Ei da, acum e acum. Mai țineți minte din partea I ca v-am povestit ca pentru a ajunge la Machu Picchu trebuie sa treceți prin mai multe localitați intermediare, și nu catre toate exista șosea? Asta inseamna ca trebuie sa combinați mai multe mijloace de transport, autobuz, mașina, tren și picior, in diferite proporții, rezultand cel puțin șapte variante posibile. Deși ghidurile incearca sa va faca sa credeți ca sunt doar doua sau trei.

Important:– dupa cum va spuneam, prețurile sunt cele practicate in septembrie 2012.– deviza republicii Peru este noul sol peruan (PEN), dar agențiile de turism prefera sa le platiți in USD. Puteți extrage dolari (alaturi de soli) de la majoritatea bancomatelor din Cusco.

1. Varianta clasica – Inca Trail, 4 zile

Inca Trail este azi cel mai celebru trek care duce la Machu Picchu, fiind drumul pe care il foloseau incașii pentru a intra in cetate. Lungimea trekului este de 44 km, se parcurg in 3 zile (a 4-a fiind vizita la monument) și este cotat ca dificultate medie. Altitudinea maxima atinsa in timpul drumeției este de 4200 m. Ceea ce trebuie sa știți, totuși, este ca in ultimii ani trekul a devenit victima propriului succes, fiind asaltat de un numar mult prea mare de turiști. Pentru a se asigura ca poteca nu se deterioreaza (Inca Trail este o poteca pietruita care s-a menținut aproape intacta de pe vremea precolumbiana), guvernul peruan a limitat numarul persoanelor care pot parcurge drumul la 500 pe zi. Numarul asta include, insa, și personalul agențiilor turistice, astfel incat numarul real al turiștilor de pe traseu este cam jumatate (oricum, tot aglomerat e). Consecințele sunt simple:

– pentru Inca Trail trebuie sa faceți rezervari cu cel puțin 2-3 luni in avans, iar in varful sezonului turistic locurile se ocupa chiar cu 4-5 luni inainte. Puteți verifica disponibilitatea locurilor pe www.machupicchu.gob.pe la secțiunea Consultas, selecționand Camino Inka la centrul arheologic. Precizez ca Inca Trail este inchis pentru intreținere in fiecare an in luna februarie. – pentru cei care au experiența in drumeții și vor sa iși organizeze trekul pe cont propriu, acest lucru nu se poate. Este obligatoriu sa treceți printr-o agenție de turism. – animalele de povara nu au acces pe Inca Trail. Asta inseamna ca turiștii trebuie sa iși duca in spate propriul bagaj, iar agențiile vor angaja carauși pentru corturi și mancare.

Un lucru care diferențiaza Inca Trail de celelalte trekuri este faptul ca nu se termina in Aguas Calientes, ci direct la Machu Picchu, prin alta intrare, cea de la Poarta Soarelui. Din cauza tuturor factorilor de mai sus, prețul drumeției pornește de la 500 USD in sus. Prețul include biletul de intrare simplu, dar se poate aranja cu agențiile sa va cumpere un bilet combinat, platind diferența.

2. Varianta solicitanta – Salkantay trek, 5 zile

Salkantay este principala ruta alternativa pentru cei pasionați de munte și drumeții. Este un trek cu lungimea de 78 km pe jos (plus inca 8 km cu mașina), parcurși in 4 zile (a 5-a fiind vizita la Machu Picchu), de dificultate medie spre avansata. Altitudinea maxima la care se urca este de 4600m (punctul de pornire fiind 2900). Punctul de plecare este Mollepata iar cel final este Aguas Calientes. Intoarcerea la Cusco se face cu trenul și autobuzul. Este varianta pe care am ales-o eu, cine vrea informații detaliate poate sa ma intrebe. Din punct de vedere peisagistic, este cea mai frumoasa – zic unii, printre care și National Geographic, care a inclus ruta printre cele mai frumoase 25 de trekuri din lume – și mai variata alternativa. Deocamdata accesul la aceasta ruta e liber (trekkerii impatimiți o pot face și singuri, fara ghid sau agenție, iar cei care opteaza pentru agenție nu au nevoie de permis special). Totuși, popularitatea ei este in creștere și sunt șanse mari ca guvernul peruan sa impuna o limita de pasageri sau restricții similare celor de pe Inca Trail in viitorul apropiat. Momentan, animalele de povara au acces pe ruta (lucru valabil și pentru celelalte excursii in afara de Inca Trail), ceea ce inseamna ca, daca mergeți cu agenție, asinii va vor duce o parte din bagaj, de regula in limita a 5 kg de persoana.

