Corsetele au devenit populare in secolul al XVI-lea, se presupune ca  Catherine de Medici , sotia regelui francez Henric al II-lea, a interzis femeilor cu talie groasa sa participe la curte. A fost un monarh tiranic, dar femeia de origine italiana a creat standarde de frumusete care s-au mentinut in mod exceptional. Corsetele au ramas incredibil de comune in timpul Renasterii, pana in secolul al XX-lea. Cu toate acestea, anumiti istorici au sugerat ca imbracamintea restrictiva a contribuit la sistemul patriarhal de opresiune feminina.

Strangerea inerenta a modelelor a atras intelegerea feminitatii si atractivitatii dictata de barbati. Deci, in mod surprinzator, femeile purtau corsete in detrimentul lor. Au suferit pentru a obtine o talie mai mica, mai acceptabila din punct de vedere social. Multe tendinte de frumusete din secolul XXI sunt la fel de concentrate si pe forma clepsidrei, dar exista atat de multe lucruri pe care oamenii nu le stiu despre corsete.

Corsetele revendicate de Napoleon au contribuit la declinul umanitatii

Napoleon Bonaparte a cautat nu numai sa conduca Europa, ci si a facut campanie pentru a elimina corsetele. Dictator numit undergarment modelarea ,,uneltei cochetarie detestabila , care nu numai ca tradeaza o indoita frivol , dar previziunile declinul omenirii.” Si in timp ce iubitoarele lui Bonaparte purtau inca corsete, profesionistii medicali mai putin ipocriti credeau ca imbracamintea ar putea cauza infertilitate. De fapt, CJ Dickinson, profesor emerit la Institutul de Medicina Preventiva Wolfson, spune ca imbracamintea extrem de stransa poate duce la endometrioza, provocand leziuni la nivelul mucoasei uterului. Atunci cand sunt restranse, aceste leziuni nu se pot varsa in timpul menstruatiei; poate aparea sangerare interna si s-ar putea forma tesut cicatricial.

Unii barbati purtau corsete

Femeile nu au fost singurii aristocrati care purtau corsete pentru a crea figuri mai acceptabile din punct de vedere social. Mai exact, in ultima parte a secolului al XVIII-lea barbatii purtau pantaloni si jachete care se potrivesc in forma. Corsetele i-au ajutat pe domni sa obtina o silueta mai fina. Cu toate acestea, francezii si englezii s-au saturat de tendinta la mijlocul secolului al XIX-lea. Cei care au continuat sa poarte lenjeria de corp au fost tachinati.

Barbatii austrieci au continuat sa poarte corsete in ciuda schimbarii standardelor de moda in restul Europei. Un domn englez care a participat la un internat de elita austriac a remarcat in numarul din 1867 al  revistei domestice engleza:

Din experienta personala, imi cer sa exprim o aprobare hotarata si necalificata a corsetelor. Am fost trimis devreme la scoala in Austria, unde sireturile nu erau considerate ridicole la un domn ca in Anglia si am obiectat in mod complet englezesc. Un puternic [insotitor de scoala] a fost surd la remonstranta mea si m-a legat rapid strans intr-un corset vienez la moda … Dintr-un sentiment de vanitate am continuat sa-i port de atunci, fara sa-mi pese sa ridiculizez, Am mare grija ca rochia mea sa nu ma tradeze …

Unele corsete contineau bucati de metal sau os

Corsetele dateaza cel putin inca din secolul al XVI-lea. Femeile aristocratice au inceput sa poarte corsete intarite cu oase si colti de balena, in locul celor originale din panza si matase. In cele din urma, bucati de lemn si metal au fost adaugate in fata majoritatii corsetelor pentru a crea si mai multa structura. Ducesa de Montpeniser Anne Marie Louise d’Orleans avea de fapt un corset predominant din metal decorat cu o coroana si floare de lis.

Unii profesionisti din domeniul medical din secolul al XIX-lea au descurajat corsetele strans dantelate

Nu toti cetatenii au tolerat corsetele sau sireturile stranse care au devenit populare odata ce ochelarii metalici au fost adaugati la lenjerie de corp. De fapt, Lancet , una dintre cele mai vechi reviste medicale, a produs cateva articole despre pericolele corsetelor din anii 1880 si 90. In plus, Revista Sacred Heart a mentionat  in 1890:

[Sireturile stranse] nu pot fi decat dureroase … cel mai adevarat novice in anatomie intelege cum prin acest proces aproape fiecare organ important este supus presiunii de crampe, functiile sale interferate si relatiile sale cu alte structuri atat de modificate incat sa-l faca, chiar daca ar fi el insusi competent, o sursa pozitiva de pericol pentru ei.

Mai mult, chirurgul William Henry Flowers a scris in cartea sa din 1881,  Fashion in Deformity , ca corsetele strans legate erau la fel de daunatoare ca modelarea craniului si legarea picioarelor.

They Caused Breathing Problems

Women wore corsets for centuries, but when metal eyelets were added to the undergarments in the 1820s and 1830s, tight-lacing became incredibly popular. This trend involved threading the strings of the corset through the eyelets and pulling considerably. Women were able to be tied in without concern of reverting back to their natural forms. This tight-lacing allegedly caused young women to faint, though; their breathing was constricted. When ladies passed out from lack of oxygen, acquaintances loosened their corset laces or stays. Air then flowed more freely into the lungs. Certain analysts believe excessively tight clothing results in heartburn, distension, and varicose veins because of restricted blood flow.

Nu toate corsetele au fost folosite pentru a face talia sa para mai subtire

Corsetele europene de la inceputul secolului al XVI-lea au creat o forma extrem de recunoscuta. Pieptul unei femei aristocratice era impins in sus cand purta haina de modelat; jumatatea ei superioara parea mai plina. Torsul avea forma unui cilindru din cauza unui material neclintit care cobora in partea din fata a corsetului. Dispozitivele de modelare semanau mai degraba cu conuri in secolul al XVII-lea. Doua bucati de tesatura cu dezosare groasa au fost combinate pentru a face talia sa para si mai ingusta.

De la aproximativ 1800 pana la 1830, corsetele erau mai iertatoare. Stomacul femeilor a fost lasat nestapanit. Lenjeria de corp a fost mai mica si seamana mai mult cu sutienele din secolul XXI.

Corsetele au schimbat forma pe masura ce diferiti monarhi au luat coroana

Era victoriana a inceput cand regina Victoria a luat coroana in 1837. Corsetele din timpul domniei sale, din nou, au restrictionat burta. Figurile cu clepsidra erau incredibil de populare, asa ca erau necesare si lenjerie de corp restrictiva si mai lunga, care depasea talia naturala. Dezosarea otelului a contribuit la crearea formei. Pentru a face femeile sa para mai conturate, moda victoriana a cerut varfuri cu umeri mari si fuste cerc care acopera mai multe straturi de crinolina. De asemenea, designerii de imbracaminte au inceput sa produca in serie corsete in timpul Revolutiei Industriale; oamenii au putut sa le acceseze mai usor.

Cand Regina Victoria a murit in 1901, stilul s-a schimbat  din nou. Curtenii regelui Edward purtau corsete cu ,,S-bend”. Aceste lenjerie de corp fortau de obicei femeile sa se incline inainte; soldurile si sanul impingeau inainte, in timp ce spatele aveau o scufundare nefireasca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here