Două ştiri legate între ele. O declaraţie a purtătorului de cuvânt al MAE de la Moscova şi una de la Strasbourg, care îl are în prim plan pe deputat Vlad Cubreacov, adjunctul lui Iurie Roşca, pe vremuri naţionalist, astăzi vândut lui Voronin şi Rusiei. Scenariul este susţinut şi de fraţii Victor şi George Roncea în mai multe articole. Ultimii doi sunt apropiaţii lui Traian Băsescu şi au fost acuzaţi în mai multe rânduri că, de fapt, jocurile Moscovei în Basarabia.

Ministerul rus de Externe nu are niciun dubiu că la Chişinău a avut loc o ‘tentativă de lovitură de stat’ imediat după alegerile parlamentare desfăşurate la 5 aprilie, care au fost câştigate de Partidul Comunist, relatează miercuri ITAR-TASS şi RIA Novosti. ‘Forma pe care au luat-o acţiunile de protest şi anume provocarea forţelor de ordine, evident în ideea unei reacţii dure de răspuns, asaltul clădirilor oficiale, vandalizarea lor, distrugerea proprietăţii şi arhivelor acestora, batjocorirea simbolurilor de stat suveran ale Republicii Moldova şi înlocuirea lor cu simbolurile naţionale ale altor state, toate acestea ne permit să afirmăm că a fost vorba de o tentativă de lovitură de stat’ – a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei ruse Andrei Nesterenko. ‘În genere, poziţia Bruxellesului în privinţa situaţiei din Republica Moldova este determinată în mai mare măsură de eurosolidaritate decât de obiectivitate’, a afirmat diplomatul rus, menţionând că declaraţiile critice ale funcţionarilor europeni vizează în principal Republica Moldova, Uniunea Europeană negrăbindu-se să cheme la ordine şi cealaltă parte – România. Evident, ‘pentru a o determina să-şi reconsidere poziţia în privinţa tuturor aspectelor divergente din relaţiile moldo-române în conformitate cu normele universal acceptate’, a adăugat purtătorul de cuvânt al MAE de la Moscova.‘Criza din Moldova va influenţa negativ şi eforturile comune ale mediatorilor conflictului transnistrean’, a mai spus reprezentantul diplomaţiei ruse.
În acest context, Ministerul rus de Externe a făcut apel la noul parlament al Republicii Moldova să se concentreze pe rezolvarea problemelor social-economice din ţară şi să nu se lase atras în dezbateri politice inutile, pentru a preveni scindarea societăţii moldovene.

O parte dintre deputaţii europeni şi ziariştii prezenţi la sesiunea APCE au primit câte un CD cu filmul ‘Atac asupra Moldovei’, o producţie a postului de televiziune NIT, în care partidele de opoziţie sunt învinuite ca fiind organizatorii manifestaţiilor de protest din 7 aprilie de la Chişinău ce au degenerat în violenţe. Filmul distribuit de deputatul Vlad Cubreacov (Partidul Popular Creştin-Democrat) , membru în delegaţia Republicii Moldova la APCE, împreună prezintă imagini din timpul campaniei electorale a liderilor liberali, cu inserări de la manifestaţiile de protest, precum şi imagini ale clădirilor devastate ale Parlamentului şi Preşedinţiei moldovene. Poziţia expusă în film a fost împărtăşită şi de Konstantin Kosaciov, şeful delegaţiei ruse la APCE, care, solicitat de reporterul Asociaţiei Presei Independente din Chişinău (API) să comenteze evenimentele din 7 aprilie, a declarat următoarele: ‘Drapelul Federaţiei Ruse nu a fost prezent în timpul manifestaţiilor de protest, pentru că noi nu ne-am implicat în campania electorală din Republica Moldova şi nici în evenimentele ce au urmat după alegeri. Situaţia din Republica Moldova trebuie să se clarifice pe cale politică, fără implicări externe. Nici Rusia, nici Ucraina, nici România şi niciun alt stat european nu trebuie să se implice în treburile interne ale Republicii Moldova. Mă uimeşte faptul că unele ţări europene se prefac că nu observă implicarea României în manifestaţiile de protest de la Chişinău. Nu-mi imaginez că vreun participant la demonstraţii să arboreze steagul Rusiei. Cred că ar crea un scandal nemaipomenit…’. Ghenadi Ziuganov, liderul comuniştilor din Rusia, parlamentar APCE, a spus că folosind pretextul renumărării voturilor şi falsificarea alegerilor, opoziţia a încercat să realizeze lovitura de stat sub drapelul României: ‘Dacă Europa nu va considera aceasta un act de vandalism şi nu va avea o reacţie, va fi o mare greşeală, pe care noi o vom corecta’.Tot în cadrul sesiunii APCE, comunitatea studenţilor moldoveni de la Strasbourg a prezentat un apel către Parlamentul European şi Consiliul Europei prin care sesizează fraudarea masivă a alegerilor din 5 aprilie din Republica Moldova şi solicită forurilor europene condamnarea cadrului nedemocratic în care acestea s-au derulat, precum şi declanşarea unei anchete sub egida organismelor internaţionale pentru a elucida cazurile de tortură şi omor din timpul manifestaţiilor de protest.

ŞI MAE RĂSPUNDE LA ÎNTREBAREA PE CARE O PUNEAM ACUM CÂTEVA ZILE:

Miinisterul Afacerilor Externe a respins, miercuri, informaţia apărută în cotidianul „Flux’, care apare la Chişinău, potrivit căreia România ar îngrădi libera circulaţie a moldovenilor în ţara noastră.MAE face referire la un articolul din ziarul Partidului Popular Creştin Democrat ‘Flux’, în care se afirmă că secţia consulară a României de la Chişinău ar fi refuzat să acorde vize de intrare în România unui grup de peste 30 de tineri, care ar fi intenţionat să vină, cu ocazia sărbătorilor pascale, în pelerinaj la mai multe biserici din România. Ziarul Flux, din trustul de presă al liderului PPCD Iurie Roşca, a difuzat, pe 27 aprilie, articolul ‘România îngrădeşte libera circulaţie a moldovenilor pe teritoriul român’.   Publicaţia menţionată îi citează pe câţiva tineri a căror solicitare de viză ar fi fost respinsă.