Prețurile propuse de agențiile de turism in Cusco sunt intre 200 – 280 USD. In preț sunt incluse ghidul pana la Aguas Calientes și in interiorul complexului, cazarea la cort timp de trei nopți și la hotel in a patra noapte, mesele, caraușii, biletul la Machu Picchu, transportul inapoi pana la Ollantaytambo cu trenul și de acolo pana la Cusco cu microbuzul. Diferența dintre agenții este, uneori, doar comisionul, alteori exista o diferența in calitatea echipamentelor, a mancarii, in dimensiunea grupului (una e sa mergi cu 7 persoane, alta e cu alte 17) și in orarul trenului de intoarcere din Aguas Calientes (trenul de la 18.30 costa cu pana la 40 USD mai mult decat trenul de la 21.30). Și in onestitatea agenției. Detalii despre țepe in episodul urmator. Prețurile includ biletul simplu la Machu Picchu, cu posibilitate de upgrade la un bilet combinat, daca achitați diferența de preț. Sfatul meu este sa nu luați cea mai ieftina agenție, puteți avea surprize foarte urate (mai multe saptamana viitoare), și diferențe de 20-30 USD pentru o agenție serioasa nu sunt atat de mari, in condițiile in care la agențiile ieftine riscați sa fiți inșelați pe toata suma.

Un alt sfat este, daca aveți un pic de timp (și trebuie sa va lasați cel puțin 2-3 zile in Cusco pentru aclimatizare), sa rezervați turul direct din Cusco. Prețurile afișate pe internet de catre aceleași agenții pot fi uneori de 500 – 600 USD pentru aceeași excursie, in aceleași condiții cu cineva care a platit 200 USD, conform principiului (??) ca cine rezerva prin internet are bani. Din Cusco acest trek se poate rezerva chiar și de pe o zi pe alta, fara probleme de disponibilitate.

3. Varianta interesanta – Lares trek, 4 zile

Lares trek este o varianta care caștiga incet-incet in popularitate. Are o lungime de 33 km, parcurși in 3 zile (a 4-a fiind vizita la complex), și este cotata de dificultate medie. Altitudinea maxima la care se ajunge este 4550 m.

Punctul terminus al parții de mers pe jos este Ollantaytambo, de unde se ia trenul pana la Aguas Calientes (inclus in prețul excursiei), iar restul il cunoașteți. Intoarcerea spre Cusco este tot cu trenul pana la Ollantaytambo, de unde se ia autobuzul (aranjat de agenție).

Este o excursie care pune un accent mai mare pe partea de turism etnic, traversarea satelor și interacțiunea cu localnicii. In general nu se doarme in cort, ca la celelalte drumeții, ci in casele oamenilor și se participa cu ei la pregatirea mancarii.

Trekul este și el la liber, și n-am auzit povești ca se va schimba aceasta stare de fapt prea curand, nefiind foarte cunoscut sau frecventat.

Costul excursiei, daca vi-l rezervați direct la o agenție din Cusco, este intre 380 – 480 USD, pe internet costand, bineințeles, mai mult. Prețul ridicat se datoreaza faptului ca include doua bilete de tren (Ollantaytambo – Aguas Calientes și retur), și faptului ca grupurile sunt in general mult mai mici.

Spre deosebire de trekul Salkantay, Lares nu se poate rezerva de pe o zi pe alta, decat daca sunteți un grup suficient de mare incat sa se umple locurile. In caz contrar, trebuie sa așteptați 3-4 sau chiar mai multe zile in Cusco pentru ca agenția sa adune numarul minim de persoane.

