Sportul este foarte important pentru mentinerea unui organism sanatos si a unei inimi puternice. Insa, in anumite situatii, practicarea unui sport poate fi periculoasa. Iata la ce sa fim atenti!

Anomalii genetice

Daca suferi de anomalii genetice, atunci cu siguranta activitatea sportiva iti este mult limitata. In functie de anomalie, poti practica doar anumite exercitii sau nu poti face deloc sport.

Cercetatorii spanioli au facut diverse studii asupra fotbalistilor, dupa ce mai multi sportivi si-au pierdut viata pe terenul de fotbal. Cercetatorii au descoperit ca jucatorii de fotbal sufereau de o afectiune genetica ce ducea la ingrosarea peretilor inimii. Moartea subita era cauzata de miocardiopatia hipertrofica, asa cum este denumita stiintific afectiunea.

Echipament inadecvat

Chiar si echipamentul nepotrivit poate duce la accidentari sportive. Atunci cand practici un anumit sport, trebuie sa stii si care sunt echipamentele de care ai nevoie. De exemplu, incaltamintea este foarte importanta atunci cand alergi. Pantofii sport se aleg in functie de terenul pe care alergi (nisip, asfalt, banda de alergare in cadrul unei sali de sport, etc.). Alegerea pantofilor nepotriviti poate cauza dureri musculare sau entorse la nivelul gleznelor.

Sala nepotrivita

Trebuie sa fii atenta si la alegerea salii in care faci sport. Ai grija sa fie curata si ingrijita si fara urme de mucegai sau igrasie pe pereti, deoarece acestea iti pot cauza probleme respiratoriii. In cazul persoanelor care sufera de astm, sala trebuie sa fie foarte bine aerisita si ventilata, pentru a nu produce crize de astm.

Lipsa sportului este periculoasa

Chiar si lipsa practicarii exercitiilor fizice poate fi periculoasa. Cercetatorii de la Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca peste 60% din populatie nu face sport nici macar acele 20-30 de minute recomandate zilnic. Lipsa activitatii fizice duce la peste 2 milioane de decese anual, la 10-16% din cazurile de cancer de san, colon sau diabet si peste 22% din decesele provocate de afectiuni ale inimii.