Asa cum va spuneam si saptamana trecuta, alaturi de Marsilia, Kosice (Slovacia) este anul acesta capitala culturala europeana. Este pentru prima oara cand un oras din Slovacia primeste acest titlu, si pentru ca anul acesta este si pentru mine prima oara cand voi vizita Slovacia, m-am gandit sa fac un mic popas si in Kosice, ca tot mi-e in drum. Asa ca am cotrobait un pic sa vad cam ce ar fi de vazut in cel de-a doilea oras dupa marime din Slovacia, dupa capitala, desigur. Nu stiu inca daca o sa am foarte mult timp la dispozitie, insa mi-am incropit o mica lista, pe care o voi lua cu mine la vara cand voi pleca spre Slovacia. Ma gandesc poate va ajuta si pe voi:

  1. Ca si in cazul Marsiliei, primul lucru pe care il voi face in Kosice va fi sa ma plimb prin centrul istoric. Strada principala se numeste Hlavna si reprezinta inima orasului, unde se gasesc unele dintre cele mai importante mandrii ale slovacilor.
  2. Una dintre aceste bijuterii este Catedrala Sf. Elisabeta, care nu numai ca poarta titlu de cea mai mare biserica din Slovacia, dar (atentie!) si cea mai estica (scuzati cacofonia) catedrala gotica din Europa. Sincer nu stiu daca atunci cand o sa ajung o voi studia cu atentie mai intai pe dinauntru, pe dinafara, sau daca nu cumva voi urca direct in turn (pe scari, nu exista lift!) pentru a admira panorama orasului.
  3. Un alt punct de belvedere asupra orasului ar fi din Turnul de paza din nordul orasului, de unde se poate vedea toata urbea.
  4. Sub influenta aerului tare de altitudine, as cauta apoi imediat un loc in care sa gust o mancare delicioasa, traditionala. Saaau, as porni intr-un traseu culinar tematic, ca tot au cei de la Centrul pentru turisti din Kosice o multime de asemenea trasee tematice urbane, care mai de care mai atractive. Sa va dau cateva exemple, pe langa cel culinar care ma atrage cel mai tare: Cele mai pretioase bijuterii din Kosice, Traseul orasului istoric – legendele Kosice, Lacasurile de cult din Kosice, Traseul evreiesc sau Traseul Medieval. Voi pe care l-ati alege?
  5. Apropo de Traseul medieval, o oprire foarte importanta al acestuia este la Inchisoarea Miklus si Bastionul calaului (cel mai mare bastion din Slovacia). Cred ca nu mai e nevoie sa va spun mult mai multe despre asta, decat poate ca puteti vedea niste sabii originale ale calailor de pe vremea cand aici aveau loc executii.
  6. Desigur, am lasat la urma, ca si in cazul Marsiliei, cel mai si cel mai atractiv lucru pentru un muntoman ca mine: Kosice se afla la 1 ora de Muntii Tatra, care este de fapt si motivul principal pentru care merg in Slovacia anul acesta. Destinatia mea va fi de fapt Tatra, nu Kosice, insa cu atatea chestii faine de facut, zau ca nu voi rata oprirea in capitala culturala europeana slovaca de anul acesta.