Centrul pentru Politici Durabile a anuntat astazi, in cadrul unei conferinte de presa la care a fost prezent si un membru al echipei Badin.ro, rezultatele primei cercetari din seria sondajelor Ecopolis.

Aceste sondaje sunt realizate in scopul de a stimula dezbaterea parlamentara in procesul de elaborare al legislatiei cu impact asupra mediului.

La conferinta de presa au fost invitati Costel Popa, Presedinte Ecopolis, Daciana Sarbu, membra in Grupul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European, Ionut Munteanu, expert parlamentar in comisia UNESCO, Mircea Toma de la revista Kamikaze si Liviu Mihaiu, presedinte Asociatia Salvati Dunarea si Delta.

Costel Popa, presedintele Ecopolis, a prezentat concuziile sondajului efectuat de Centrul pentru Politici Durabile – Ecopolis, in parteneriat cu Asociatia Salvati Dunarea si Delta.

Sondajul arata ca parlamentarii romani sunt de acord cu transpunerea in legislatia nationala a rezolutiei Parlamentului European care recomanda interzicerea folosirii cianurilor in minerit.

Sondajul realizat de Ecopolis a urmarit opinia parlamentarilor romani cu privire la urmatoarele subiecte de mediu:

1. necesitatea transpunerii in legislatia nationala a rezolutiei europene care recomanda interzicerea folosirii cianurilor in minerit,2. proiectul actual de exploatare miniera de la Rosia Montana.

In opinia Parlamentului European, singura modalitate sigura de a proteja resursele de apa si ecosistemele impotriva poluarii cu cianuri care provin din activitatile de extractie este interzicerea completa a tehnologiilor care utilizeaza cianurile in minerit in Uniunea Europeana pana la finalul anului 2011. Citeste mai mult despre Rezolutia Europeana aici.

Rezultatele sondajului Ecopolis:

– 67,6% dintre parlamentari sustin transpunerea rezolutiei europene intr-un proiect legislativ local pe parcursul urmatoarei sesiuni parlamentare.

– 8,1% dintre parlamentarii chestionati au raspuns ca se opun fata de o eventuala lege care sa interzica mineritul cu cianuri in Romania.

– referitor la proiectul actual de exploatare miniera de la Rosia Montana, 49,2 % dintre parlamentarii romani si-au exprimat dezacordul,

– 32,4% dintre parlamentarii chestionati se abtin si 18, 4% se declara in favoarea proiectului actual de exploatare miniera de la Rosia Montana.

Sondajul a fost realizat telefonic in  lunile noiembrie-decembrie 2010 in randul membrilor Parlamentului Romaniei. Au raspuns sondajului 211 parlamentari, atat deputati cat si senatori, din totalul de 469 de membri ai Parlamentului.