In dezvoltarea de software, este inteleasa ca o furca sau bifurcare, crearea unui proiect intr-o directie diferita de proiectul principal sau oficial, prin utilizarea codului sursa existent. Aceasta practica este foarte comuna in proiectele open source sau software liber.

Cand vorbim de furci sau furci in blockchain sau Blockchain, ne referim la crearea de proiecte pornind de la un proiect anterior. Prin urmare, am putea vorbi despre un fel de actualizare.

Este important sa retineti ca retelele blockchain sau blockchain-urile sunt guvernate de reguli codificate , care permit nodurilor sa valideze blocurile de tranzactii in acelasi mod si sa mentina consensul. Prin urmare, aceste reguli verifica daca structura blocului si tranzactiile incluse in acesta, cum ar fi dimensiunea blocului, adica spatiul de care dispune, sunt corecte.

Cu aceasta mica introducere, vom aprofunda ce sunt furcile dure, ce tipuri exista si cum functioneaza.

Hard Fork si Bitcoin

O furca poate fi definita ca o furca . In programare, aceasta se refera la procesul care se realizeaza pentru a copia codul sursa al unui program , in acest caz ar fi platforma bitcoin. Furcile pot avea doua utilizari diferite, pe de o parte sunt folosite pentru a clona codul bitcoin pentru a crea o noua criptomoneda . Si pe de alta parte, pentru a efectua o actualizare a codului existent.

Cu toate acestea, indiferent pentru care il folosim, deoarece este un sistem open source, oricine poate accesa codul . Prin urmare, oricine are cunostinte avansate de blockchain poate rula un hard fork.

De asemenea, pentru a crea un nou proiect blockchain bazat pe bitcoin open source nu exista impedimente. Dar, pe de alta parte, pentru a face o actualizare a unui cod deja existent si a-l implementa definitiv, este necesar un consens anterior.

Prin urmare, tinand cont de ceea ce am vazut, putem defini hard fork-ul ca un fork intentionat cu scopul de a actualiza sau reproiecta codul . Acest lucru poate duce la rezultate diferite, cum ar fi o crestere a dimensiunii blocurilor sau o schimbare a regulilor sistemului.

Tipuri de furci sau bifurcatii

Gasim mai multe tipuri de furci pe care le vom folosi pentru un lucru sau altul, in functie de ceea ce vrem sa facem.

Furca moale 

Un soft furk este o actualizare de consens la sursa deschisa a bitcoin. Cand vorbim de soft, ne referim la soft, prin urmare, este folosit pentru a identifica cand modificarile codului nu au repercusiuni exagerate asupra sistemului si chiar si rezultatul este compatibil cu versiunile anterioare, prin urmare, ele pot coexista in acelasi Bitcoin fara probleme de retea.

Aceste tipuri de furci sunt mai dificil de implementat in cod decat cele puternice , deoarece trebuie avuta in vedere compatibilitatea cu versiunile anterioare ale software-ului, ceea ce adauga limitari la programare.

Furca robusta 

Crash Forks apar atunci cand dezvoltatorii de sistem comit greseli prin efectuarea unui nou fork pentru a remedia erorile. Aceasta eroare determina crearea unui al doilea lant de blocuri care se bazeaza pe noua versiune a software-ului. Astfel, blockchain-ul se bifurca accidental .

Diferentele dintre furcile moi si cele dure

Atat in ​​soft forks (soft forks) cat si in hard forks , utilizatorii sunt cei care trebuie sa participe la actualizarea retelei , fie prin descarcarea de software nou si pornirea nodurilor actualizate, fie abtinandu-se de la a face acest lucru, daca doresc acest lucru. Retineti, totusi, ca furcile moi nu ii exclud pe cei care nu fac upgrade, in timp ce furcile dure o fac.

De exemplu, atunci cand se folosesc fork-uri pentru actualizarea retelei in cauza , este necesar sa se atinga pragul de adoptare de catre nodurile retelei, agreat anterior si implementat in cod de dezvoltatorii de protocol.

Pe de alta parte, daca ceea ce doriti este sa creati o noua criptomoneda , consensul nu este o problema. Dezvoltatorii noului blockchain specifica noii parametri si un punct de plecare in ceea ce priveste lantul bifurcat. Fie zero, ca in cazul Litecoin, fie o anumita inaltime a blocului, ca in cazul Bcash.

In ceea ce priveste hard fork-urile, odata activate, este posibil sa incepeti un fel de joc de piata, care se poate incheia intr-unul din urmatoarele scenarii:

Lantul vechi sau nou este lasat pustiu

Cand lantul vechi sau nou devine pustiu, iar cei ramasi activi, cu noduri si mineri migrati in mare parte pe el, este posibil ca minerii sa ramana pe lantul minoritar sau sa-si ia timp pentru a trece la altele mai lungi . Daca se intampla acest lucru, probabil vei pierde bani . Acesta este unul dintre cele mai frecvente scenarii cand vine vorba de o actualizare programata .

Cele doua lanturi supravietuiesc prin impartirea valorii fiecarei criptomonede

Gasim cazuri in care criptomonedele supravietuiesc, iar puterea de procesare si valoarea fiecareia dintre ele este impartita in functie de ceea ce determina piata . Acest scenariu apare de obicei in cazuri de hard furk controversate sau controversate . Un exemplu se gaseste in Ethereum si Ethereum Classic.

Lantul care initiaza furca este strain de lantul parinte

Cand lantul care initiaza fork-ul nu are total legatura cu lantul principal, da viata a ceea ce este cunoscut sub numele de altcoin , iar acest lucru nu afecteaza neaparat puterea de procesare sau valoarea de piata a lantului original.

Prin urmare, pentru a rezuma si a face mai clar ce sunt furcile cu lant bloc, trebuie sa tinem cont de faptul ca:

Furculite moi:

  • Sunt greu de programat.
  • Ele reduc regulile de consens.
  • Implementarea nu implica actualizarea de catre toate nodurile din retea.

Furci puternice:

  • Sunt mai usor de programat.
  • Ele adauga sau modifica regulile actuale de consens.
  • Implementarea sa include o actualizare obligatorie a nodurilor sau excluderea din retea. DACA nu o faci, te poti ramifica in lanturi independente.

Datorita hard forks, vom putea sa ne modificam lantul de blocuri fara a fi nevoie sa cream un nou proiect, deoarece acest nou blockchain va incepe de la un proiect deja existent.