Fumul secundar este combinatia de fum expirat de un fumator si fumul care iese din capatul ars al produsului sau din tutun. De fiecare data cand cineva este expus fumului pasiv din tigarile, tevile sau trabucurile traditionale din tutun, inhaleaza mai mult de 7.000 de substante chimice. Majoritatea acestor substante chimice sunt daunatoare sitoxicsi poate afecta sanatatea si dezvoltarea. Aproximativ 70 dintre aceste substante chimice pot provocacancer. Fumul secundar din tigarile electronice, care vine sub forma de aerosoli, contine substante chimice nocive (inclusivnicotina) de asemenea.

Fumatul repetat ramane in aerul casei dvs., in perdele, lenjerie de pat, covoare si mobilier. Asta inseamna ca copilul dumneavoastra poate continua sa fie expus la efectele nocive ale fumului pasiv pentru o vreme.

Fumul secundar este toxic pentru persoanele de toate varstele. Este si mai periculos pentru bebelusi, copii mici si adolescenti, deoarece creierul si corpul lor sunt inca in curs de dezvoltare. Din pacate, bebelusii si copiii mici sunt expusi fumului secundar mai mult decat adultii, deoarece nu pot parasi casa sau masina in care fumeaza cineva.

Calea catre o sanatate imbunatatita

Daca fumezi, opreste-te. Aceasta este singura modalitate de a va proteja sanatatea si de a limita expunerea familiei la fumatul pasiv din casa sau masina lor. Din fericire, multe state, judete si orase au legi privind fumatul in locurile publice pentru a proteja oamenii de fumul pasiv.

Legile federale interzic fumatul in cladirile federale, in cladirile care sunt detinute, inchiriate sau inchiriate de catre puterea executiva a guvernului federal sau in cladirile care gazduiesc programe care primesc finantare federala. De exemplu, acest lucru s-ar aplica programelor de educatie timpurie Head Start ale guvernului SUA. Interzicerea fumatului in orase, judete si state variaza. Cu toate acestea, majoritatea legilor sunt scrise si concepute pentru a proteja oamenii de fumul pasiv.

Casa si masina dvs.:  daca fumati, pastrati casa si masina fara fum. Cu cat cineva este mai aproape de fumul pasiv, cu atat inhaleaza mai multe substante chimice. Fumati in aer liber, suficient de departe de casa sau masina pentru a impiedica suflarea fumului inauntru. Fumul ramane pe hainele tale. Asadar, purtati o jacheta separata cand sunteti afara afumand. De asemenea, lasarea ferestrei masinii jos in timp ce fumezi si conduci nu este de nici un folos. Nu permiteti prietenilor, familiei sau furnizorului dvs. de servicii de ingrijire a copilului sa fumeze in interiorul casei dvs. atunci cand sunt in vizita.

Scoala si ingrijirea copilului dvs.:  Legile locale si de stat impartasesc de obicei un interes comun in protejarea copiilor impotriva fumului pasiv. Daca cineva de la scoala sau centrul de ingrijire a copilului dvs. ignora regula interzicerii fumatului, anuntati persoana care se ocupa de acea unitate. Aceste legi interzic fumatul in scoli, gradinite comerciale, spitale si in cladiri publice.

Pentru centre private de ingrijire la domiciliu, verificati legile din statul dvs. Daca nu exista nicio lege care sa interzica furnizorului tau de ingrijire medicala privata la domiciliu sa fumeze, cere-i furnizorului tau sa nu fumeze in interiorul casei sau al masinii. Daca aceasta nu este o optiune, luati in considerare alegerea unui alt furnizor.

Locuri publice:  puteti reduce cantitatea de fum pasiv pe care copilul dumneavoastra il inspira facand alegeri inteligente atunci cand sunteti in public. De exemplu, alegeti restaurante si hoteluri pentru fumatori. Daca nu aveti aceasta optiune, asezarea in sectiunea nefumatori nu ofera nicio protectie. Este mai bine sa alegeti un restaurant diferit. Multe hoteluri ofera camere pentru fumatori si pentru fumatori. Cereti o camera de hotel pentru nefumatori pe un etaj pentru nefumatori.

Unele locuri publice, cum ar fi facilitatile sportive, nu permit fumatul in interiorul facilitatii. Cu toate acestea, retineti ca multi fumatori se aprind langa iesire. Este posibil sa experimentati fum pasiv pe masura ce veniti sau plecati.

Continuati sa va educati copilul despre pericolele fumului de tutun. Subliniati importanta fumatului niciodata. Pe masura ce copilul dumneavoastra creste, continuati sa va intalniti si sa va cunoasteti prietenii. Intrebati-l pe copilul dvs. daca vreunul dintre prietenii lui fumeaza si continuati sa promovati un stil de viata sanatos.

Lucruri care trebuie luate in considerare despre fumul pasiv

Fumul secundar poate duce la o serie de boli imediate si pe termen lung pentru copilul dumneavoastra. Copiii care cresc in case cu un fumator au un nivel mai ridicat de cotinina in sange decat cei care au crescut intr-o casa pentru nefumatori. Cotinina este un produs care se formeaza dupa ce fumul din produsele din tutun a patruns in organism. Cu cat copilul dumneavoastra este mai mic atunci cand este expus la fumatul pasiv, cu atat efectele sunt mai grave, inclusiv:

Frecvent si cronicinfectii ale urechii. Infectiile urechii repetate pot necesita interventii chirurgicale pentru tuburile urechii.

Nou diagnosticat sau agravat astm.

Greutate redusa la nastere, ceea ce duce la o functie pulmonara slaba.

O tuse cronica, indiferenta, respiratie suieratoare, respiratie si infectii respiratorii repetate, cum ar fi bronsita si pneumonie.

Sindromul mortii subite a sugarului (SIDS). SIDS este motivul oarecum inexplicabil pentru care un copil sub varsta de 1 an moare in somn.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here