Rubla ruseasca a coborat la cel mai scazut nivel din ultimii trei ani, dupa ce Banca centrala a Rusiei (Bank Rossii) a extins, vineri, banda de variatie a rublei in raport cu un cos euro-dolar, informeaza Bloomberg.

‘Banda de variatie a rublei a fost extinsa’, a declarat un oficial de la Bank Rossii care a dorit sa-si pastreze anonimatul.

Potrivit analistilor rubla a fost lasata sa se deprecieze pana la 31,62 de la 31,30 in raport cu un cos euro-dolar. Acest cos euro-dolar este compus in proportie de 55 la suta din dolar si restul de 45 la suta de euro. Valoarea coridorului de referinta, in interiorul caruia banca centrala ar dori sa vada rubla evoluand, nu a fost data niciodata publicitatii. Banca centrala cumpara si vinde valuta pentru a mentine rubla intr-o banda de tranzactionare raportata la un cos dolar-euro, in scopul limitarii impactului fluctuatiilor cursului valutar asupra economiei.

Este pentru a patra oara in decurs de o luna cand Banca centrala a Rusiei lasa rubla sa se deprecieze in raport cu un cos euro-dolar. Doua din aceste deprecieri au avut loc chiar saptamana trecuta, in cursul careia dealerii estimeaza ca Banca centrala a alocat aproximativ sase miliarde de dolari din rezervele valutare pentru a tine rubla la noile niveluri tinta. Tot in ultima luna, Banca centrala a Rusiei a majorat de doua ori dobanda de referinta in incercarea de a opri declinul rublei, care in perioada care a trecut din luna august si pana in prezent s-a depreciat cu 17 procente.

Vineri, rubla s-a depreciat cu 1,2 procente pana la 28,1207 ruble pentru un dolar, cea mai scazuta valoare de dupa luna februarie 2006. In raport cu moneda euro, rubla se tranzactiona la 35,9162 ruble pentru un euro, cea mai scazuta valoare de la inceputul lunii octombrie.

‘Dat fiind ca petrolul este deja sub 40 de dolari pe baril nu putem exclude o noua depreciere’, a declarat economistul sef de la banca de investitii, Evgeny Gavrilenkov. ‘Orice viitoare devalorizare depinde de evolutia petrolului’, a adaugat Gavrilenkov. Cotatia barilului de petrol Urals exportat de Rusia a coborat joi pana la 39,34 dolari, cel mai scazut pret din ultimii trei ani.

‘Am putea vedea rubla depreciindu-se cu 15 procente in raport cu cosul euro-dolar in urmatoarele sase lui si cu 20 de procente in urmatoarele 12 luni’, a declarat Elisabeth Andreew, sef departament piete emergente al Nordea AB, cea mai mare banca din regiunea scandinava.

Rubla ruseasca este supusa unor presiuni puternice de la debutul crizei financiare din cauza scaderii puternice a cursului petrolului si a iesirilor masive de capital din Rusia. In ultimele saptamani, Banca centrala a Rusiei s-a vazut obligata sa intervina masiv in sprijinul rublei, interventii care au redus cu mai multe zeci de miliarde de dolari rezervele valutare.

Joi insa, Banca centrala a Rusiei (Bank Rossii) a anuntat ca rezervele de aur si valuta ale Rusiei au crescut cu cinci miliarde de dolari, pana la 454,9 miliarde de dolari in saptamana care s-a incheiat la 28 noiembrie 2008, de la 449,9 miliarde dolari cu o saptamana in urma. A fost pentru prima data de la finele lunii septembrie 2008 cand rezervele valutare ale Rusiei au crescut de la o saptamana la alta.