Cine a spus ca salinele Romaniei sunt a opta minune a lumii, sau ca tara noastra este „Solnita Europei“, n-a fost departe de adevar. Observatiile sunt judicioase, si te vei convinge de asta facand o vizita (macar una!) in salina de la Praid. N-o sa fii tocmai singur.
In fiecare an vin aici peste o suta de mii de turisti, statistica ce vorbeste de la sine despre valoarea si potentialul turistic urias al minei asezate la poalele muntilor Gurghiu, intr-un cadru natural care lasa urme si pe retina, si in inima.
Sarea – simbol al vietii
Importanta practica a sarii pentru comunitatile umane, de-a lungul istoriei, este evidenta, prea multe explicatii in acest sens fiind de prisos. Inca din preistorie, asezarile din apropierea izvoarelor si lacurilor sarate au fost numeroase. Atat oamenii, cat si animalele aveau nevoie vitala de sare. Dar dincolo de aspectul strict utilitar, ea a capatat si o incontestabila valoare simbolica: element purificator, hrana spirituala in ritualurile noastre crestine, insemn al ospitalitatii. Batranii intelepti afirma ca sarea e viata, pentru ca lichidul amniotic, in care se scalda embrionul, este sarat, ca si marea ce gazduieste atatea suflete.
Turismul ca business
Poate mai mult decat oriunde in alta parte, sarea este viata la Praid. Pentru localnici, ea reprezinta siguranta zilei de maine. Exploatarea bruta trece cumva in secundar, deoarece turismul – acesta e cuvantul! – turismul face si desface pe frumoasele meleaguri harghitene! Turistii, foarte multi dintre ei straini, vin sa profite de binefacerile aerului saturat de sare. Speleoterapia se vinde, si se vinde bine! Nu conteaza ca ploua sau ca ninge. Oamenii se grupeaza cuminti (vara, autobuzul nu pleaca fara mai putin de douazeci si cinci, dar musterii se gasesc mereu), urca in masina si se pregatesc de aventura. Ingreunat, vehiculul porneste la drum in tunelul de un kilometru si ceva. Urmeaza apoi vreo doua sute de trepte pana se intra efectiv in galeria salinei. Suntem la o suta douazeci de metri sub pamant, respiram ca niciodata in viata, e o racoare placuta si o lume de vis incepe sa ni se arate. Surprizele abia acum incep!
Complex de agrement si de tratament
In salina de la Praid ai revelatia ca omul poate sa si colaboreze genial cu natura, nu doar sa o atace. In lumea cristalelor, mana umana a imprumutat din finetea divina. Decorul imens, cu goluri subterane impresionante, da senzatia de catedrala in sare, sau de oras scufundat in adancuri, cam ca la Targu Ocna. Amenajarile, integrate armonios, s-au facut cu cap si cu gandul atat la vizitatorii obisnuiti, cat si la bolnavi. Terapia de baza la Praid vizeaza afectiunile respiratorii. Daca ai probleme, iti poti face abonament! Atentie: vizitarea si tratamentul copiilor sub 3 ani este gratuit! Timpul recomandat de tratament este de patru ore pe zi (circa zece zile), dar trece cat ai clipi. Fiindca ai la dispozitie facilitati unice. Exploatarea comerciala e superioara celei de la Slanic Prahova, spre exemplu. Cei mici au locuri de joaca, masinute electrice, un castel gonflabil, iar adultii pot vizita bisericuta unica in Europa (cu hramul Sfantului Ioan de Nepomuk), minimuzeul, galeriile foto si biblioteca, pot admira sculpturile si picturile murale, pot cumpara suveniruri. Suferinzii au posibilitatea sa faca si gimnastica! Se joaca biliard, badminton sau ping-pong, se poate servi o cafea sau o gustare la bufetul special amenajat. Exista o multime de banci, pe care merita sa te asezi si sa admiri cele din jur. Tinerii au la indemana chiar si un club internet (ceea ce mi s-a parut incredibil)! Daca ar fi sa sintetizez, as spune ca gasesti aici de toate pentru toti.
Loc binecuvantat de Dumnezeu
Despre salina de la Praid s-au scris si se vor mai scrie carti. Prezentarea de fata nu are darul sa fie exhaustiva, ci isi propune doar sa va trezeasca dorul de calatorie, intr-un loc binecuvantat de Dumnezeu cu o neasemuita bogatie naturala. La drum!