Conditiile de sanatate cronice va pot creste riscul de a fi spitalizat cu gripa(gripa). Un studiu recent realizat de Centrele de Control si Prevenire a Bolilor (CDC) a raportat ca bolile severe cauzate de gripa sunt mai probabile in randul adultilor care aucronicafectiuni medicale comparativ cu cei care nu. Acest lucru se datoreaza faptului ca afectiunile cronice va pot lasa corpul prea slab pentru a combate gripa.

Cu cat riscul de complicatii gripale este mai mare, cu atat este mai important sa aveti o gripa anuala vaccin. Este cel mai bun mod de a te proteja de gripa.

Chiar daca COVID-19 a furat focul departe de gripa, este la fel de important ca oricand sa te protejezi de gripa. Pandemiile de gripa au aparut si au disparut de sute de ani. Mai multe tulpini de gripaviruscircula in fiecare an. Un vaccin antigripal este cea mai buna aparare.

Persoanele cu risc crescut de complicatii gripale includ persoanele cu aceste afectiuni cronice, potrivit CDC:

Astm

Tulburari ale sangelui (cum ar fi secera celula boala)

Boli pulmonare cronice (cum ar fi obstructive cronice pulmonar boala [BPOC] si fibroza chistica)

Tulburari endocrine (cum ar fi diabetul)

Boli de inima (cum ar fi congenital inima boala, congestiva insuficienta cardiaca, si coronarian artera boala)

Boli de rinichi

Tulburari hepatice

Obezitate (cu un indice de masa corporala (IMC) de 40% sau mai mare)

Istoria accident vascular cerebral

Nu numai ca a avea o afectiune cronica va poate expune un risc crescut de complicatii grave ale gripei, dar va poate agrava si afectiunea cronica. Acest lucru este adevarat chiar daca starea dumneavoastra este bine gestionata.

Calea catre o sanatate imbunatatita

Ar trebui sa luati vaccinul antigripal imediat ce acesta este disponibil in fiecare toamna. De asemenea, il puteti lua oricand pe tot parcursul sezonului gripal (de obicei pana in martie). Cel mai bine este sa il luati toamna, astfel incat vaccinul sa va poata proteja pe tot parcursul sezonului gripal (aproximativ 6 luni). In Statele Unite, activitatea gripala atinge apogeul intre decembrie si februarie. Vaccinul este disponibil prin impuscare sau prin spray nazal (LAIV4). CDC recomanda persoanelor care sufera de afectiuni cronice sa li se administreze vaccinul impotriva gripei, nu vaccinul impotriva gripei nazale.

Vaccinul poate reduce sansa de spitalizare cu 37% si riscul de admitere la sectia de terapie intensiva (UCI) cu 82% pentru persoanele care sufera de afectiuni cronice, potrivit CDC .

Vaccinurile antigripale functioneaza prin expunerea dumneavoastra imunsistem la o forma inactiva (ucisa) a virusului gripal. Corpul dumneavoastra va acumula anticorpi impotriva virusului pentru a va proteja de gripa. Vaccinul cu spray nazal contine virusi activi, dar slabiti. Nu puteti lua gripa din vaccinul antigripal sau din vaccinul cu spray nazal.

Daca aveti varsta de 65 de ani sau mai mult, CDC va recomanda sa vi se administreze fie un vaccin obisnuit impotriva gripei, fie o doza mare de gripa sau un vaccin antigripal adjuvant. Fotografiile cu doze mari si adjuvantate sunt concepute special pentru aceasta grupa de varsta.

Siguranta vaccinului

Vaccinul antigripal este sigur. Exista foarte putine efecte secundare. Dupa ce ati primit vaccinul antigripal, bratul poate fi dureros cateva zile. Este posibil sa aveti un nivel scazutfebra, va simtiti obosit sau aveti muschi durerosi pentru o perioada scurta de timp. Daca ati primit vaccinul cu spray nazal, este posibil sa aveti curgerea nasului, dureri de cap, tuse sau dureri in gat.

Unde pot face o vaccina impotriva gripei?

Exista multe locuri care ofera vaccinuri impotriva gripei. Unde decideti sa va faceti o vaca impotriva gripei va depinde probabil de locatie si cost.

Vaccinurile impotriva gripei sunt disponibile de la medicul dvs. de familie, de la farmaciile nationale (cum ar fi CVS si Walgreens), la clinici, centre de sanatate comunitare, centre de ingrijire urgenta, departamente de sanatate publica, colegii (gratuit pentru studenti), unii angajatori si multe altele.

Costul pentru vaccinul antigripal variaza de la gratuit la aproximativ 50 USD, in functie de faptul daca aveti asigurare (asigurare privata, Affordable Care Act, Medicare partea B). Daca aveti asigurare, majoritatea locurilor enumerate mai sus va vor oferi un vaccin antigripal fara niciun cost.

Daca nu aveti asigurare, cautati locuri care ofera vaccinuri cu gripa reduse. Multe farmacii nationale ofera cupoane sau alte reduceri pentru vaccinurile impotriva gripei. Preturile variaza foarte mult, deci cumparati. Poate insemna sa platiti 19 USD sau mai mult decat de doua ori. Cautati si cupoane online sau cautati comparatii de costuri pe GoodRx . De asemenea, fiti pregatiti sa platiti in avans inainte de a primi gripavaccinare.

Daca doriti ajutor pentru a afla unde sa gasiti un vaccin antigripal langa dvs., exista instrumente online care va pot ajuta. Incercati sa cautati pe vaccines.gov sau VaccineFinder . Ambele folosesc coduri postale pentru a va ajuta sa restrangeti cautarea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here