4. Varianta palpitanta – Inca Jungle, 4 zile

Pentru impatimiții adrenalinei, Inca Jungle pare a fi cea mai potrivita opțiune. Nu știu cați km sunt in total, pentru ca nu e (doar) un trek. Sunt 3 zile (a patra fiind la Machu Picchu), care incep cu o tura de patru ore de biciclit pe șosea, urmata de mers pe jos și, in unele variante ale excursiei, rafting pe raul Santa Maria și tiroliana. Excursia este cotata ca fiind de dificultate medie și se desfașoara la altitudini joase (sub 2000 m in cea mai mare parte). Se termina in Aguas Calientes, iar continuarea și intoarcerea in Cusco e ca in celelalte variante.

Costul excursiei, la agențiile din Cusco era de 190 – 220 USD. In general, excursia asta nu duce lipsa de clienți, așa ca daca ajungeți in Cusco nu va va fi greu sa rezervați un loc pentru a doua zi, daca vreți. Nu e nevoie de niciun permis special și situația nu se preconizeaza sa se schimbe in curand.

Pentru cei care nu au timpul sau pregatirea fizica necesara pentru o drumeție de cateva zile, sau pentru cei care ajung in sezonul ploios (noiembrie – martie) și optiunea de a ajunge la Machu Picchu dupa cateva zile de umblat in vant, frig și ploaie nu e cea mai tentanta, exista cateva variante mai scurte și mai putin epuizante. Dar nu neaparat mai ieftine.

5. Varianta DIY – cu trenul, 2 zile

Mai țineți minte articolul de saptamana trecuta, cel cu traseul de baza? Ei bine, nu trebuie decat sa-l urmați. Primul pas este ca de la Cusco sa ajungeți la Ollantaytambo. Exista un autobuz (de localnici) pentru asta, și costa pana in 5 PEN (sub 2 EUR), circuland cu frecvența orara.

Partea costisitoare incepe de la Ollantaytambo, de unde pana la Aguas Calientes nu exista decat varianta trenului. Cursa dureaza 2-3 ore.

Exista trei companii care opereaza trenurile, dar mult mai multe clase de confort. Cel mai ieftin bilet, la clasa backpacker și o ora foarte neconvenabila, incepe de la 40 USD dus, daca doriți sa circulați in timpul zilei puteți plati (tot la clasa backpacker) pana la 80 – 90 USD. La clasele cu confort ridicat prețurile sunt mult mai mari. Se recomanda sa cumparați bilețele cu cateva zile inainte, trenurile sunt deseori pline.

Companiile cu care puteți calatori la un preț cat de cat decent (daca prețurile orientative de mai sus se incadreaza in definiția voastra a decenței) sunt:

Peru Rail: www.perurail.com

Inca Rail: www.incarail.com

Machu Picchu Train: www.machupicchutrain.com

Bine, se poate lua trenul spre Aguas Calientes direct din Cusco cu Peru Rail. Prețul va pleca de la 60 USD, deși categoria asta de bilete se vor epuiza foarte repede, urmatoarele fiind peste 100 USD, numai dus.

Ajunși la Aguas Calientes, trebie sa va rezervați o cazare, iar a doua zi sa porniți, la ora pe care o considerați convenabila, inspre Machu Picchu. Va reamintesc, se poate ori pe jos ori cu autobuzul.

Pentru intoarcerea la Cusco, urmați același traseu, in sens contrar. Aveți grija ca trenul inspre Ollantaytambo sa nu soseasca la ore prea tarzii (prea tarziu ar cam insemna dupa 7-8), caz in care nu veți mai gasi autobuz inspre Cusco in aceeași zi. Dar puteți dormi in Ollantaytambo (profitand de ocazie și pentru a vizita ruinele de acolo).

Daca va vine greu sa va organizați, puteți cumpara un pachet all-inclusive autobuz-tren-cazare-bilet la Machu Picchu de la o agenție din Cusco, dar sa știți ca nu il scoateți mai ieftin de 190 USD.

