Presedintele rus Dmitri Medvedev a parafat, pe 17 mai, la Kiev, o apropiere spectaculoasa intre Rusia si Ucraina prin semnarea mai multor acorduri bilaterale cu omologul sau ucrainean Viktor Ianukovici, informeaza AFP.

In total, cei doi sefi de stat au semnat cinci acorduri de cooperare, cel mai important dintre ele vizand delimitarea frontierei ruso-ucrainene. Celelalte patru se refera la utilizarea comuna a sistemului rus de navigare prin satelit Glonass si la colaborarea in sectoarele bancar, cultural si educativ.

Rusia are “in sfarsit parteneri totali in Ucraina, adica lideri normali care sa ia decizii si sa le puna in aplicare”, a declarat presedintele rus in cadrul unei conferinte de presa comune cu omologul sau ucrainean.

Ianukovici a preluat sefia statului in luna februarie a acestui an, succedandu-l pe pro-occidentalul Viktor Iuscenko, ale carui raporturi cu Moscova erau foarte tensionate. Inca de la intrarea sa in functie, noul presedinte ucrainean a lansat o apropiere fata de Rusia, situatie ce a nelinistit profund opozitia pro-occidentala.

Intr-un gest pur simbolic, Medvedev le-a adus un omagiu celor un milion de ucraineni care au cazut victime foametei din 1932-1933, acest subiect fiind un adevarat mar al discordiei intre Moscova si Kiev.

Multi cetateni ai Ucrainei considera ca acest eveniment tragic din istoria sovietica a fost un adevarat genocid, termen pe care atat Rusia, cat si Ianukovici il resping.

Presedintele rus a anuntat apoi ca urmeaza sa mai fie semnate acorduri in domeniile spatial, aeronautic si al constructiilor navale, iar “aceste proiecte vor trebui sa fie cu adevarat pragmatice, fara filantropie”.

Cei doi sefi de stat au evocat si sensibila chestiune a fuziunii intreprinderilor gaziere rusa Gazprom si ucraineana Naftogaz, chiar daca presedintele ucrainean considera ideea ca fiind “imposibila”.

“In cazul fuziunii dintre Gazprom si Naftogaz, sistemul ucrainean de gazoducte ar putea fi complet modernizat” cu fonduri de la grupul rus, a explicat patronul Gazprom, Alexei Miller, care este favorabil fuziunii cu Naftogaz.

Prezenta lui Medvedev in Ucraina a suscitat nelinistea opozitiei pro-occidentale de aici, care se teme ca Rusia va acapara sectoare intregi ale economiei ucrainene. Drept urmare, liderii opozitiei l-au acuzat pe Ianukovici ca nu apara interesele nationale.