membrii Frontului Al Nusra”, adica Al Qaeda.

In nordul Siriei, majoritatea armelor distribuite de Statele Unite, Turcia si Arabia Saudita „rebelilor moderati” au ajuns in mainile Frontului al-Nusra. Washingtonul a ignorat in repetate randuri cererile Moscovei de a opri inarmarea jihadistilor, circumstanta care se reflecta si in teoriile conspiratiei.