Pablo Picasso a spus ca arta nu ar trebui niciodata expusa acelora care nu sunt suficient de pregatiti pentru ea. Trei mari expozitii, organizate saptamana aceasta in Hong Kong, vor arata ca Asia este, cu adevarat, pregatita, pentru opera lui Picasso.

Expozitiile Picasso de la galeriile Edouard Malingue, Ben Brown Fine Arts, precum si expozitiile private ale Sotheby cu pictura impresionista si arta moderna – relevata de sapte lucrari celebre ale artistului spaniol Pablo Picasso -, vor testa cererea tot mai mare a colectionarilor asiatici pentru arta din Occident.

Cresterea nivelului bunastarii in China a transformat Hong Kong intr-o Mecca asiatica pentru picturile si ceramica chinezeasca, bijuterii, ceasuri si vinuri fine, ridicand orasul pe pozitia a treia pe piata licitatiilor, dupa New York si Londra. In timp ce in Hong Kong se inmultesc galeriile cu arta contemporana asiatica, colectionarii de arta vestica scumpa achizitioneaza opere de peste hotare. “Sunt o multime de cumparatori din Asia care se duc la New York si Londra”, spune Patti Wong, presedintele Sotheby’s din Asia-Pacific.

In iunie, dealerul Larry Gagosian, renumita galerie de arta din New York, cu subsidiara ArtHK la Hong Kong, a vandut unui cumparator asiatic o pictura Picasso pentru cateva milioane de dolari si o lucrare semnata Damien Hirst, dar a refuzat sa dezvaluie numele cumparatorului si pretul exact. „Cred ca suntem martorii unui schimbari de interes si apetit catre arta vestica”, spune Nick Simunovic, managerul galeriei din Hong Kong, inaugurata in ianuarie 2010.

Simunovic numeste acest nou apetit al asiaticilor pentru lucrari din Occident „al treilea val” al colectionarilor, care au inceput, mai intai, cu arta traditionala chineza – picturi si ceramica -, iar acum se duc catre arta contemporana.

Un factor important, care intensifica cererea, este diferenta de pret a artei vanduta in Asia fata de cea vanduta in Occident, afirma Ben Brown, a carui galerie a vandut 13 lucrari semnate Pablo Picasso, la preturi intre 3 mil si 16 mil de dolari, in perioada ianuarie-noiembrie 2010. De cealalta parte, „arta asiatica se vinde ieftin in Vest”, sustine Brown. Cu toate acestea, luna trecuta, o pictura din 1992, semnata Zhang Xiaogan si intitulata “Capitolul unui nou secol – Nasterea poporului Republicii China II”, a fost vanduta unui muzeu privat din Shanghai, in cadrul licitatiei Sotheby’s din Hong Kong, la un pret record de 6,7 mil de dolari.

„Este evidenta cresterea consumului in China, iar in acest context arta devine noua modalitate a colectionarilor chinezi de a-si afisa bogatia si stilul sofisticat”, spune Magnus Renfrew, director la ArtHK. “Se intrezareste un obicei pe piata cererii din Asia pentru „blue-chip (cele mai cautate lucrari – n.r.)” pe segmentul artei moderne si contemporane asiatice, dar si pentru arta contemporana din Occident”.

Picasso a spart recordul pe piata artei, in mai a.c., cand tabloul in ulei reprezentand-o pe tanara sa amanta, Marie-Therese Walter, lucrare intitulata “Nud, frunze verzi si bust”, a fost vandut pentru 106.5 mil de dolari, la licitatia Christie’s, in New York. Sunt cateva elemente ale acestor picturi, care atrag colectionarii asiatici. Multe picturi ale lui Picasso sunt foarte colorate si au dimensiuni mari. In Asia, sunt preferate, in general, picturile foarte mari, prin urmare pentru ei marimea chiar conteaza.

Colectionarii chinezi au un mare interes pentru cultura europeana, mai spun galeristii de pe piata asiatica. Acestia vor sa asimileze valorile culturale ale Europei, iar acest fapt este confirmat si de casele construite in stil european din China.