Blockchain a revolutionat piata financiara in ultimii ani. Este o tehnologie bazata pe un lant de blocuri de operatiuni descentralizate si publice. Acesta genereaza o baza de date partajata la care au acces participantii sai, care pot urmari fiecare tranzactie pe care au facut-o. Caracterul sau este dat inovatiei si este cunoscut in special pentru ca este tehnologia care a dezvoltat Bitcoin. Daca esti interesat de sector, descopera unde sa studiezi Blockchain de la zero. Continua sa citesti!

Unde sa studiezi Blockchain

Desi este o tehnologie relativ noua, exista resurse multiple cu ajutorul carora putem incepe sa aflam mai multe despre acest domeniu. Luati nota de unde sa studiati Blockchain!

Cele mai bune carti Blockchain

 • The Blockchain Developer este o carte foarte interesanta pentru toti cei interesati sa aprofundeze in aspectele tehnice ale Blockchain-ului pentru a incepe noi proiecte sau a continua cu proiectele existente. Autorul este Elad Elrom si este un ghid practic pentru proiectarea, implementarea, publicarea, testarea si securizarea proiectelor bazate pe blockchain.
 • Blockchain: The Industrial Revolution of the Internet este o carte coordonata de Alex Preukschat si realizata cu colaborarea unor profesionisti precum Carlos Kuchkovsky, de la BBVA, Gonzalo Gomez, de la IECISA, Daniel Diez, de la Everis, si Inigo Molero, de la OroFinanzas. com. Aceasta carte vorbeste despre modul in care aparitia blockchain-ului in 2009 a dat nastere unui nou model economic bazat pe descentralizarea increderii, in care toti putem face schimb de bunuri si servicii fara a fi nevoie de terti.
 • Cartea lui Satoshi este o lucrare binecunoscuta a lui Phil Champagne si aduna scrierile si schimbul de opinii realizat de Satoshi Nakamoto pe parcursul a doi ani. In 2008 Satoshi Nakamoto si-a publicat studiul si cateva luni mai tarziu a lansat reteaua Bitcoin, samanta unei intregi industrii care astazi este cunoscuta sub numele de blockchain.
 • Cryptoassets este un ghid inovator al investitorilor pentru o clasa de active complet noua. Autorii sunt Chris Burniske si Jack Tatar. Odata cu cresterea tehnologiei bitcoin si blockchain, investitorii au mult mai multe oportunitati de a investi online. Acest ghid de la doi experti din industrie arata cum sa stapanesti lumea blockchain-ului si cum sa investesti in aceste active emergente pentru a-ti asigura viitorul financiar.
 • Blockchain Revolution este o carte scrisa de Don Tapscott si Alex Tapscott. Tatal si fiul sustin ca blockchain-ul va modela urmatoarea era a prosperitatii – in finante, afaceri, asistenta medicala, educatie si guvernare, printre altele.

Bloguri Blockchain

 • EthereumDev este un blog care va informeaza despre tot ce trebuie sa stiti pentru a incepe sa va dezvoltati in lumea Ethereum. De la scrierea primului contract inteligent pana la testarea si interactiunea cu blockchain-ul cu JavaScript. Ideal pentru a studia Blockchain.
 • IBM are si blogul Blockchain Pulse specializat in Blockchain unde reuneste tot felul de informatii despre industrie, atat stiri, cat si conversatii, povesti si opinii de la experti in domeniu.
 • Decrypt este un site web dedicat constructorilor si antreprenorilor Web3. Obiectivul acestui mediu este de a oferi cititorilor un set de instrumente pentru a intelege fundamentele industriei.
 • CoinDesk este platforma media pentru urmatoarea generatie de investitori care exploreaza modul in care criptomonedele si activele digitale contribuie la evolutia sistemului financiar global. Scopul sau este de a informa, educa si conecta comunitatea globala de investitii prin stiri, date, evenimente si educatie.
 • Cointelegraph este cea mai importanta resursa media digitala care acopera o gama larga de stiri despre tehnologia blockchain, activele cripto si tendintele emergente in domeniul fintech. In fiecare zi publica cele mai actualizate stiri atat din lumea descentralizata, cat si din cea centralizata si este o optiune buna pentru a studia blockchain.
 • In cele din urma, Alastria este o asociatie non-profit care promoveaza economia digitala prin dezvoltarea tehnologiilor Blockchain descentralizate. Este o organizatie multisectoriala care genereaza si impartaseste cunostinte, cu spirit de colaborare, care evolueaza cu o viziune si un scop comun.

Instrumente blockchain

 • Truffle este un cadru blockchain Ethereum conceput pentru a crea un mediu de dezvoltare cu scopul de a facilita dezvoltarea solutiilor bazate pe Ethereum. In plus, include si o biblioteca masiva care accepta scrierea de noi contracte inteligente.
 • Metamask serveste ca o conexiune intre un browser si un blockchain Ethereum. In plus, ofera si o platforma software pentru a servi Ether si alte active ERC-20. MetaMask este o extensie de browser web sau un plugin care permite utilizatorilor sa interactioneze cu usurinta cu DApps blockchain Ethereum.
 • Geth este o implementare a nodului Ethereum bazata pe limbajul de programare Go. Il puteti folosi in trei interfete diferite: consola interactiva, serverul JSON-RPC si linia de comanda.
 • Mist este in prezent alegerea perfecta pentru implementarea unui contract inteligent si este, de asemenea, un portofel cu noduri complete. Factorul uimitor al Mist care il face printre cele mai bune instrumente blockchain este eticheta Ethereum de pe el.