Construirea identității tale online pornește încă de la numele site-ului pe care îl vei avea, mai exact numele de domeniu pe care îl vei alege.

Dacă ai o companie, cel mai simplu mod de a stabili domeniul este acela de a alege numele brandului. Dacă ai un blog, un magazin de e-commerce sau orice alt tip de site, alege un nume care atrage și care este simplu de reținut de către utilizatori.

Ce este un domeniu?

Pentru o afacere offline, clienții găsesc sediul acesteia prin adresa pe care o furnizezi. De exemplu dacă ai un magazin în care vinzi pantofi, potențialii clienții ajung să cumpere de la tine și să îți vadă oferta cu ajutorul adresei fizice.

La fel funcționează și domeniul, doar că în mediul online. Domeniul este o ”adresă poștală virtuală” a site-ului tău care odată accesată va conduce utilizatorul la site-ul tău.

Pentru a putea fi identificate unic, fiecare computer are alocată o adresă unică numită IP. Fiecare IP este compus din mai multe cifre de formatul 111.222.333.444. IP-urile sunt dificil de reținut mai ales că fiecare site pe care vrem să îl accesăm are o astfel de adresă. 

Numele domeniului web înlocuiește practic acest IP și odată tastat, utilizatorul va ajunge pe site-ul tău.

Un nume de domeniu este alcătuit dintr-un șir de caractere care de regulă formează un cuvânt sau un acronim și o extensie (de ex: pantoficomozi.ro). Există peste 1.000 de extensii disponibile pentru înregistrare (generice, legate de țări sau anumite domenii de activitate) și cele mai utilizate sunt cele cu .ro, .com, .eu, .org, .info, .biz, .net.

Cum cumperi un domeniu?

Există companii specializate care îți oferă posibilitatea de a cumpăra un nume de domeniu, valabil pentru o anumită perioadă de timp, care să fie unic și doar al tău, astfel încât să îți asiguri prezența în mediul online.

În funcție de extensia pe care o dorești (.ro, .com, .eu, .site, etc) și perioada de înregistrare, prețurile domeniilor diferă. Pentru a face cea mai bună alegere, identifică un furnizor profesionist și cu experiență, aici: https://www.hostx.ro/inregistrare-domenii/domenii-web.html

Cât costă un domeniu?

Domeniile în sine nu sunt foarte scumpe. Cele cu extensia .ro pornesc de la 9 euro/ an iar cele .com de la 10 euro/an. Cel mai accesibil domeniu este cel care are extensia .eu, aproximativ 5.5 euro/an, însă s-ar putea ca achiziția lui să nu te ajute într-un mod eficient.

Utilizatorii sunt obișnuiți să tasteze de regulă numele de domenii cu .ro sau .com, așadar dacă vrei să fii găsit foarte repede, ar trebui să te îndrepți către o astfel de variantă. Sigur, pot funcționa și altele, dar depinde cât de bine se pretează pentru brandul tău și câte eforturi de comunicare faci pentru a fi sigur că potențialii clienții țin minte site-ul tău.

Cum trebuie să fie un domeniu?

Așa cum spuneam mai sus, un domeniu poate însemna numele brandului tău, un acronim sau un nume inventat. Pentru a avea însă succes cu el, trebuie să te asiguri că acesta este cât mai scurt astfel încât clienții să îl memoreze ușor, să fie ușor de scris, să nu conțină greșeli gramaticale și să fie pe cât posibil asociat cu brandul virtual pe care îl creezi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here