Internetul a schimbat fundamental viata umana. Ajuta oamenii sa navigheze. Ii conecteaza cu alti oameni din intreaga lume. Si are unele efecte neasteptate asupra creierului uman .

Cum are impact Internetul asupra gandirii? Unii experti sugereaza ca accesul usor la toate informatiile stocate pe World Wide Web scurteaza intinderea atentiei oamenilor si poate inrautati memoria . S-ar putea chiar sa-i faci pe oameni mai putin empatici, deoarece comunica mai mult prin ecrane. Dar, desi este tentant sa anulam toate modurile in care Internetul schimba modul in care oamenii cred ca sunt negativi, nu este chiar asa. Navigarea pe web poate face utilizatorii mai inteligenti si ii ajuta sa devina mai constienti de punctele de vedere ale celorlalti.

Cercetatorii inca determina modul in care internetul afecteaza creierul uman. Datorita inovatiilor, cum ar fi smartphone-urile, tabletele si retelele de socializare, aceasta tehnologie va continua sa modifice modul in care oamenii comunica, simt si gandesc. Desi societatea este (probabil) inca mai departe de a se conecta direct la mainframe-ul la  Matrix , Internetul a afectat cu siguranta viata de zi cu zi.

Ne scurteaza atentia

Oamenii sunt ingrijorati de efectul internetului asupra concentrarii de ani de zile si, potrivit unui studiu din 2015  , temerile de a deveni ,,pesti aurii digitali” ar fi putut fi in cele din urma realizate.

Pestele auriu mediu are o durata de atentie de aproximativ 9 secunde, dar oamenii au avut o durata de atentie de 12 secunde – pana in 2000, cand a scazut brusc la 8 secunde. Cercetatorii au urmarit aceasta schimbare uimitoare pana la aparitia telefonului mobil.

Se pare ca exista o divizare generationala si atunci cand vine vorba de atentie. Aproape 80% dintre tinerii intre 18 si 24 de ani chestionati au recunoscut ca si-au luat smartphone-ul ,,atunci cand nimic nu le ocupa [atentia]”, comparativ cu doar 10% din persoanele cu varsta peste 65 de ani.

Ne prinde intr-o stare de distragere perpetua

Cat de des iti verifici telefonul? Un studiu din 2016 a  constatat ca utilizatorul mediu al smartphone-ului isi verifica telefonul de peste 2.600 de ori pe zi. Acest lucru se adauga de un milion de ori pe an si este probabil ca numarul sa creasca pe masura ce oamenii devin din ce in ce mai dependenti de dispozitivele lor.

Intr-un interviu din 2015 , Nicholas Carr, autorul cartii  The Shallows: What the Internet is Making to Our Brains, a  descris acest obicei captivant ca fiind ,,o stare de distragere perpetua si intrerupere constanta”, pretul pe care il platesc oamenii pentru ca detin ,,informatii nelimitate la varfurile degetelor. „

,,Daca exista intr-o stare perpetua de distragere a atentiei”, avertizeaza Carr , ,,nu veti intra niciodata in cele mai profunde surse de intelegere si creativitate umana”.

Memoria noastra pe termen lung face mai rau

Navigarea, derularea si clicul constant pot avea un impact potential asupra capacitatii unei persoane de a pastra si de a retine informatii. ,,[Mutarea] informatiilor din mintea constienta (ceea ce este cunoscut sub numele de memoria de lucru) in memoria pe termen lung necesita un proces de consolidare a memoriei care depinde de atentie”, explica Nicholas Carr . „Daca esti distras in mod constant si primesti informatii noi, in esenta impingi informatiile in si din mintea ta constienta. Nu te ocupi de ele intr-un mod necesar pentru consolidarea bogata a memoriei.”

Gandurile lui Carr au fost sustinute de un studiu din 2011  publicat de  Scientific American . Cercetatorii au remarcat modul in care subiectii isi aminteau mai putine informatii, deoarece stiau ca pot sa le foloseasca cu usurinta mai tarziu. Cu alte cuvinte, accesul la Internet poate incuraja o  minte lenesa .

Ne face sa ne simtim mai conectati si total singuri deodata

In ceea ce priveste socializarea, Internetul poate face utilizatorii sa se simta mai conectati unul cu altul decat oricand – si, de asemenea, mai instrainati unul de celalalt decat oricand. Dupa cum observa profesorul Fritz Nordengren :

,,La prima vedere, a avea multi prieteni sau contacte pe retelele de socializare implica un mare sentiment de conectivitate. Cu toate acestea, probabil ati experimentat dezavantajul cercurilor sociale electronice, cum ar fi petrecerea recenta sau pranzul in care alti invitati se uitau la dispozitivele lor digitale si atingand mesaje catre ceilalti. Conectarea conversatiilor individuale se poate pierde din cauza conexiunii digitale. „

Studiile sugereaza ca ,,cu cat oamenii petrec mai mult timp pe Internet, cu cat interactioneaza mai putin fizic si prin telefon cu familia si prietenii, cu atat cercurile lor sociale devin mai mici si se simt mai deprimati”.

Ne transforma mai putin empatici

Carne de vita Twitter. Troli. Batausii cibernetici. Aproape fiecare sectiune de comentarii video YouTube. Desi exista date care sustin aceasta teorie, trebuie doar sa petreceti cateva ore pe internet pentru a vedea singuri cum intra adesea in partea intunecata a umanitatii. Dar, potrivit lui Nicholas Carr , acesta poate fi, de asemenea, responsabil pentru exacerbarea sau chiar provocarea acestei polarizari continue:

,,Cred ca exista unele indicii ca acest tip de cultura de distragere si intrerupere constanta submineaza nu numai atentia care duce la ganduri profunde, ci si atentia care duce la conexiuni profunde cu alte persoane.

Un studiu pe care l-am mentionat in cartea [ The Shallows ] parea sa arate ca cu cat esti mai distras – cu cat trenul tau de gandire este mai intrerupt – cu atat esti mai putin capabil sa experimentezi empatia. „

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here