6. Varianta comoda (relativ) – Machu Picchu by car, 2 zile

Agențiile ofera mai nou varianta asta, care pornește cam de la USD 130 – 160. Care e secretul pentru prețul mai scazut? Simplu, nu se folosește trenul.Dar nici nu se ajunge direct la Aguas Calientes.

Șmecheria este ca in apropiere de Aguas Calientes, de-a lungul liniei de tren Ollantaytambo – Aguas Calientes, exista o stație numita Hidroelectrica, la care se poate ajunge cu mașina, dar nu din Ollantaytambo, ci mai ocolit. Agenția va organiza o mașina care va va transporta pana la Hidroelectrica. Drumul e de aproximativ 4-5 ore. De acolo, veți ajunge pe cont propriu pana la Aguas Calientes, mergand pe jos de-a lungul liniei de cale ferata. Dureaza 2-3 ore și se recomanda sa va luați ghete de munte cu talpa groasa, pentru ca se circula pe pietre destul de colțuroase. Ca pe langa orice linie de tren din lumea asta.

De la Hidroelectrica pana la Aguas Calientes exista opțiunea (neinclusa in preț) de a lua totuși un tren. Prețul va fi de aproximativ 12 USD, iar daca vreți dus-intors costa cam 18 USD.

Pentru intoarcere, dupa vizitarea complexului arheologic, se face același mini-trek pana inapoi la Hidroelectrica, de unde se ia mașina agenției inapoi spre Cusco.

7. Varianta ieftina – Machu Picchu by car. Dar fara agentie, 3-4 zile

Ideea e aceeași ca la Machu Picchu by car. Diferența este ca trebuie sa va aranjați singuri transportul pana la Hidroelectrica și inapoi. Iar partea cu drumeția de-a lungul liniei de tren ramane. Ieșiți mai ieftin decat prin agenție, in schimbul a puțin mai multa bataie de cap.

Cum se procedeaza? Intre Cusco și Hidroelectrica nu exista transport direct. Dar se ajunge in trei pași extreeeem de simpli:

Pasul 1 – De la Cusco luați un autobuz spre Quillabamba, dar coborați la Santa Maria. Costa 30 PEN (9 EUR) și dureaza 7 ore.

Pasul 2 – De la Santa Maria luați un alt autobuz spre Santa Teresa. Costa 15 PEN (4.5 EUR), 2 ore.Pasul 3 – De la Santa Teresa luați un alt autobuz inspre Hidroelectrica. 10 PEN (3 EUR), 2 ore.

Recapituland:– dus-intors, transportul costa in total 110 PEN, adica vreo 41 USD,– trebuie sa adaugați cazarea in Aguas Calientes sau, mai bine Santa Teresa (unde aveți și niște bai termale foarte limpezi), sa zicem in jur de 60 PEN pe o camera dubla, ceea ce ar insemna cam 12 USD de persoana.

Preț total, fara biletul la Machu Picchu – 53 USD (40 EUR)! Imbatabil.

Mentionez ca prețurile de mai sus nu includ mesele in Aguas Calientes, pe care in general și pachetele agențiilor le lasa pe dinafara.

O masa (meniu fix) in Aguas Calientes se poate gasi de la 15 PEN (4.5 EUR) in sus, incluzand supa + fel principal + ceai.

8. Alte variante

Sa știți ca in lista de mai sus nu sunt toate posibilitațile de a ajunge la Machu Picchu, ci doar cele mai utilizate. Pentru cei cu mai puține restricții financiare, agențiile de turism pot organiza trekuri la comanda pe rute specifice, cu diferite nivele de dificultate și confort. De asemenea, trekurile pot veni in versiuni prescurtate sau extinse, la cerere. Nu trebuie decat sa contactați agențiile de turism și sa discutați cu ele in mod concret.

***

Mai multe despre Machu Picchu? Citește și parțile I și III din mini-ghidul publicat pe Viajoa:Partea I – Tipuri de bilete, costuri și traseuPartea a III-a – Cum sa te ferești de țepe și alte sfaturi